Ale mam ochotę na takie z grzybami
Pieczeń na kanapki
- aśka2006
- 500p

- Posty: 554
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Olsztyn warmia i mazury
Re: Pieczeń na kanapki
A no właśnie...a ja się zastanawiałam jak mięsko mielone zrobić ...
pewnie, że w keksówkę...gapa nie doczytałam.
Ale mam ochotę na takie z grzybami
. Dzięki Dziewczyny 
Ale mam ochotę na takie z grzybami
Aśka
-
x_P-42
Re: Pieczeń na kanapki
Z mięsa mielonego można robić nie tylko rolady. Można zrobić pieczenie szpikowane zablanszowanymi pieczarkami, brokułami, grzybami leśnymi. Wtedy wystarczy taką pomieszaną masę włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. W początkowej fazie pieczenia najlepiej okryć wierzch kawałkiem papieru, aby się za bardzo nie spiekł. 
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

- Posty: 6500
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Pieczeń na kanapki
Mniam, pieczeń rzymska z jajem i papryką w środku...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Pieczeń na kanapki
Pierś z indyka także robię na parze w worku.Gdy posmarowana olejem wymieszanym z przyprawami poleży w lodówce dzień lub 2 to nie jest taka sucha. To gotowanie na parze ma też taką zaletę,że mięso nie jest takie różowe jak gotowane w wodzie.
Robię też często pasztet,ale taki nietypowy bo bez wątroby.
Kiedyś przepis zapisałam oglądając program kulinarny z B.Dykiel i na stałe wszedł do naszego jadłospisu.
ok.1 kg piersi z indyka
3 średnie cebule
4 jajka
olej do smażenia
sól,pieprz,gałka muszkatołowa,liść laurowy,ziele angielskie
Mięso,słoninę,cebulę pokroić na kawałki i podsmażyć w garnku na oleju.
Dodać liść laurowy i ziele ang. i dusić ok 1/2 godziny.Odcedzić na sitku,schłodzić i zmielić 1 lub 2 x.
Dodać wywar,wbić jajka,1 łyżkę wódki żołądkowej gorzkiej,sól ,pieprz,gałkę i wyrobić.
Piec ok 1/2 godziny w temperaturze 180 st.
Dodatkowo można dodać suszone śliwki namoczone w kieliszku wódki żołądkowej gorzkiej.
Ze śliwkami nie robiłam (robiłam z suszonymi żurawinami w całości),a więc nie mogę powiedzieć czy jest lepszy.Ja także nie dodaję słoniny,a przyprawy też zmieniam i dodaję natkę pietruszki.
Jeżeli da się udziec lub pół na pół piersi i udziec to pasztet wyjdzie mniej suchy.
Oczywiście dodatek słoniny też sprawi,że z piersi powinien wyjść bardziej kleisty.
Robię też często pasztet,ale taki nietypowy bo bez wątroby.
Kiedyś przepis zapisałam oglądając program kulinarny z B.Dykiel i na stałe wszedł do naszego jadłospisu.
ok.1 kg piersi z indyka
3 średnie cebule
4 jajka
olej do smażenia
sól,pieprz,gałka muszkatołowa,liść laurowy,ziele angielskie
Mięso,słoninę,cebulę pokroić na kawałki i podsmażyć w garnku na oleju.
Dodać liść laurowy i ziele ang. i dusić ok 1/2 godziny.Odcedzić na sitku,schłodzić i zmielić 1 lub 2 x.
Dodać wywar,wbić jajka,1 łyżkę wódki żołądkowej gorzkiej,sól ,pieprz,gałkę i wyrobić.
Piec ok 1/2 godziny w temperaturze 180 st.
Dodatkowo można dodać suszone śliwki namoczone w kieliszku wódki żołądkowej gorzkiej.
Ze śliwkami nie robiłam (robiłam z suszonymi żurawinami w całości),a więc nie mogę powiedzieć czy jest lepszy.Ja także nie dodaję słoniny,a przyprawy też zmieniam i dodaję natkę pietruszki.
Jeżeli da się udziec lub pół na pół piersi i udziec to pasztet wyjdzie mniej suchy.
Oczywiście dodatek słoniny też sprawi,że z piersi powinien wyjść bardziej kleisty.
-
x_P-42
Re: Pieczeń na kanapki
To mój autorski przepis na podudzie z indyka pieczone pod jogurtem .
Nadaje się do przygotowywania w trakcie diety Protal. Mięso po upieczeniu jest naprawdę pyszne. Można jeść na ciepło i zimno. Przy tym, pieczone jest bez kropli tłuszczu.
Składniki
* 1 podudzie indycze / ok. 85 dkg/
* 2,5 dużej cebuli
* 4 łyzki jogurtu naturalnego
* przyprawy : sól, pieprz, majeranek, papryka,sos sojowy / kilka kropli/
także : " piekarnik foliowy " z zapinką
* ściągamy skórę z całości mięsa
* podudzie nacieramy mieszanką soli, pieprzu i majeranku odstawiamy na 1 godz. do lodówki
* włączamy piekarnik na 200 st C / termoobieg /
* cebule kroimy w grubsze plastry
* jogurt mieszamy z odrobinką soli, pieprzu , papryki,sosu sojowego i majeranku
* podudzie wkładamy do worka, smarujemy dokładnie wierzch jogurtem i obkładamy plastrami cebuli
* wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. 40 min., z tym, że po ok.40 min. worek z mięsem z odwracamy na drugą stronę / górą do dołu / - wtedy zmniejszamy temp.do 180 st.C
* po wyjęciu z piekarnika otwieramy worek i przekładamy mięso na talerz, aby nie stało w wytworzonym w trakcie pieczenia sosie

Nadaje się do przygotowywania w trakcie diety Protal. Mięso po upieczeniu jest naprawdę pyszne. Można jeść na ciepło i zimno. Przy tym, pieczone jest bez kropli tłuszczu.
Składniki
* 1 podudzie indycze / ok. 85 dkg/
* 2,5 dużej cebuli
* 4 łyzki jogurtu naturalnego
* przyprawy : sól, pieprz, majeranek, papryka,sos sojowy / kilka kropli/
także : " piekarnik foliowy " z zapinką
* ściągamy skórę z całości mięsa
* podudzie nacieramy mieszanką soli, pieprzu i majeranku odstawiamy na 1 godz. do lodówki
* włączamy piekarnik na 200 st C / termoobieg /
* cebule kroimy w grubsze plastry
* jogurt mieszamy z odrobinką soli, pieprzu , papryki,sosu sojowego i majeranku
* podudzie wkładamy do worka, smarujemy dokładnie wierzch jogurtem i obkładamy plastrami cebuli
* wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. 40 min., z tym, że po ok.40 min. worek z mięsem z odwracamy na drugą stronę / górą do dołu / - wtedy zmniejszamy temp.do 180 st.C
* po wyjęciu z piekarnika otwieramy worek i przekładamy mięso na talerz, aby nie stało w wytworzonym w trakcie pieczenia sosie
Re: Pieczeń na kanapki
To prawda,że jogurt lub nawet maślanka są świetne do marynowania drobiu.Mięso po ich zastosowaniu jest miękkie i nie jest suche.
- aśka2006
- 500p

- Posty: 554
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Olsztyn warmia i mazury
Re: Pieczeń na kanapki
Pola42 - karkóweczka palce lizać
Dzięki wielkie
W tym tygodniu kolejne mięska rany muszę się zdecydować które.
Aśka

