Jak zaplanować rabate - proszę o pomoc

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak zaplanować rabate - proszę o pomoc

Post »

Witam, chciałbym się Was doradzić co gdzie posadzić na przygotowanej rabacie , ile miejsca przeznaczyć na każdą z roślinek.
Chciałbym żeby się tam znalazły :

-berberysy czerwony , żółty
-krzewuszka "Alexandra"
-pięciornik
-perukowiec Purple ewentualnie Pęcherznica kalinolistna DIABOLO , nie wiem na co się zdecydować
-tawuła , dla kontrastu Golden Princess
-ostrokrzew
- jak wejdą to małe karłowate iglaczki

Pewnie i tak wszystko się nie zmieści :D , rabat ma być kolorowa , najlepiej kontrastowe zestawienie kolorów, myślę że z tymi roślinkami co wybrałem efekt jest do uzyskania.

Rabata zaczyna się małym bukszpanem widać go po lewej stronie , do tego żółto zielonego iglaka jest około 2.5m wolnego miejsca. Od niego do rododendrona jest około 80cm.
Przy okazji widać jakąś chorą gruszę po lewej , zastanawiam się czy jej nie zlikwidować.

Obrazek

Od rododendrona do bukszpana jest około 1.3m

Obrazek

Bukszpan, berberys, forsycje

Obrazek

Tu jest największy placyk w tej rabacie , widoczne borówki do przesadzenia. Jodła koreańska również powędruje w inne miejsce a widoczne hebe są wsadzone na razie w doniczkach w ziemie. Tu planuje jakiegoś iglaka na pniu na środku a do okoła jakieś wrzosy , berberysy i z dwa małe iglaczki.
Druga opcja zamiast iglaka na pniu jakiegoś lilaka na pniu ewentualnie coś innego kwitnacego na pniu a dookoła właśnie co ... ?:)

Obrazek

Berberys, wiciokrzew, bukszpan. Jest troszkę miejsca ale nie wiem czy coś wejdzie miedzy wiciokrzewem a bukszpanem.

Obrazek

A może ktoś by miał swoje propozycje co w te miejsca posadzić.

Czy sadzić te roślinki jeszcze teraz jesienią czy juz lepiej na wiosnę ?

Całość bedzie posypana korą tylko zastanawiam się czy położyć włókninę pod korę.

Za wszystkie wskazówki dzięki .
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Jak zaplanować rabate - proszę o pomoc

Post »

To może być rabata na jakieś byliny, na krzewy zdecydowanie za mała.Pęcherznica i forsycja to duże krzewy, u mnie po ok.7 latach maja 2 m wys. i tyleż szerokości.
Nie łączy się takich szybko rosnących i dużych docelowo krzewów z małymi gdyż zdominują je bardzo szybko, tym bardziej małe iglaki wymagają słońca i otwartej przestrzeni gdyż inaczej się zdeformują i stracą igły w ciasnocie i cieniu.
marrcin
200p
200p

Post »

A tak mi się podobają takie kolory lisci jak w perukowcu czy pęcherznicy , może coś innego mniejszego polecicie a o podobnym ubarwieniu.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wsadź karłowe berberysy :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Marcin pierwsza sprawa podaj wymiar ogrodu bo przedstawiasz małą perspektywę ,nie mieszała bym berberysów z wejgelami,jeżeli berberysy to thunberga maria -karłowy .albo wyższy przeplatany z. aureum-złocistymi otrzymywać to w ryzach co jest możliwe ,wtedy możesz dodać kolumnowy jałowiec miedzy nie lub na tło cyprysik groszkowy.jednak ja obstawiałabym np.kompozycje thuja szmaragd .podsadzić berberysem bordo dodać różanecznik funkię i schodzić piętrami do przodu rabaty,następna kompozycja może być ze świerkami konica -karłowa odmiana jasno-żółta z azaliami japońskimi.dodać gdzie nie gdzie lilie,w ogóle jak chcesz dobrej rady to zrób większą perspektywę i napisz jakie to rabaty tzn.czy cieniste czy nie .bo to ważne przy wyborze roślin.berberysy bordowe inaczej przebarwiają się na słońcu a inaczej w cieniu,itd.
marrcin
200p
200p

Post »

Jutro zrobię lepsze zdjęcia . Dzisiaj jeszcze troszkę poprawiłem tą rabatę :)
Przyszła dzisiaj paczka z roślinkami do posadzenia na tej rabacie a w niej :) :
Perukowiec Royal Purple
Perukowiec GOLDEN SPIRIT
Tawułę Japońską Golden Princess
Berberysa Tiny Gold - miniaturka
Krzewuszke "Alexandre"
Jeśli chodzi o tło z iglaków , jest za mało miejsca , jedynie to można posadzić po miedzy tymi roślinkami.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Moim zdaniem jest to miejsce na krzewy silniej rosnące i tylko z takich zrobiłabym zestawienie.Nie należy mieszać tego typu krzewów z miniaturkami, roślinami szczepionymi i bukszpanem.Zdominują szybko te wolnorosnące, a bukszpan w gęstwinie straci formę.Zależy jeszcze w jakim miejscu ogrodu jest ta rabata, bo jeśli gdzieś z tyłu to tym bardziej powinna być z wyższych, silniej rosnących krzewów.Małe i szczepione lepiej sadzić bliżej strefy gdzie rośliny są lepiej wyeksponowane i często oglądane z bliska.
marrcin
200p
200p

Post »

Zrobiłem dzisiaj zdjęcia , jak widać jest to rabat od strony sasiada , ma 15m długości, w dwóch najszerszych miejscach ma około 1.5m i w tych miejscach chciałbym posadzić perukowca a przed nimi w odpowiednim odstępie tawułę czy tego berberysa Tiny Gold, słońce przez cały dzień jest na tej rabacie. Po przeciwnej stronie jest podobna rabata jeszcze bedzie poprawiona przeze mnie , zlikwidowany bedzie ten płotek i też na niej chciałbym coś fajnego posadzić , i tu mogą być właśnie miniaturki, karłowate rośliny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marcin dobry wybór roślin. tylko posadź na przemian kolorami i dałabym bordowy do rogu .przeciąć to czymś mocno zielonym ,np żywotnik karłowy lub cyprysik groszkowy. a golden spirit niech nie sąsiaduje z bordowym bo to zbyt banalne.nie jestem pewna ale te berberysy karłowe zgina pod perukowcem .radziłabym wyższą odmianę i przycinać na wys .ok.80 cm ,perukowce są dużymi krzakami a z czasem to nawet drzewo. mały berberys z czasem utonie pod koroną.do zadarnienia dałabym dąbrówkę rozłogowa trikolor i bordową.będziesz miał spokój z plewieniem
marrcin
200p
200p

Post »

Dzięki za rady :)
Jeśli chodzi o perukowce to zielony właśnie chciałem posadzić w rogu , idąc dalej coś mocno zielonego (jakis iglak) dalej krzewuszka alexandra , następnie jest ten iglak nana purnea itd, a purpurowy tu gdzie teraz widać tą jodełkę i hebe. Jeszcze nad wszystkim myślę gdzie co posadzić i po niedzieli zabieram się do sadzenia.
Całość chciałem wysypać 5 cm korą , ale dopiero na wiosnę jak jeszcze coś odbije po zimie to wyrwę.Myślę że w części to załatwi sprawę chwastów.
Mogłabyś napisać jak posadzić te roślinki , tzn po wyjeciu z doniczki moczyć korzenie itd , chciałbym uniknąć jakiś przykrych niespodzianek że się nie przyjmą :)
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam ,bardzo mi się twój pomysł podoba. Wybacz,że nie wzywany wyrywam się do odpowiedzi.Ja w tym roku też cały czas coś sadzę. Znajomy podpowiedział jak, stosuję , nie narzekam. Wszystko co wsadziłem ma się dobrze. Roślinę w donicy moczę w dużym naczyniu ok 20 minut przed wsadzeniem , tak żeby donica stała cała w wodzie , potem leję wodę do dołka ,w błoto wsadzam roślinę , na koniec obficie podlewam , tak,żeby zrobiła się kałuża i korzenie się zamuliły i już. Jak kopię dołek do wsadzenia na dno daję garść suszonego obornika i mieszam go z ziemią. Potem przysypuję to warstwą ziemi bez dodatków , żeby korzenie nie stykały się bezposrednio z nawozem.Jak się krzak ukorzeni to dopiero wtedy ma papu.Nie wiem czy zachowuję wszystkie prawidła sztuki sadzenia , ale u mnie działa bez zarzutu. Zastrzegam ,że sadzę tylko krzaki liściaste . Nie mam żadnych iglaków i nie wiem czy w ich przypadku ten sposób się sprawdza. W przypadku trzech krzaków popełniłem błąd polegający na tym ,że na wierzch dałem ziemię gliniastą .Krzaki nie miały się najlepiej.Taka skorupa zrobiła się wokół roślin Tutaj na forum poradzono mi rozluźnic trochę ziemię przy korzeniach i wyściółkować korą . Działa.Ciekaw jestem twojej rabaty za rok.Mam nadzieję na zdjęcia.Pozdrawiam i życzę powodzenia , Piotr.
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotrek ci wszystko już powiedział .dodałabym żeby nieco rozluźnić bryłę korzeniową żeby nie były zbite w ziemi bo to utrudnia dobre ukorzenianie
Gardenarium
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 mar 2010, o 07:55
Kontakt:

Post »

Bardzo dobrze sprawdzają się żurawki (Heuchera). Mają piękne, kolorowe liście i są zimozielone. Jako te mniejsze rośliny, do wypełnienia luk między większymi roślinami, nadają się znakomicie.
[...]
Pozdrawiam, Danusia
marrcin
200p
200p

Post »

Do tej pory trwały pracę nad przygotowaniem podłoża pod trawnik , będzie siany na wiosnę.
Jednak coś posadziłem , pochwalę się , resztę chcę posadzić na wiosnę.
Może jeszcze podpowiecie czym uzupełnić wolne miejsca ?

Obrazek

Perukowiec GOLDEN SPIRIT, krzewuszka Alexandra

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Perukowiec Purple, Tawuła Golden Princes

Obrazek

Rabata przy alejce

Trzmielina na pniu, wrzos, cyprysik (chyba tu nie zostanie) , karłowe kuleczki iglaki. Planuje posadzić jakąś sosne mops przy pniu ,na pień coś posadzić sezonowego w doniczce ale nie wiem jeszcze co ?
W wolne miejsca w maju posadzę szałwię :) bardzo mi się podoba w śród iglaków na korze.

Obrazek

Wierzba Hakuro, berberys Tiny Gold.

Obrazek

Wrzos, krzewuszka na pniu Bristol Ruby.

Obrazek

Wszystko będzie obsypane korą.
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zauważyłam że kolo ściętego drzewa na rabatce CHYBA cyprysik groszkowy,bo jeżeli tak to rośnie do 2 m. i zasłoni trzmielinę na pniu a owe lglaczki to chyba żywotniki- kule -średnica ok.70 cm. po 5 latach ,piszę własne doświadczenia ,aha jeszcze dobrze testuj sprzedawców bo jak powiesz że chcesz karłowe to nagle wszystko jest karłowe.lepiej sprawdzaj nazwy i odmiany i pytaj fachowców.chyba dodałabym jeszcze towarzystwa tym wrzosom ,w grupie prezentują się lepiej(min.3 szt.w trójkącie).trafny wybór szałwii .jest piękna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”