Moje storczyki - Anna cz. 3

Zablokowany
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje storczyki - Anna cz. 3

Post »

Aniu, cudowny ten landrynkowy. Można by się, na niego godzinami patrzeć. ;:108 ;:108
No i pędzik na stuartianie. ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu Twoja czekoladka śliczniutka ;:138
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Joasiu Iwonko ;:79 ;:79

Dziś Wielkie namaczanie :P i oczywiście zaglądanie pod listki i między , itd.
Zapowiada się kwitnąca długa jesień, bo pędzikowo wygląda na dziś tak : Mini Mark -1 , phal. stuartiana - 1, phal. schilleriana -2 u dwóch roślinek, phal. eqestris - 3 u trzech roślinek, phal. lueddemanniana - 2 u 1 roślinki ( zaskoczenie całkowite jak dla mnie), hybryda phal. - 2 w 1 roślince, phal. Philadelphia - 2 u 1 roślinki. Doritaenopsis Kenneth Schubert widoczne niebiesko-fioletowe pąki, ;:87 ;:1

Kwitną : masdevallia, dendr. oligophyllum, phal. eqestris i phal. Penang Girl ;:33 ;:77
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Aniu napisz proszę na jakim parapecie trzymasz lueddemanniane ,jakie jej warunki zapewniasz? Moje mam nadzieję zakwitną w przyszłym roku.
jak będziesz robiła zdjęcia Kennetha, czy możesz też ludce zrobić. :D
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mireczko zdjęcie mojej phal. lueddemanniana

Obrazek

Trzymam ją w podłożu kora sosnowa dość duża + kępki spagnum , doniczka posiada dziurki. Namaczam, gdy podłoże przesycha w wodzie z filtra + woda przegotowana pół na pół. Stoi na południowo-zachodnim oknie ( bardziej południowe) , na podstawce z wodą dla większej wilgotności, w lecie lekko cieniowanym , od połowy września osłonki usunęłam i wszystkie pławią się w ;:3 W tej chwili nie da rady zrobić zdjęcia jak to wygląda , bo świeci słońce ale może póżniej jak się przesunie to pokażę Ci . ;:196
Zrobiłam też zdjęcia pędzikom - są malutkie ale są . ;:87
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak ci się udało doprowadzić lueddemanianę do kwitnienia? Moją już mam ponad rok i choć bardzo zdrowa i wyrośnięta, jeszcze ani razu nie zakwitła.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mireczko a tak wygląda na parapecie. Myślę, że bez trudu rozpoznasz która to jest. Cały czas stoi w takim miejscu i nawet gdy zabieram do namaczania stawiam tak samo czyli nie zmieniam pozycji rośliny do światła.

Obrazek

I w zbliżeniu

Obrazek

A to pędziki mojej phal. lueddemanniana

1. bardziej widoczny

Obrazek

2. widoczny po prawej stronie nad 1 listkiem od dołu powyżej dobrze widocznego korzonka

Obrazek

Dusiu pytasz jak mi się udało doprowadzić do takiego rezultatu :?: Jedna podstawowa zasada, którą zastosowałam to poczytałam o storczykach botanicznych i między innymi o phal. lueddemanniana i starałam się zapewnić jak najlepsze warunki, by poczuła się dobrze i ukazała swoje piękne oblicze w postaci kwiatów. Nie wiem jakiej wielkości jest Twoja ale ja swoją kupiłam jako średnią sadzonkę w maju 2009r. ;:108
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Aniu, cuda pokazujesz! Już się nie mogę doczekać jak zakwitnie phal. lueddemanniena. Ja swoją też kupiłam jako sadzonkę średniej wielkości, ale w maju tego roku. To może też za rok doczekam się kwiatków ;:224
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moją kupiłam jako roślinę po kwitnieniu też w maju 2009, według mnie jest bardzo zdrowa, ma ładne korzonki i długie, jednolicie zielone listki. Kiedyś zaczynała puszczać pędzik, ale po urośnięciu 2 mm zatrzymał się.
Ale nie, właśnie w tej chwili zajrzałam jej w liścia i co widzę? COŚ JAKBY PĘDZIK!!! To na 99% pędzik, jakby urósł i zakwitł choćby 1 kwiatkiem, byłabym bardzo szczęśliwa.
A co to za nakrapianolistne cudeńka masz na parapecie? To schilleriany i stuartiany czy jakieś jeszcze inne botaniczne?
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu na parapecie stoją 2 phal. schilleriana i phal. philipinensis ;:3
Skoro wychodzi pędzik to też Ci będzie kwitła. :tan

Marto to na przyszły rok zobaczysz jej kwiatuszki. Życzę Ci tego z ;:167 A możesz pokazać u Siebie jakiej jest wielkości :?:

Wypatrzyłam jeszcze jednego małego cosia ale ;:224
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Philipinensis... cudenko, moje wielkie marzenie. Jakże żałuję, ze nie kupiłam go 1,5 roku temu, gdy miałam okazję... Potem już nigdy ich nie spotkałam, a są wyjątkowo cudowne. A schillerianę mam, też czekam na pędzik.
Co do pędzika lueddemaniany, mam taką nadzieję, że nie odrzuci go, jak ten poprzedni. Bardzo długo marzyłam o lueddemanianie, teraz mam 2 i czekam na kwiaty. Jedna jeszcze bardzo długo nie zakwitnie, bo straciła kiedyś wszystkie korzenie i teraz z trudem dochodzi do siebie, ale ciągle jest za słaba na kwiaty.
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Aniu, zapraszam do siebie. Wstawiłam zdjecia lueddemanniany.
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

gratuluję Aniu sukcesu, doprowadzić lueddemannianę do kwitnienia to...;:180 ;:180 ;:180

Moja (odmiana red) to to dopiero starszy przedszkolak, bo ma od małej keiki 1,5 roku :D
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Aniu, przepiękne pędziki :D Wielkie gratulacje ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika