Na zdjęciach tłustoszki faktycznie troszkę kiepsko widać - lepiej będzie na wiosnę - dobranoc Tłustoszki
Moja "doniczka"
- ankha
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja "doniczka"
Już miałam Się prosić o zdjęcia Twoich cyklamenków - są cudne
Mam nadzieje, że moje po zimie jednak wyjdą
Na zdjęciach tłustoszki faktycznie troszkę kiepsko widać - lepiej będzie na wiosnę - dobranoc Tłustoszki

- skorpion811-51

- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krzysztof zawsze się zastanawiałam czy cyklameny naprawdę przezimują
w ogrodzie czy czymś je nakrywasz na zimę
w ogrodzie czy czymś je nakrywasz na zimę
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- Greta

- Od: 4 mar 2007, o 20:32
Witaj Krzysztofie , słodziaki te Twoje tłustoszki , jak będą gubiły listki , to się tym nie martw , one tak się przygotowują do zimy , zostaną im tylko "środeczki" , a i one chowają się głębiej do ziemi , polecam dodatkowe ich okrycie zwyklym mchem , albo sphagnum , a w przyszłym roku w maju uraczą Cię ślicznymi podobnymi do fiołków kwiatkami.
Śliczne cyklameny , mam pytanie : jak przygotowałeś in stanowisko ? Moje rosną w ziemi zmieszanej z piaskiem i dolomitem i mają drenaż w postaci keramzytu. Podstawa , aby cyklameny kwitły , to ciepłe , osłonięte od zimnych wiatrów -miejsce. Moje mają za sobą 3 zimy i trzymaja się dzielnie.
Pozdrawiam i
życzę.
Śliczne cyklameny , mam pytanie : jak przygotowałeś in stanowisko ? Moje rosną w ziemi zmieszanej z piaskiem i dolomitem i mają drenaż w postaci keramzytu. Podstawa , aby cyklameny kwitły , to ciepłe , osłonięte od zimnych wiatrów -miejsce. Moje mają za sobą 3 zimy i trzymaja się dzielnie.
Pozdrawiam i
-
krzysztof01
- 1000p

- Od: 17 mar 2010, o 12:18
- Kontakt:
Faktycznie słabo je widać. Jak pisałem warunki w jakich robiłem im fotki były naprawdę beznadziejne. Chodziło mi w nich głównie o to by zasygnalizować, że są i że mają się dobrze po przeprowadzce (one nie znoszą dotykania listków). Oczywiście na wiosnę zrobię im fotki z prawdziwego zdarzeniaankha pisze:Na zdjęciach tłustoszki faktycznie troszkę kiepsko widać - lepiej będzie na wiosnę
Teoretycznie nie ma potrzeby ich okrywania, ale ja nie odważę się ich pozostawić na zimę bez ciepłego okrycia, a część z nich przeniosę do pomieszczenia (mam ich w sumie dziesięć z czego trzy wsadziłem do doniczki)magry pisze:Tłustoszki będą spoczywać nago czy pod kołdrą....
Dzięki za radęGreta pisze:słodziaki te Twoje tłustoszki , jak będą gubiły listki , to się tym nie martw , one tak się przygotowują do zimy , zostaną im tylko "środeczki" , a i one chowają się głębiej do ziemi , polecam dodatkowe ich okrycie zwyklym mchem , albo sphagnum , a w przyszłym roku w maju uraczą Cię ślicznymi podobnymi do fiołków kwiatkami.![]()
Tak w moim "bagienku" rośnie sobie pięć gatunków rosiczek, pięć gatunków kapturnic i tłustoszemagry pisze:Czy one rosną razem z rosiczkami?.
.
.
.
i jeszcze troszkę zdjęć mojego w końcu napełnionego wodą oczka
.
.
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rosiczki ciekawe , ale podziwiam tylko je u innych , brakuje już miejsca u mnie na nowe roślinki .
A cyklamen myślałam że już straciłam ale widzę listki się pojawiły choć u mnie nie zakwitły , miałam 2, biały i różowy a teraz widzę tylko 1 ,nie wiem który przetrwał , ale to chyba przez te ciągle deszcze i zimna .A w niektórych ogrodach widzę bardzo dużo cyklamenów i wiosną im kwitną .
Genia
A cyklamen myślałam że już straciłam ale widzę listki się pojawiły choć u mnie nie zakwitły , miałam 2, biały i różowy a teraz widzę tylko 1 ,nie wiem który przetrwał , ale to chyba przez te ciągle deszcze i zimna .A w niektórych ogrodach widzę bardzo dużo cyklamenów i wiosną im kwitną .
Genia
- jola1010

- Od: 4 cze 2007, o 18:39
Pięknie prezentuje się Twoje "bagienko" w jesiennych barwach.
-
krzysztof01
- 1000p

- Kontakt:
Bo to Geniu jest tak, że one lubią miejsca zaciszne i półcieniste o podłożu zasadowym i przede wszystkim suche.e-genia pisze:... w niektórych ogrodach widzę bardzo dużo cyklamenów i wiosną im kwitną
A jeśli chodzi o porę kwitnienia to wiosną kwitnie cyklameny dyskowate cyclamen coum a jesienią cyklameny bluszczolistne cyclamen hederifolium i europejskie cyclamen purpurascens
Niestety tych dwóch kwitnących jesienią nie mam u siebie
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przynajmniej wiesz jakie masz , a ja nawet nie wiem jaki jest u mnie
taka gapa ze mnie
Genia

Genia
Krzysztofie a czego to kępka rośnie u ciebie w oczku (na ostatnim zdjęciu na dole) bo pięknie wygląda- jakaś trawa??? Super masz zrobione, takie naturalne. A ma lokatorów?
-
krzysztof01
- 1000p

- Kontakt:
To jakaś turzyca, nazwy niestety nie znamanka_ pisze:a czego to kępka rośnie u ciebie w oczku (na ostatnim zdjęciu na dole) bo pięknie wygląda- jakaś trawa??? .... A ma lokatorów?
Moją intencją jest to by oczko stanowiło samodzielny ekosystem, a przynajmniej "działało" przy minimalnej interwencji z mojej strony
-
krzysztof01
- 1000p

- Kontakt:
Teraz dla odmiany kilka bardziej lub mniej udanych fotek mojego "kolorowego" zielska
.
.
.
.
.
.
.
.
-
krzysztof01
- 1000p

- Kontakt:
I znowu zielenina
.
.
.
.
.
.
.
.
Krzysztof a co tam jest na zdjeciu nad hoytujnia?Takie białe kuleczki???
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
-
krzysztof01
- 1000p

- Kontakt:
Śnieguliczka 
- Greta

- Od: 4 mar 2007, o 20:32
Pięknie jest w Twojej "doniczce" , cieszy mnie , że dbasz o zachowanie równowagi ekosystemu w oczku wodnym i w jego otoczeniu. Polecam do oczka cierniki - bardzo ciekawe rybki. Dla wprawnego obserwatora , coś wspaniałego . Super klimat , dokladnie co lubię , tylko , że u mnie to tak ładnie nie wygląda
Fotofrafie - majstersztyk ...
Fotofrafie - majstersztyk ...