Ja w zeszłym roku sobie kupiłam takie fajne ,ale po zimie już ich nie było
Kolorowy Ogród Geni 2010 cz.5
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolorowy Ogród Geni 2010 cz.5
Chryzantemy masz śliczne ,tylko ciekawe jak one zimują
-
krzysztof01
- 1000p

- Od: 17 mar 2010, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Faktycznie masz rację co do liści, lecz musisz przyznać, że jesienna kwiaty róż są bardziej delikatne, jest w nich taki coś takiego ... nieuchwytnego, brak mi słów na określenie tego czegoś. W każdym bądź razie nie ma tego w wiosennych i letnich kwiatache-genia pisze:Krzysztof a ja wręcz przeciwnie najbardziej lubię róże wiosną jak zaczynają kwitnąć maja takie piękne zdrowe liście .
Geniu natchnęłaś mnie na zakupy chryzantemowe 
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Geniu niesamowicie pięknie kwitnie Ci róża, cały bukiet kwiatów, jakby wcale nie czuła jesieni
Żurawki i chryzantemy przepiękne
Żurawki i chryzantemy przepiękne
- magry

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Znajdzie się urdzik dla Ciebie też.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
....Geniu -masz racje lepiej byc przezornym
......jaka cudowna rabatka z żurawkami ...muszę mieć...
ja dopiero na forum zobaczyłam te ślicznotki
......jaka cudowna rabatka z żurawkami ...muszę mieć...
ja dopiero na forum zobaczyłam te ślicznotki
- Mama Ani
- 1000p

- Od: 17 cze 2009, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Geniu ja też zaczynam robić rabatke zurawkowa. 
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Bożenko masz rację mimo zimna byłam w ogrodzie i na tarasie owinięta w koc.
Dalu, Grażynko macie rację żurawki piękne są o każdej porze roku i oby pięknie się rozrastały .
Mam nadzieję że dotrze do Was jutro słoneczko ,będę dmuchała w Waszą stronę
Grażynko wszyscy wydajemy na nasze ogrody pieniążki , a chryzantemy dostałam od kolegi z forum .
Mateusz, Bożenko chryzantemy wkopię do ziemi jak przezimują to dobrze jak nie to i tak mam dużo zimujących w ogrodzie .
Krzysztof ładnie to napisałeś, z tym się zgadzam .
Paweł cieszę się że mój ogród na coś się przydał
Agnieszko Frezia rzeczywiście piękne kwitnie ,bordowe też kwitną,Waltz Time no i Chopin
magry jesteś aniołem , dzięki
Misiu żurawki znałam wcześniej ale tylko takie popularne dopiero na forum poznałam ich dużo więcej .
Stasiu masz rację warto zrobić sobie taką rabatę.
Genia
Dalu, Grażynko macie rację żurawki piękne są o każdej porze roku i oby pięknie się rozrastały .
Mam nadzieję że dotrze do Was jutro słoneczko ,będę dmuchała w Waszą stronę
Grażynko wszyscy wydajemy na nasze ogrody pieniążki , a chryzantemy dostałam od kolegi z forum .
Mateusz, Bożenko chryzantemy wkopię do ziemi jak przezimują to dobrze jak nie to i tak mam dużo zimujących w ogrodzie .
Krzysztof ładnie to napisałeś, z tym się zgadzam .
Paweł cieszę się że mój ogród na coś się przydał
Agnieszko Frezia rzeczywiście piękne kwitnie ,bordowe też kwitną,Waltz Time no i Chopin
magry jesteś aniołem , dzięki
Misiu żurawki znałam wcześniej ale tylko takie popularne dopiero na forum poznałam ich dużo więcej .
Stasiu masz rację warto zrobić sobie taką rabatę.
Genia
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Witaj, miła i sympatyczna Geniu. Przychodzę z rewizytą. Pospacerowałam po twoim kolorowym, radosnym ogrodzie, napawałam się barwami, bo dzisiaj u mnie szaro jak diabli. Widzę, że mam bratnią duszę, jeśli chodzi o miłość do irysów. Uwielbiam je, choć tak krótko kwitną. NIestety, jak co roku, dopada je jesienią ta okropna choroba, keidy to wyglądają, jakby schły. Psiukałam na nie w tamtym roku, już nie pamiętam czym, ale na próżno.
Mam jednak pytanie odnośnie begonii. Przeczytałam, że sadzisz je do gruntu w maju. Co to znaczy dokładnie? Co właściwie sadzisz? Samą bulwę czy już podrośniętą w domu bulwę z wypuszczoną zieleniną? Jak to jest?
Co robisz jesienią? Czy wykopujesz bulwy, otrząsasz z ziemi i przechowujesz w piwnicy, czy może inaczej?
Mam jednak pytanie odnośnie begonii. Przeczytałam, że sadzisz je do gruntu w maju. Co to znaczy dokładnie? Co właściwie sadzisz? Samą bulwę czy już podrośniętą w domu bulwę z wypuszczoną zieleniną? Jak to jest?
Co robisz jesienią? Czy wykopujesz bulwy, otrząsasz z ziemi i przechowujesz w piwnicy, czy może inaczej?
- e-genia

Witaj przemiła Wandziu
jeżeli o iryski chodzi to one wcale nie kwitną tak krótko , najpierw zaczynają kwitnąć te niziutkie a jak przekwitną to zaczynają kwitnąc te wysokie , przekwitają szybko jeżeli jest bardzo ciepło wiosną , ale rzadko to się zdarza więc możemy cieszyć się kolorami długo .
Teraz jeżeli chodzi o brzydkie liście to też je na nie sposób , po prostu obcinasz w lipcu liście do ziemi a te które urosną znowu rzadko chorują a jeszcze jak je popryskasz środkiem grzybobójczym to nie ma sposobu żeby liście chorowały .
Ja w tym roku nie ścięłam liści i też mam chore ale usuwam je systematycznie jak tylko pojawiają się jakieś żółte w przyszłym roku już zetnę w lipcu jak zawsze , tak też robię z liliowcami po kwitnieniu choć w tym roku też nie zrobiłam ,jakieś ogólne lenistwo mnie ogarnęło.
Begonie sadzę w maju już kwitnące , takie kupowałam na targowisku , potem koniec października wykopuję i tę część podziemną wkładam do skrzynek i do piwnicy w marcu sadzę to do doniczek i z 80% wypuszcza mi nowe liście i w maju już sadzę do ziemi i kwitną aż do mrozów , mam chyba z 20 szt z zeszłego roku .
Genia
Teraz jeżeli chodzi o brzydkie liście to też je na nie sposób , po prostu obcinasz w lipcu liście do ziemi a te które urosną znowu rzadko chorują a jeszcze jak je popryskasz środkiem grzybobójczym to nie ma sposobu żeby liście chorowały .
Ja w tym roku nie ścięłam liści i też mam chore ale usuwam je systematycznie jak tylko pojawiają się jakieś żółte w przyszłym roku już zetnę w lipcu jak zawsze , tak też robię z liliowcami po kwitnieniu choć w tym roku też nie zrobiłam ,jakieś ogólne lenistwo mnie ogarnęło.
Begonie sadzę w maju już kwitnące , takie kupowałam na targowisku , potem koniec października wykopuję i tę część podziemną wkładam do skrzynek i do piwnicy w marcu sadzę to do doniczek i z 80% wypuszcza mi nowe liście i w maju już sadzę do ziemi i kwitną aż do mrozów , mam chyba z 20 szt z zeszłego roku .
Genia
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

Dziękuję ci bardzo za informacje. To naprawdę cenne rady i zastosuję twoje metody u siebie. Dzisiaj mimo pogody dosadziłam kilka irysów otrzymanych od forumowiczek, choć ciężko było, bo biegałam z łopatką i nie mogłam znaleźć na nie miejsca..
- e-genia

Wando ja też dostałam iryski dziś po południu wymoczę je w topsinie i posadzę , ale mam już przygotowane rabaty .
Same rarytasy ,oby tylko przezimowały i nie zgniły .
Czyżbyś tez już miała mało miejsca w ogrodzie ?
Genia
Same rarytasy ,oby tylko przezimowały i nie zgniły .
Czyżbyś tez już miała mało miejsca w ogrodzie ?
Genia
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
....Witaj juz pazdziernikowo- jak się cieszę to ja też z begoniami tak zrobię 
za podpowiedz
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

Geniu, jeszcze jedno pytanie co do begonii, a właściwie dwa.
1. Czy wykopaną w październiku bulwę czyścisz z ziemi, czy trochę tej ziemi zostawiasz? NIektórzy tu mówią, że wnoszą po prostu całe donice do piwnicy, a w marcu zaczynają podlewać.Ja bym się obawiała, że bulwa w ziemi może zgnić, kiedy będzie w piwnicy naprawdę zimno.
2. Gdy w maju przenosisz begonię z domu do gruntu, to pewnie ją wykopujesz z tej donicy. Czy nie istnieje ryzyko, że się wówczas roślina uszkodzi?
1. Czy wykopaną w październiku bulwę czyścisz z ziemi, czy trochę tej ziemi zostawiasz? NIektórzy tu mówią, że wnoszą po prostu całe donice do piwnicy, a w marcu zaczynają podlewać.Ja bym się obawiała, że bulwa w ziemi może zgnić, kiedy będzie w piwnicy naprawdę zimno.
2. Gdy w maju przenosisz begonię z domu do gruntu, to pewnie ją wykopujesz z tej donicy. Czy nie istnieje ryzyko, że się wówczas roślina uszkodzi?
- e-genia

Misiu witaj
Wandziu ja wykopuję z grudą ziemi .
Genia
Wandziu ja wykopuję z grudą ziemi .
Genia