Sosna - naturalne jesienne oczyszczanie się z igieł

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Zwykłe oczyszczanie się sosny z igieł, czy coś jest nie tak

Post »

A wejmutka?
Bardzo zżółkła po wczorajszej nocy,ma ok.20 lat

Obrazek
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zwykłe oczyszczanie się sosny z igieł, czy coś jest nie tak

Post »

Witam was,też mam problem z sosną.U mnie ma coś białego na igłach,nie wiem co to.Pryskałam czymś na grzyga,pomogło na troche a potem znowu to samo.Czy jest jakiś pewny środek,który na 100% mi tą chorobe zniszczy?
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Myszkin
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 wrz 2010, o 20:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Sosna - zrzucanie igieł czy choroba?

Post »

Witam serdecznie,
przeglądałam forum i wątki temu tematowi przeznaczone ale chcę się upewnić.
Całkiem niedawno stałam się posiadaczką działki na której rośnie sporo sosen i wszystkie prezentują się tak jak te na zdjęciach poniżej. Czytałam o zrzucaniu igieł przez sosny lecz nie potrafię określić jaki jest gatunek tej która u mnie występuje stąd też problem ze określeniem (na podstawie wieku) czy jest to normalne zachowanie (bo zrzucanie od wewnątrz) czy może jakiś szkodnik/choroba.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam serdecznie
pozdrawiam
Gosia
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Sosna - zrzucanie igieł czy choroba?

Post »

To jest sosna pospolita, żółknięcie od środka to normalny objaw, im starsza tym bardziej zjawisko się nasila.Tym na zdjęciu dobrze byłoby obciąć najbardziej łyse, dolne gałęzie.
Myszkin
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję pięknie za szybką i pozytywną odpowiedź :D
Dzisiaj zabraliśmy się właśnie za porządkowanie i oczyszczenie drzew z suchych gałęzi (na jednym ze zdjęć widać stertę gałęzi :wink: ), więc wyglądają już dużo lepiej (po za żółknieniem oczywiście)
Czy jest sens jeszcze w tym roku czymś je nawozić? Jeden "mądry" pan, który przyjechał je zobaczyć (leśnik) przestraszył mnie, że są chore i prawdopodobnie do wycinki (stąd też mój post) i teraz, jak już wyzdrowiały po tej wirtualnej chorobie chcę im nieba uchylić :wink:
pozdrawiam
Gosia
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Myszkin
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Czyli to jednak nie tak normalna sprawa..
doczytałam, że zwalczanie osutki jesiennej przeprowadzane jest w lipcu i sierpniu, 2?3 opryski co 10 dni preparatami: Topsin M 500 SC,Sportak Alpha 380 EC, Sarfun 500 SC, Score 250 EC.
A co do tego czasu mogę zrobić?
pozdrawiam
Gosia
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Moje dwie 20 letnie sosny czarne rosną w odległości 3 m.Od początku jedna ma luźniejszy pokrój, igły wyprostowane druga jest bardziej krepa i gęsta, igły ma lekko skręcone.Właśnie ta druga strasznie się sypie, tamta znacznie mniej.Jak to wytłumaczyć? Gdyby to był grzyb to przecież obie 'sypałyby się równo' :roll:
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Myszkin pisze:Czyli to jednak nie tak normalna sprawa..
doczytałam, że zwalczanie osutki jesiennej przeprowadzane jest w lipcu i sierpniu, 2?3 opryski co 10 dni preparatami: Topsin M 500 SC,Sportak Alpha 380 EC, Sarfun 500 SC, Score 250 EC.
Teraz to tylko pozamiatać...
selli7- jeden grypę przechodzi, drugi ląduje w szpitalu.
Myszkin
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

MirekL pisze:
Myszkin pisze:Czyli to jednak nie tak normalna sprawa..
Teraz to tylko pozamiatać...
selli7- jeden grypę przechodzi, drugi ląduje w szpitalu.
MirekL nie liczyłam na jakąś receptę i super lek, który w cudowny sposób zazieleni igły i nie pozwoli im opaść :wink:
pisząc o pomaganiu moim sosnom chodziło mi bardziej o zapobieganie lub zminimalizowanie choroby w roku kolejnym...
czytałam o poprawie warunków troficznych w drzewostanie - nie mam zielonego pojęcia na czym to ma polegać , a gdzie indziej o wprowadzeniu drzew liściastych bądź modrzewia i przyznam, że ciężko mi się w tym połapać :roll:
pozdrawiam
Gosia
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Cóż Ci radzić...
W szkółkach prowadzi się ochronę. W uprawach bez sensu... toteż i lęgnie się swobodnie. Nasilenie choroby jest różne w różnych latach. A ten rok paskudny. Maj zimny i deszczowy. Dla grzybków raj. Później szok termiczny- 33 st, liściaki ugotowało, iglaste też przypiekło. Okres suszy i upałów. Potem gwałtowne i nieodwracalne uochłodzenie i znów mokro.
Oczywiste jest, że sosna w monokulturze i w kiepskich warunkach jest bardziej podatna. Stąd zalecenia poprawy warunków troficznych.
Teraz to nic nie zrobisz. A w przyszłym roku- no jedną sosenkę szczególnie cenną to sobie można pryskać... ale zagajnik?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

a ja mam pytanie - czy takie igły zagrzybione z sypiących się teraz sosen mogą zaszkodzić? chcę podsypać pod różaneczniki, co roku używałam i było ok, ale jeszcze takiej ilości opadających igieł nie widziałam, czyli grzyby mocniej zaatakowały..przywlokę je do ogrodu, ale czy zaszkodzą?
Myszkin
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Na działce jest około 20tu sosen (średnia wieku 10lat)opryskać je wszystkie faktycznie by było ciężko .. Może ten rok tak dał im w kość a w przyszłym będzie lepiej ? Ciężko stwierdzić w jakiej kondycji były w roku poprzednim bo w posiadanie działki weszłam dopiero w sierpniu .
pozdrawiam
Gosia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Rododendronom nie..
Natomiast dla wszystkich osutek (wiosennej i jesiennej) porażona opadła igła jest źrodłem infekcji.
Warto by (do końca października) jeśli pogoda pozwoli opryskać jeszcze- (Sarfun, Topsin, Dithane, Pencozeb)
Tą opadłą igłę też. I podłoże pod sosnami.
Ograniczy to pierwotne źródło infekcji.
A pod rododendrony igła może być. Po zasypaniu opryskaj porządnie bodaj Topsinem.
U siebie grabię i palę opadłą igłę. Co radził bym czynić :wink:
Myszkin
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Sama już nie wiem - dostałam email, że rady z forum dotyczące osutki nie są dobre ... za małą opłatą mogę dostać lepszą poradę i nauczyć się z tym walczyć.. niestety nie mogę odpisać na PW (z racji małej ilości postów) więc odpisuję tutaj - z miłą chęcią przeczytam Pańską radę tutaj ale za darmo - niestety na chwilę obecną na inna formę mnie nie stać. Działka i tak pochłania okrutne ilości pieniędzy :(
Pozdrawiam serdecznie

MirekL dziękuję za pomoc :)
pozdrawiam
Gosia
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”