LEDy białe zastosowane w takich żarówkach to nic innego jak trzy diody w jednej obudowie: czerwona, zółta i niebieska - suma tych trzech barw daje wypadkowy kolor biały. W zależności od tego jak dobierzemy długości fal emitowanych przez poszczególe diody dostajemy wypadkową barwę albo cieplą albo zimną.Uni57 pisze:A stosował ktoś z Was żarówki LED np takie?
http://www.ecolighting.pl/?zarowki-led,42
Mam na myśli te z barwą zimną, coby zbliżyć się parametrami do światła naturalnego.
Zainspirował mnie ten wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28564
I myślę o doświetleniu storczyków, ale różowo-fioletowe wariacje barwne w mieszkaniu nie przejdą, zatem potrzebuję żarówek bez efektów barwnych. ;)
Idąc moim wczesniejszym rozumowaniem to:
1) Zakładajac, że moc rozdzielona jest w białej diodzie na 3 barwy równomiernie (niestety nie wiem czy jest to słuszne założenie) i zakładając dajmy na to 80% sprawność przetwornika prądu które siedzi w takiej żarówce (to myślę jest całkiem realne założenie), to możemy uznać, że ilośc energi przypadajaca no promieniowanie w czerwieni jest równa 0.8*0.33=0.24 mocy podanej na takiej żarówce.
2) Przyjmijmy, że przeciętny dorosły storczyk ma jakieś 35cm średnicy - to jest zajmuje około 0.1m2 powierzchni
3) Wynika z tego, że na jego oświetlenie ja dałbym jakies 1.5W mocy w diody czerwone - to prowadzi nas do minimalnej białej żarówki ledowej o mocy około 6W ustawionej idealnie pionowo nad storczykiem tak aby oświetlała tylko powierzchnię na której stoi.
4) Przy moim założeniu równego podziału mocy to w zakresie niebieskim bezie wypromieniowane równie dużo energii jak w czerwonym.. a ponieważ zapotrzebowanie chlorofilu na niebieski jest mniejsze to tam bedzie jeszcze spory zapas energii i nie trzeba się tym martwić.
Bazujac na powyższym, myślę że można spokojnie próbowac naświetlac storczyki żarówkami 8W, przy ustawieniu 18h czasu naświetlania. Storczyki na szczęście nie potrzebują jakiegoś wybitnie mocnego oświetlenia ... natomiast doskonale się czuja, jeżeli światło jest wystarczająco mocne przez większą cześć dnia (dłużej nież 12h)