Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Powojnik
200p
200p
Posty: 255
Od: 24 sie 2010, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Może coś takiego :wink:

121. Marchew suszona ;:137

Marchew obrać, opłukać, pokroić. W zależności od przeznaczenia - w talarki na wywary, w cienkie paski na zupy jarzynowe, lub w drobną kostkę na jarzynkę. Następnie blanszować przez 2-3 minuty i wysuszyć w temperaturze 70-80*C. Smacznego :)
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Maryla !
A może z nią na kompost, bo rzecz nie warta funta kłaków.
Napracujesz się, dodaj koszty gazu, myca garów itd.
To się po prostu nie opłaca.
Mamy w tym roku kiepskie plony i nie ma sensu ratować ich na siłę.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

A ja bym spróbowała zrobić marchewkę w sosie słodko-kwaśnym. Wg przepisu Poli, tylko dałabym mnóstwo marchwi w dość dużych słupkach i byłoby na taką nietypową jarzynkę.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
maryla73ab
1000p
1000p
Posty: 3139
Od: 26 sie 2008, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: PODKARPACIE

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

krzysztofkhn pisze:Maryla !
A może z nią na kompost, bo rzecz nie warta funta kłaków.
Napracujesz się, dodaj koszty gazu, myca garów itd.
To się po prostu nie opłaca.
Mamy w tym roku kiepskie plony i nie ma sensu ratować ich na siłę.
Witam..bez urazy,ale nie mam zamiaru wyrzucać ładnej,dużej z małymi czarnymi plamkami,które świadczą o tym ze nie da się jej przechować długo,marchwi...pisząc tu posta miałam nadzieje na inną odpowiedz,raczej na pomysł,sugestie,sprawdzony przepis kogoś bardziej doświadczonego o demie jak ją uratować...może masz racje ze gra nie warta świeczki ale nie po to ją całe lato pielęgnowałam by teraz wyrzucić dwa kosze i wiem co jem...

A nawiasem mówiąc dzisiaj wypróbowałam ten przepis i zobaczymy co z tego będzie...

122. Marchew pasteryzowana

* 1,5 kg marchwi
ZALEWA :

* 1litr wody
* 3 dag cukru
* 2dag soli
* 8 g kwasku cytrynowego

Marchew umyć i obgotować ,a następnie kroić w kostkę .
Wkładam do słoików i zalewam gorącą zalewą .Pasteryzuję
tylko 10 - 15 min .
Jeżeli zabraknie zalewy to dogotuj z mniejszej ilości składników i zalej resztę słoików.Marchewka w słoikach musi być przykryta zalewą.

Pomysł z suszeniem wart wypróbowania i chyba część jednak zamrożę...
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
Powojnik
200p
200p
Posty: 255
Od: 24 sie 2010, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

To jeszcze coś dodam :)

123. Przecier z marchewki ;:137
-Kilogram marchwi
-Kilogram jabłek
-15 dag cukru
-szczypta soli

Marchew obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, ugotować do miękkości, przetrzeć lub zmiksować. Podobnie zrobić z jabłkami. Wymieszać obydwa przeciery, dosłodzić, dosolić, gorącym przecierem napełnić słoiki. Pasteryzować 20 minut w temperaturze 90*C. Smacznego :)
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13363
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

A może pokroić w kostkę, zblanszować i zamrozić ?
x_P-42

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

maryla73ab pisze: A nawiasem mówiąc dzisiaj wypróbowałam ten przepis i zobaczymy co z tego będzie...

Marchew pasteryzowana
No i jak z tą marchewką? Słoiki dobrze zaciągnęły i trzymają?
maryla73ab
1000p
1000p
Posty: 3139
Od: 26 sie 2008, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: PODKARPACIE

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Polu,jak na razie jest wszystko ok,słoiki dobrze trzymają ale nie wniosłam ich jeszcze do piwnicy,będę obserwować co się dzieje przez kilka dni...tak myślę,wcześniej dawałam z szatkowaną surową do słoików zalewałam zalewą i pasteryzowałam a tu w przepisie jest wcześniej ugotowana może to jest kluczem do trwałości...
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
x_P-42

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Może... To ja też spróbuję tego przepisu, ale zetrę marchew,nie lubię krojonej. ;:7
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

124. Marchew pasteryzowana

* 1,5 kg marchwi
ZALEWA :

* 1litr wody
* 3 dag cukru
* 2dag soli
* 8 g kwasku cytrynowego

Właśnie kroję marchew, oświećcie mnie i proszę podajcie w łyżeczkach lub podobnie, nie mam takiej dokładnej wagi ;:223

Mam też taki przepis:
1 l wody
płaska łyżka soli
płaska łyżeczka kwasku
tak mam podane do groszku
a do marchwi dodatkowo 2 łyżki cukru

Co o tym przepisie sądzicie?
Wiem, że kiedyś robiłam i używałam marchwi do sałatki jarzynowej, na pewno się nie zepsuła bo została biegusiem wykorzystana :), dlatego szukam innego przepisu
Awatar użytkownika
Mama Ani
1000p
1000p
Posty: 1197
Od: 17 cze 2009, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

WSZEDZIE PODAJA,ZE LYŻKA STOŁOWA SOLI TJ 2 DKG. SPRZWDZALAM.
Pozdrawiam Stasia Stasi ogród
Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

125.Pomidorki koktajlowe w zalewie

Może się komuś przyda, jak będzie mieć nadmiar pomidorów za rok. Oto jak zagospodarowałam klęskę urodzaju żółtych pomidorków koktailowych.

Sposób pierwszy:

pomidorki koktailowe
pomidory normalne
sól
bazylia, czosnek, pikantne papryczki

Wszystko umyte, oczyszczone. Pomidory normalne obrane ze skórek, pokrojone na części i przetarte na przecieraku (takim, o którym wcześniej była mowa w tym wątku). Powstała zupa posolona do smaku. Do słoika wkładam bazylię, czosnek i papryczki ( w ilościach wg upodobań), zasypuję małymi pomidorkami i zalewam "zupą" tak, aby pomidorki były przykryte ale do brzegu słoika pozostał przynajmniej centymetr. Zakręcam i pasteryzuję 60 minut od momentu jak zacznie wrzeć. Zostawiam do ostygnięcia.
Super wyglądają żółte pomidorki zalane tą "zupą" z czerwonych.

Sposób drugi:

pomidorki
oliwa z oliwek

Pomidorki wrzucić do wrzątku i pozwolić im wrzeć 60 sekund. Delikatnie odlać, wrzucić na patelnię na rozgrzaną oliwę. Smażyć do momentu, aż puszczą sporo soku i całość będzie wyglądała, jakby się dusiły w sosie a nie smażyły. Co jakiś czas delikatnie zamieszać i dusić je aż się zrobią mięciutkie. To nie trwa długo. Przełożyć do słoiczków, pasteryzować 30 minut od momentu jak zacznie wrzeć.
To doskonała baza pod wszelkiego rodzaju sosy do makaronu i na pizzę. Robię z tego też zupę pomidorową dla córy.
To delikatne traktowanie pomidorków i kąpiel we wrzątku są po to, żeby szybko puściły sok ale nie rozwaliły się tylko zostały takie miękkie kulki. Fajnie wyglądają.

No i sposób na 126. pikantną papryczkę w oliwie. Ten przepis podał mi syn szwagra, kucharz z zamiłowania i wykształcenia. Dzisiaj zrobiłam pierwsze słoiczki, za parę dni mój pikantnolubny mąż wyda werdykt ;)

Składniki:
papryczki (dowolny rodzaj wąskich)
sól
oliwa z oliwek

Papryczki kroimy na kawałki (dość grube plasterki), rozkładamy na czymś, co pochłonie wilgoć i lekko solimy. Zostawiamy na przynajmniej 24 h w przewiewnym miejscu, najlepiej w dzień wystawić na słońce. Ja użyłam tacy przykrytej ściereczką, pod którą były 3 warstwy ręcznika papierowego. Wszystko było mokre po nocy.
Następnie papryczki wrzucamy do słoiczków, zalewamy oliwą tak, aby papryczki były przykryte ale do brzegu pozostał przynajmniej centymetr. Pasteryzować 10 minut od momentu jak zacznie wrzeć.
W słoiku fajnie wygląda, zobaczymy za parę dni jak smakuje.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Posty: 690
Od: 29 lip 2008, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Z części marchewki możesz zrobić solankę do zupy. Ja mam w tym roku małą marchewkę. Jak się jeszcze wysuszy to nic z niej nie będzie tak więc solanka będzie obowiązkowa. Do solanki trę marchewkę, pietruszkę, seler kroję liście pietruszki, pora i to wszystko zasypuję solą. Jak się wytworzy sok to upycham do malutkich słoiczków i na wszelki wypadek troszkę podgotuję. Zimą wyciągam i porcję warzyw do zupy mam już z głowy.
Barbara
Awatar użytkownika
Justynek
200p
200p
Posty: 396
Od: 26 lip 2010, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podlaskie, Zambrów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Barbara2000, a mogłabyś podać mniej więcej proporcje. Wiem, że to teraz śmieszne, ale kiedyś przesoliłam szczaw w słoikach(taki do zupy). Trudno go przesolić, ale mi się udało(nawet do zupy był za słony) :;230 . Dlatego z Twoim przepisem chciałabym nie popełnić tego samego błędu.
Z góry dziękuję :)
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Posty: 554
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn warmia i mazury

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Justynek - ja również robię warzywa solone. Soli daje się tyle aby warzywa po posoleniu i "wygnieceniu" puściły sok. Przed użyciem zawsze je moczę w wodzie i dopiero wtedy do zupy/sosu. Oczywiście wodę odlewam. Ze szczawiem trudno :D tak zrobić ale warzywa jak najbardziej.
Aśka
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”