Oznaczanie odmiany winorośli
Oznaczanie odmiany winorośli
Witam wszystkich.
Proszę o pomoc w oznaczeniu odmian winorośli. W ogrodowym szale posadziłem parę krzaków, pościągałem karteczki (żeby nie zgniły ;-)) i teraz nie potrafię stwierdzić która jest która. Próbowałem szukać zdjęć na googlach, ale w większości widać świetnie grona, a liści prawie wcale. Nie przejmowałbym się tym bardzo (po gronach da się poznać), ale z tego co wiem, to mają różne optymalne długości cięcia. Pomocy!
Wiem, że mam:
Prim
Canadice
Chrupka różowa
Arkadia
Znacie jakiś klucz, albo serwis, gdzie będą widoczne liście?
Z góry dzięki.
R.
Proszę o pomoc w oznaczeniu odmian winorośli. W ogrodowym szale posadziłem parę krzaków, pościągałem karteczki (żeby nie zgniły ;-)) i teraz nie potrafię stwierdzić która jest która. Próbowałem szukać zdjęć na googlach, ale w większości widać świetnie grona, a liści prawie wcale. Nie przejmowałbym się tym bardzo (po gronach da się poznać), ale z tego co wiem, to mają różne optymalne długości cięcia. Pomocy!
Wiem, że mam:
Prim
Canadice
Chrupka różowa
Arkadia
Znacie jakiś klucz, albo serwis, gdzie będą widoczne liście?
Z góry dzięki.
R.
Re: Oznaczanie odmiany winorośli
Prim-zielone,duże grona,aromatyczny.
Canadice-różowy,bezpestkowy,aromatyczny.
Arkadia-zielony,jagody wydłużone.
Chrupka chyba nie ma landrynkowego aromatu.
Canadice-różowy,bezpestkowy,aromatyczny.
Arkadia-zielony,jagody wydłużone.
Chrupka chyba nie ma landrynkowego aromatu.
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
On szuka różnic po liściach a nie po gronach... przeczytaj dokladnie.mirzan pisze:Prim-zielone,duę grona,aromatyczny.
Canadice-różowy....
No a chrupka zdecydowanie nie ma nic wspólnego z landrynką :> bo to Vinifera
Nie przejmuj się tym, zostaw 6-8 oczkowe czopki i każda powinna zaowocować (jeżeli nie przemarznie). Z tą długością cięcia chodzi o to że nie każda odmiana owocuje z pierwszych pąków na łozie (szczególnie vinifery), więc jak zostawisz dłuższe czopki to spokojnie zaowocuje a w razie potrzeby oberwiesz pare gron po zapyleniu aby nie przeciażyć krzewu.Rych pisze:...ale z tego co wiem, to mają różne optymalne długości cięcia....
Możesz też wstawić fotki 7-go liścia i koronki to może nam się uda rozpoznać.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
Nazbierałeś niezłą kolekcję winorośli.Mogą być trudności ze zjedzeniem owoców,a jeszcze większe
z wypiciem.Miałem kilkadziesiąt odmian i wywalam co rok kilka krzewów.
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja też będe wykopywał co mi nie pasuje ale już wstępnie na podstawie opisów, opinii oraz prób owoców wybrałem takie perełki które powinny zagościć na dłużej. A ze zjedzeniem myśle że nie bedzie problemów. Ja i rodzinka mamy niezły apetyt na winogronka, natomiast na przerób dopiero planuje posadzić.mirzan pisze:Nazbierałeś niezłą kolekcję winorośli.Mogą być trudności ze zjedzeniem owoców,a jeszcze większe
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
Dzięki, faktycznie jest sporo zdjęć, powinienem dać radę.
Co to ilości winogron, to nie spodziewam się nadmiaru - mam trzy małe pszczółki, wciągniemy spokojnie ;-) Poza tym jestem raczej początkującym ogrodnikiem i nie spodziewam się maksymalnych plonów.
Pozdrawiam,
R.