Datura - dyskusje,prezentacje kwitnień Cz.1(0.6.2006 - 12.2007)
- iwika
- 500p

- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
TU MASZ ODPOWIEDZ http://www.e-ogrody.com/tygodnik/datura ... 5,323.htmlgrigori24 pisze:Markizo czy brugmansia to roślina podobna do datury?![]()
![]()
Nie wiem dlaczego ale tylko w Polsce nie ma takiego wielkiego rozgraniczenia w nazewnictwie. Za granicą jest widoczny podział jednorocznych (datura) a wieloletnich (brugmansia)
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
Ludzie!!!!!
Jakie cuda, nigdy nie widziałam takich pięknych datur o różnych kolorach kwiatów. Prześliczne.
Te kolorowe cudeńka trzeba zimą przechowywać w pomieszczeniach?
Czy może są już takie odmiany które wytrzymują naszą zimę?
Jeśli ogrodnicy nie postarali się wyhodować zimotrwałej wieloletniej datury, to mnie nie pozostaje nic innego jak tylko zazdrosnym okiem podziwiać Wasze cudeńka.
Jakie cuda, nigdy nie widziałam takich pięknych datur o różnych kolorach kwiatów. Prześliczne.
Jeśli ogrodnicy nie postarali się wyhodować zimotrwałej wieloletniej datury, to mnie nie pozostaje nic innego jak tylko zazdrosnym okiem podziwiać Wasze cudeńka.
pozdrowienia EG
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dlaczego Mszyco?Mszyca pisze:Ludzie!!!!!
Bardzo łatwo przechowują się w ciemnych chłodnych pomieszczeniach np.garaż,piwnica.
jeśli nie masz takich pomieszczeń możesz przechować u znajomych ,przyjaciół ...
lub każdej jesieni pobierać pędy do ukorzenienia na oknie a roślinę mateczną wyrzucać.
Przez zimę urośnie na tym oknie dość pokaźny okaz burgmansii,który od maja wynosisz na balkon,taras lub do ogrodu .
Ponieważ jest to bardzo żarłoczna roślina najlepiej jest ją uprawiać bezpośrednio w ziemi a jesienia postąpić tak jak napisałam wyżej.
Cały cykl możesz powtarzać i cieszyć sie tak jak wszyscy posiadaniem pieknie kwitnącej i cudownie pachnącej wieczorem burgmansi.
Naprawdę warto mszyco,pozdrawiam
- iwika
- 500p

- Kontakt:
KaRo ma racje!!!Mszyca pisze:Ludzie!!!!!
Niestety jeszcze nie wychodowano takiej odmiany wieloletniej zimnotrwałej.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
-
HANECZKA28
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 29 wrz 2008, o 07:59
Witam Ciebie bardzo goraco
. Datura z reguły nie lubi miejsc nasłonecznionych w cieniu czuje sie doskonale ja mam swoje datury tylko w cieniu gdyz na słońcu po pierwsze potrzebuja bardzo duzo wody a po drugie słońce spala ich liscie .Jezeli tylko bedziesz regularniem ja zasilac i podlewac na pewno odwdzieczy sie Tobie pieknymi kwiatami
,jaka masz odmiane datury wklej zdjecia pozdrawiam gorąco
HANECZKA
HANECZKA
-
lukasz4511
- 100p

- Od: 5 mar 2009, o 17:54
DATURY
Mam pytanie związane z daturami. Czy lepiej rosną na pełnym słońcu czy też w cieniu.
- iwika
- 500p

- Kontakt:
Ja to już miałam we wszystkich miejscach
, no i musze powiedzieć tak że wkopane do ziemi b. dobrze rosną w słońcu ale kwiaty w upały szybko przekwitają
Znowu w całkowitym cieniu późno zakwitły.
Najlepiej mi rosły te co drzeka je przed słońcem osłaniały między 11-14 godz.
Przy nich trzeba zachować umiar. A i ważne zależy od wielkośći donicy jak jest za mała to szybko wysycha i trzeba często podlewać z lenistwa przelewamy i potem faczeją liście bo korzenie nie oddychają. Za duża powoduje że roślina rośnie a nie kwitnie.
Znowu w całkowitym cieniu późno zakwitły.
Najlepiej mi rosły te co drzeka je przed słońcem osłaniały między 11-14 godz.
Przy nich trzeba zachować umiar. A i ważne zależy od wielkośći donicy jak jest za mała to szybko wysycha i trzeba często podlewać z lenistwa przelewamy i potem faczeją liście bo korzenie nie oddychają. Za duża powoduje że roślina rośnie a nie kwitnie.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika