Za pieniądze lepsze...
No zmusilaś mnie do pogrzebania w necie

http://pogotowieogrodnicze.pl/forum/viewtopic.php?t=724
No i znalazłem. Przeczytałem. I nie wiem co niedobrego napisałem.
I chyba się zaczynam wkurzać... oczywiście nie na Ciebie.
Póki co gałęzie przycięte a część igliwia spalona..bartelsz pisze:nie wiedzą jaka jest różnica pomiędzy społecznym forum, a osobistym zyskiem.
osutka ma charakterystyczne objawymaestro pisze:no nie wiem czy tak się nie ma o co martwic - istnieje możliwość że jest to osutka sosnowa- a temu lepiej zapobiegać -ogólnie znanymi środkami wystarczy - miedzian,topsin 500 itp.
Oglądałem dokładnie zdjęcia objawów tej osutki i opis (cytuję) :Myszkin pisze:Czyli to jednak nie tak normalna sprawa..
doczytałam, że zwalczanie osutki jesiennej przeprowadzane jest w lipcu i sierpniu, 2?3 opryski co 10 dni preparatami: Topsin M 500 SC,Sportak Alpha 380 EC, Sarfun 500 SC, Score 250 EC.
A co do tego czasu mogę zrobić?
A odkurzacz ogrodowy? Trawy skoszonej nim się na pewno nie da "wsysać" bo bardzo szybko się wkręca i robi zatory. Z liśćmi radzi sobie znakomicie, może na igły też pomoże ?selli7 pisze:A jak sobie radzicie ze sprzątaniem igieł? U mnie pod sosnami czarnymi gęsty dywan z barwinka, ale też część skalniaka i tak zwyczajnie zgrabić się nie da
Częściowo grabię, częściowo ręcznie usuwam , część zostaje w barwinku.I tak w październiku i marcu kilkakrotnie po każdym większym wietrze jest duży worek, albo i dwa.Czasem mam dośći myślę, że może jest jakiś inny sposób