Ranczo Nokły cz. 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz. 4.

Post »

Ach , jakież piękne te zimowity ;:108
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tadeuszu jesienny ogród jest cudowny, mimo wszystko, a szczególnie Twój, gdzie jest różnorodność drzew i krzewów.
Widzę bardzo dużo zimowitów kwitnących, które są dopełnieniem jesiennych widoków.
Na temat grzybów to już nic nie powiem, w mojej okolicy było tylko trochę prawdziwków, a ostatnio pokazały się opieńki.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Piękne portrety zrobiłeś prawdziwkom! Nawet jak się ich nie zbiera to miło popatrzeć :) Niesamowite ilości grzybów zbieracie :shock:
Ogród jak zawsze piękny!
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Tadeusz-w tym roku Nokły kompletnie zagrzybione,nie będzie żadnego problemu z farszem do uszek wigilijnych,a nawet mogą być smażone kapelusze.Jak taki wysyp może czas na większe kosze?Miło zobaczyć tak piękne i zdrowe okazy prawdziwków.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

OLU- dziękuję za odwiedziny, zimowitów zatrzęsienie, a tak niedawno( 3-4 lat temu) były sadzone po jednej cebulce.

W czwartek na targu zakupiłem jedną sadzonkę krokusa jesiennego, trochę wiosny jesienią:

Obrazek

Troszeczkę podniszczony, gdyż z powodu ciągłego grzybobrania, nie było kiedy zrobić mu zdjęcie.

TAJKO- dziękuję za odwiedziny, jesień już na dobre dobiera się do naszego ogrodu, widać to nie tylko po opadłych liściach, ale i po przebarwieniach niektórych liści na drzewach i krzewach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Grzybów w naszych lasach zatrzęsienie, najwięcej kołpaków, podgrzybków, nie brak też i prawdziwków, w lesie jesteśmy prawie codziennie, oto piątkowy łup:

Obrazek

IZO- dziękuję za odwiedziny,samą przyjemnością jest fotografowanie pięknych prawdziwków, tuż przed ich "wykręceniem" z grzybni i schowaniem do kosza.
Oto kolejnych kilka zdjęć, aparat jest tak samo niezbędny w lesie jak nóż:

Obrazek

Obrazek

EWKO- dziękuję za odwiedziny, wszystkie grzyby zbierane są z dala od Nokłów, w tym roku upatrzyliśmy sobie lasy w pobliżu rzeki Tanew i mimo że mocno się staramy ( inni też), nie jesteśmy w stanie zebrać wszystkich grzybów, nie pamiętam tak długiego i dużego "wysypu" grzybów.

Z przyjemnością muszę donieść że nareszcie ruszyła przebudowa najgorszego ( i najbardziej zatłoczonego) po wschodniej stronie Wisły odcinka drogi na trasie Lublin-Przemyśl. Codzienny dojazd do NOKŁÓW tą trasą jest niezmiernie uciążliwy.

Obrazek

Czwartkowy wyjazd do Lublina zaowocował nowymi sadzonkami roślin:

Obrazek

Obrazek

Mimo jesieni w ogrodzie jeszcze nadal kolorowo:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Tadeuszu takiej ilości grzybów, jak u Ciebie to ja jeszcze w życiu nie spotkałam, a ogród mimo grzybobrania wcale nie ucierpiał, ciągle jest piękny.
Chciałam zapytać, co to za kwiaty na przedostatniej fotce, to jakieś szałwie?
Bardzo mi się podobają. :)
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Tadeuszu, właśnie DZIĘKI jesieni ten ogród jes tak kolorowy! ;:3
Też kupiłam w niedzielę jodłę Luminettę- zapraszam do porównania zdjęć :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadziu, ja też najbardziej lubię takie, tyle co zauważone, grzyby - piękne są.
Wczoraj wyskoczyłam z koleżankę na chwile, nazbierałyśmy koszyk,
ale już nie ma młodych grzybów, tylko wyrośnięte ..
Przebudowa drogi będzie uciążliwa przez jakiś czas
(w drodze do Biłgoraja są utrudnienia nawet w 3 miejscach :roll: )
za to po zakończeniu prac będzie nareszcie wygodnie i bezpieczniej.
Ten Twój żółty zimowit to sternbergia,
nie wiem, czy zakwitnie Ci w przyszłym roku, ja tylko liście jej czasem widuję u siebie.
A roślina, o którą pyta Tajka to szałwia trójbarwna - trochę się szarogęszę w Twoim ogrodzie :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

Tadeuszu, prześliczne prawdziwki ;:138 ;:138 ;:138 . Ostatnio na grzybach byłam 3 lata temu właśnie w okolicach Biłgoraja. Pierwszy dzień się udał, ale drugi zakończył się bardzo szybko, bo zobaczyliśmy żmiję i moment wymiotło nas z lasu. Nie spotykasz tego, nie rozumiem dlaczego, chronionego gadziostwa?

A ogród przepiękny ;:114 .
Pozdrawiam serdecznie,
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Tadeuszu, ale zebraliście grzybów ;:224 od dawna wiadomo że grzybów w okolicach Biłgoraja nie brakuje. Szałwie masz w ślicznych kolorach, czy przechowujesz ją przez zimę? czy siejesz każdego roku? to chyba nie jest bylina
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Tadeuszu
Powiedz proszę kiedy będziesz wykopywał mieczyki :wink: ?
Pozdrawiam. Ewa
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

TAJKO- dziękuję za odwiedziny, u nas podobnej obfitości grzybobranie było pamiętnego roku 2001 wtedy było w naszych lasach ogromne ilości borowików, w tym roku oprócz borowików było jeszcze mnóstwo kołpaczków.Wiedząc że mnie grzybobranie nie ominie, wcześniej starałem się nadrobić prace w ogrodzie.

W odpowiedzi na pytanie, wyręczyła mnie ( na szczęście, bo ja nie znam nazw swoich kwiatów) ELSI. Dodać trzeba że te, rosnące na klombie szałwie są jednoroczne a wysiane zostały około dziesięć lat temu, od tamtej pory same się sieją w dużej ilości, ja je tylko przerywam by nie zagłuszały inne rośliny.

ANETKO- dziękuję za odwiedziny, w ogrodzie liście roślin powoli się przebarwiają, jak nie będzie przymrozków to to przebarwianie liści będzie nadal trwać, po przymrozkach, część liści roślin nagle opada ( katalpa, grujecznik, aralia,judaszowiec) i nie zdążą się przebarwić.

Twoja jodła koreańska "Luminetta" jest trochę większa od mojej, zobaczymy jak będą rosły w naszych ogrodach.

ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny, grzyby się już chyba w naszych lasach skończyły, byliśmy wczoraj w lesie, ledwie udało się zakryć grzybami ( ale już nie prawdziwkami) dna koszyków. Dziękuję za rozpoznanie moich kwitnących roślinek. Utrudnienie w drodze do Nokłów, nie są takie uciążliwe, ale za to niedługo będzie się jechało jak po stole.

KAJO-dziękuję za spacer po naszym ogrodzie,w naszych lasach zawsze coś ( z grzybów) można znaleźć, lasy są ogromne i ci co znają lasy, nawet w nieurodzajnych latach nie wychodzą z lasu bez grzybów.

W naszych lasach, z\ pewnością żyją żmije, ale ja ich jeszcze nie widziałem, nie ma co się ich obawiać, to one się boją człowieka i uciekają na jego widok, w tym roku chyba już kończy się sezon grzybowy. Zapraszam na grzybobranie do naszych lasów, zawsze mogę służyć za przewodnika.

URSZULO- dziękuję za odwiedziny, dookoła Biłgoraja są duże kompleksy leśne, w razie zabłądzenia można długo szukać siedzib ludzkich, większość grzybiarzy nie zagłębia się w głąb lasu, a to tam jest najwięcej grzybów. Szałwie, to jednoroczne rośliny, ale same się wysiewają i rosną w naszym ogrodzie od co najmniej dziesięciu lat raz wysiane.

EWO- dziękuję za odwiedziny, właśnie dzisiaj wykopałem w ogrodzie wszystkie mieczyki , oraz inne cebulowe które boją się mrozu, jeszcze kwitły acidantery, i jeden żółty mieczyk;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ogrodzie jesień na całego, na trawniku pełno liści, nawet na niebie, nad ogrodem widać klucze odlatujących ptaków:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W najbliższym czasie, wzorem lat ubiegłych rozpocznę prezentację swoich roślinek rosnących w ogrodzie, i pokażę ich wzrost w porównaniu ze zdjęciami wykonanymi we wcześniejszych latach.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Ten ostatni to ostrokrzew? Taki cudny? Pamietasz jego odmianę? No i jeszcze- czy masz "parkę" dla lepszego owocowania? (słyszałam, że powinno sadzić się okaz męski i żeński, aby owoców było sporo).

Czy te brązowe igły na sośnie to norma w czasie jesieni? Bo i u mnie część igieł zbrązowiało :roll:
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03

Post »

Ach, bardzo się cieszę z tej zapowiedzianej prezentacji roślinek
Awatar użytkownika
armabapa
500p