Wracając do ścierających się koncepcji nasadzeń na Twojej nowej rabacie... żurawki jako wypełniacz, który można przenieść po zagęszczeniu rabaty... Niezła myśl
Ogródek Gosi cz. 3
-
aleb-azi
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Ogródek Gosi cz. 3
Urocze dobranoc
I Ładne berberyski. Psidełko się przymierza... Moja sucz wykopała dziś wielgaśny dół. W sam raz do zadołowania róż
Chyba chciała pomóc... Tylko dla czego w takim miejscu
Wracając do ścierających się koncepcji nasadzeń na Twojej nowej rabacie... żurawki jako wypełniacz, który można przenieść po zagęszczeniu rabaty... Niezła myśl
A szałwia przy różach...bajka
- Alionuszka

- Od: 16 cze 2009, o 23:21
O ciasnocie na nowej rabatce mowy nie ma...ale to widziane moimi oczami...Czy nadal uważacie, że tam jest za ciasno? Dl mnie to tam zieje pustką. Chyba tylko Ula by mnie zrozumiała![]()
A rozwichrzony ogród też ma swój urok...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izuś, czyli szałwia zaakceptowana
Żurawki też wcisnę tam bliżej świerka.
Nelu, wiem. Ty też mnie rozumiesz
Ale wbrew naturze tutaj naprawdę chcę trochę przestrzeni. I tak moja rabata ewoluowała wraz z powstawaniem - patrz gęstniała.
Teraz już nie będę dosadzała nieczego. Tylko szałwia, może ze 2 żurawki i po drugiej stronie trawki hakonachloe posadzę, żeby było symetrycznie jeszcze 2 konwalniki. Teraz ich całkiem nie widać. I koniec na tym. Tam już rośnie 6 róż. One będą kwitły.
Żurawki też wcisnę tam bliżej świerka.
Nelu, wiem. Ty też mnie rozumiesz
Ale wbrew naturze tutaj naprawdę chcę trochę przestrzeni. I tak moja rabata ewoluowała wraz z powstawaniem - patrz gęstniała.
Teraz już nie będę dosadzała nieczego. Tylko szałwia, może ze 2 żurawki i po drugiej stronie trawki hakonachloe posadzę, żeby było symetrycznie jeszcze 2 konwalniki. Teraz ich całkiem nie widać. I koniec na tym. Tam już rośnie 6 róż. One będą kwitły.
- riane

- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Gosiu, ależ u Ciebie jest elegancko. Rozwichrzony ogród masz po prywatnej stronie. Tam powinien taki być ;). A frontowe rabaty to sam szyk i elegancja. Nie pamiętasz jak się wszyscy zachwycaliśmy Twoimi wrzosami (akurat kwitły, jak byliśmy)? Nie robiłyby aż takiego wrażenia, gdyby nie były we wspaniałej oprawie.
Agata
- Margo2

Agatko, dziękuje Ci bardzo.
Ja dopiero chcę zrobić coś z Tą częścią. Może już w przyszłym roku sie uda.
Ja dopiero chcę zrobić coś z Tą częścią. Może już w przyszłym roku sie uda.
-
Soczewka
- 1000p

- Od: 9 mar 2010, o 10:35
Bardzo ładna rabata. Ja się dołaczę do zwolenniczek zagęszczania i zaproponuję dosadzenie większej ilości niskich trawek
A konwalnika słabo widać
Nie myslałaś by zrobić przy trawkach małą obwódkę z drobniutkich białych kamyczków ?
A konwalnika słabo widać
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
fajna rabatka wyszła
a o kamyczkach dla konwalnika to pisałaś prawda? chyba ,ze wątki mi sie mieszają-ja tez wolę najpierw zageszczenie a potem rozsadzanie ale z braku funduszy jedna rabatke mam mizerniutką i czeka na swoja kolej 
- Margo2

Monia, ja na razie próbuję silnej woli i nie zagęszczam
I tak jest węcej niż planowałam.
Tak jak napisała Rybkaa planuję wysypać kamyczki pod konwalniki. I muszę jeszcze 2 dokupić.Ale to już wiosną. Trawa hakonachloe rozrośnie się do olbrzymich rozmiarów, także nie mogę tam nic sadzić. Tearaz w puste miejsca powsadzałam cebulowe. Trochę oddechu mi się przyda. Z tyłu domu będę zagęszczała
Rybkoo, niestety nie da się wszystkiego od razu zrobić. Ja tę rabatę zrobiłam dopiero po 9 latach. Nie wszystko na raz. Co byś robiła w przyszłym roku?
I tak jest węcej niż planowałam.
Tak jak napisała Rybkaa planuję wysypać kamyczki pod konwalniki. I muszę jeszcze 2 dokupić.Ale to już wiosną. Trawa hakonachloe rozrośnie się do olbrzymich rozmiarów, także nie mogę tam nic sadzić. Tearaz w puste miejsca powsadzałam cebulowe. Trochę oddechu mi się przyda. Z tyłu domu będę zagęszczała
Rybkoo, niestety nie da się wszystkiego od razu zrobić. Ja tę rabatę zrobiłam dopiero po 9 latach. Nie wszystko na raz. Co byś robiła w przyszłym roku?
- Alionuszka

- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Gośka ciekawe ,czy zdołasz się oprzeć urokowi co poniektórych roślin,a jest ich bez liku...
Jeśli zagęszczanie nie wchodzi w grę ,to znaczy ,że pomniejszanie terenu trawiastego będzie nieuchronne... 
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Gosia, jest dobrze. Na efekt trzeba poczekać, jak rośliny trochę podrosną, zaczną kwitnąć róże, szałwie, cebulki. Rabata zacznie tętnić życiem, a póki co trzeba uruchomić wyobraźnię i widzieć ją tak, jak będzie wyglądać
Tak samo jest u mnie - od roku tworzę rabaty kolorystyczne ale nie ma jeszcze efektu więc nawet ich nie pokazuję
Bardzo pilnuj bukszpanów, bo posadzone centralnie będą chciały dominować na tej rabacie
Bardzo pilnuj bukszpanów, bo posadzone centralnie będą chciały dominować na tej rabacie
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Gosiu, będziesz dawać agro pod grys?
- Fabi 12
- 1000p

- Od: 18 sty 2010, o 21:20
TAK jeśli Cię nie dopadnie żadna choroba Forumowa to podejrzewam , że zostaniesz przy jesiennych planach co do tej rabatki - ale wiosną wszystko będzie nas cieszyło i będzie nas kusiło ( kup mnie , kup mnie) . Może to wszystko już powędruje na tyły.
Gdzieś wyczytałam , że trawka hakonechloe rozrasta się dosyć wolno, czy to prawda? Gdzie swoją kupiłaś?
Gdzieś wyczytałam , że trawka hakonechloe rozrasta się dosyć wolno, czy to prawda? Gdzie swoją kupiłaś?
Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
- Agatra
- 500p

- Od: 23 lis 2009, o 17:03
No Małgorzata do raportu! Jak tam schody? Gdzie rośnie Eden? Nie mogę do ciebie przyjechać, to chociaż bym obejrzała. Nie daj się prosić.
Kasia
Kasia
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Push zachwyci Cię wiosną, zobaczysz
Powtórzę już czyjeś słowa, ja bym wyściółkowała rabatkę, dosadzić zawsze można. Oczywiście nie przeszkadza to upchnięciu cebul pod ściółką