Irga szczepiona na pniu
-
- 200p
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Irga szczepiona na pinu
Miałam przez 5 lat irgę szczepioną na pniu.Zimowała bez problemu. Po 5 latach z niewiadomych przyczyn padła. Myślę, że nie jest to długowieczny krzew choć wyglądała pięknie.
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
A moja, mimo okrycia, chyba nie przetrwała. Nie mam doświadczenia w uprawie irg, ale dziś, gdy ją odsłoniłam (miejsce szczepienia ciągle jest okryte), to przedstawiała dość żałosny widok- owoce zwarzone, sczerniałe, listki brązowe
Czy jest dla niej szansa? 

Jak tam wasze szczepione irgi po tej strasznej zimie? Marzą mi się takie trzy "drzewka" na rabacie, ale jeśli maja być rośliną jednoroczną, to zrezygnuję...
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To jeszcze nie powód do zmartwienia - owoce i tak zawsze brązowieją i opadają, a jeśli przemarzły liście to jest i tak duża szansa, że wybiją nowe. Liście na moich krzewach 'Coral Beauty' całkowicie zmarzły, ale wybijają nowe listki z gałązek.dkny pisze:A moja, mimo okrycia, chyba nie przetrwała. Nie mam doświadczenia w uprawie irg, ale dziś, gdy ją odsłoniłam (miejsce szczepienia ciągle jest okryte), to przedstawiała dość żałosny widok- owoce zwarzone, sczerniałe, listki brązoweCzy jest dla niej szansa?

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak, masz rację- Coral B. przetrwała, tylko z jednej gałęzi nic nie wybiło do tej pory, ale juz irga szwedzka 'Juliette' chyba jest nie do odratowania... A taka urocza była 

Moja nie okrywana irga przerwała zimę bez szwanku, w przeciwieństwie do słupów energetycznych, które masowo "padały" tej zimy w mojej okolicy (szadź).
Pozdrawiam, Beata
Re: Irga szczepiona na pniu
No niestety, moja szczepiona nie przeżyła. Pozostało z niej tylko wspomnienie i zdjęcia. Właśnie dzisiaj ją usunąłem..
Pozdrawiam, Andrzej
Sezon prawie za nami... Moje obie irgi padły... szkoda mi ich piękna, było takie ulotne 

- agnesik12
- 200p
- Od: 31 sty 2008, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
no niestety ja też miałam irgę ale niestety nie przezimowała. wiosną kupiłam nową irgę 
Pierwszej nie okrywałam na zimę ale drugą zamierzam. Bardzo mi się podoba i aż drżę co to będzie po zimie!!!

Pierwszej nie okrywałam na zimę ale drugą zamierzam. Bardzo mi się podoba i aż drżę co to będzie po zimie!!!
Agnieszka
Jest piekna! Miałam taką, ale mi nie przetrwała zimy, mimo starannego okrycia
Teraz widziałam je po 65 zł., ale uznałam, że jest zbyt droga jak na powtórny eksperyment... Musze poczekać, aż mi ogród trochę zarośnie, to może wtedy ją posadzę, jak będzie bardziej osłonięta.

- Sure
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
I jak Wasze irgi w tym roku? Wczoraj oglądałam Coral Beauty po około 50 zł, może trochę mniej. Po tych relacjach waham się, czy kupować. Ładna jest i zasłoniłaby mi okno sąsiada, ale czy to nie marnowanie pieniędzy? 

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Miałem w zeszłym roku okazję kupić, ale na szczęście nie kupiłem..
Pewnie by przemarzła..
Pewnie by przemarzła..