Hortensja ( Hydrangea ) - identyfikacja odmian
Re: Proszę o identyfikację
Anabelle tworzy bardzo regularne kule.Zielenieją po przekwitnieniu i tak pozostają do jesieni.Kwiatostany Grandiflory są bardziej płaskokuliste, nie tak regularne, lekko rozwichrzone.Różnicę widać też po liściach.Anabelle ma lekko wydłużone, ciemnozielone i jakby lekko błyszczące, natomiast Grandiflora w zarysie bardziej okrągłe w jaśniejszym odcieniu zieleni i  bardziej matowe. Po kształcie liści dość łatwo rozpoznać, ale raczej dla 'wprawnego'  w tym temacie oka 

- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hortensja ( Hydrangea )
Karo, przeczytałam Twój wątek o hodowanej przez Ciebie hortensji w donicy. Chciałabym się jednak dowiedzieć kiedy można wystawić hortensję na balkon i w jak dużej donicy ją trzymać. Moja, zakupiona  dwa tygodnie temu ma ok. 30 cm.

- Karo
- -Administrator Forum-. 
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jaki gatunek hortensji????
Meluzyno 
Moje są już zahartowane,spędzają kolejne zimy na powietrzu bez żadnego zabezpieczania więc i radzą sobie inaczej.
Jeśli dysponujesz czasem dobrze byłoby wystawienie jej na powietrze ale bezwzględne chowanie do pomieszczenia w przypadku zapowiadanych przymrozków.Musisz jednak śledzić prognozy pogody.
Wygodne jest wstrzymanie się z jej wystawieniem jak minie fala typowych dla naszego klimatu przymrozków czyli do 15 maja.

Moje są już zahartowane,spędzają kolejne zimy na powietrzu bez żadnego zabezpieczania więc i radzą sobie inaczej.
Jeśli dysponujesz czasem dobrze byłoby wystawienie jej na powietrze ale bezwzględne chowanie do pomieszczenia w przypadku zapowiadanych przymrozków.Musisz jednak śledzić prognozy pogody.
Wygodne jest wstrzymanie się z jej wystawieniem jak minie fala typowych dla naszego klimatu przymrozków czyli do 15 maja.
- babuchna
- -Moderator Forum-. 
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
No tak , a ja nie spytałam , kupiłam , dałam do gruntu i teraz choruje  

Re: hortensja - jaki gatunek
Hortensja drzewiasta "Anabelle".

To nie jest odmiana 'Anabelle', ale 'Grandiflora'.Ma jaśniejsze liście od 'Anabelle' i w zarysie bardziej okrągłe, kwiatostany bardziej splaszczone i lekko 'rozwichrzone'. Podczas gdy Anabelle ma liście ciemnozielone, bardziej wydłużone, a kwiatostany większe i regularnie kuliste.Te dwie odmiany są niestety ciągle mylone, nawet w szkółkach.

- aleksanderk
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
jaka hortensja
Re: Aleksander -jaka hortensja
To jest hortensja krzewiasta 'Grandiflora".

Witam
  tak też miałam to samo tylko białej nie mogę utrzymać wszystkie inne nie ma problemu
 tak też miałam to samo tylko białej nie mogę utrzymać wszystkie inne nie ma problemu
Ale mam pytanie podobno są hortensje które zakwitają z pędów wiosennych , są ogromne - kwiatostany i białe
W zeszłym roku kupiłam też hortensje białą miałam to samo zniknęła - posadziłam w cieniu
pozdrawiam Gosia

tak też miałam to samo tylko białej nie mogę utrzymać wszystkie inne nie ma problemuAle mam pytanie podobno są hortensje które zakwitają z pędów wiosennych , są ogromne - kwiatostany i białe
W zeszłym roku kupiłam też hortensje białą miałam to samo zniknęła - posadziłam w cieniu

pozdrawiam Gosia

- edi13
- 1000p 
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaka hortensja
Witajcie.  Kupiłam hortensję  z etykietką anabelle , ale na 100 % to nie jest ta odmiana .
Proszę o identyfikację znawców czy to Grandiflora czy Limelight a może to zupełnie coś innego 

dziękuję

Proszę o identyfikację znawców czy to Grandiflora czy Limelight a może to zupełnie coś innego

dziękuję
- Nalewka
- Przyjaciel Forum 
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Między hortensją ogrodową a wiechowatą, czy drzewkowatą są pewne różnice...
Poczytajcie na ten temat tu:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=21332
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=37842

Poczytajcie na ten temat tu:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=21332
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=37842
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."

- Karo
- -Administrator Forum-. 
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Moim  zdaniem  jest  to  'Limelight',jestem prawie  pewna   

- edi13
- 1000p 
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
KARO podpowiedz  jak powinnam  ją ciąć w tym roku : czy nisko nad ziemią czy jedna troszkę wyżej

mam nadzieję, że moja anabelka nie okaże się inną ;)selli7 pisze:Te dwie odmiany są niestety ciągle mylone, nawet w szkółkach.