Tuje - wszystkie korzenie poobcinane, czy się przyjmą?
Tuje - wszystkie korzenie poobcinane, czy się przyjmą?
Witam , błagam o pomoc nie wiem co mam zrobić.... Jeździliśmy po Szkółkach Ogrodniczych , znaleźliśmy piękne tuje 1,20 Szmaragd i Brabanty w "doniczkach", zakupiliśmy 80 sztuk (po 40 sztuk) - dzisiaj no i odrazu wzięliśmy się za sadzenie , gdy wyjeliśmy pierwszą tuje z doniczki i zdieliśmy siatkę okazało się że nie ma tam żadnych głównych korzeni do rozwinięcia w ziemi, wszystkie korzenie poobcinane jest tylko kilka małych włoskowatych korzeni- pajączków. Pan ze szkółki nie chce nam wymienić drzewek, a my nie wiemy co robić 2,5 tys zł w plecy i drzewka które nie wiem czy mi się przyjmą. Czy jest szansa ,że te drzewka przy jakiejś pielęgnacji szczególnej puszczą główne duże korzenie. Co mam teraz zrobić????:(
Zdjęcia:
- http://yfrog.com/6zzdjcie0005nqj
- http://yfrog.com/28zdjcie0006hj
Zdjęcia:
- http://yfrog.com/6zzdjcie0005nqj
- http://yfrog.com/28zdjcie0006hj
Re: Tuje - wszystkie korzenie poobcinane, czy się przyjmą?
Gdybyś opłukała do zdjęcia ziemię, to można by lepiej ocenić
Ale zaryzykuję pocieszenie:
- to normalne sadzonki,
- te większe korzenie pełnią funkcje mechaniczne ( stabilizują w pionie drzewo w miarę wzrostu) - teraz są zbędne - nie musisz kopać dołka o głębokości np. 1 metra
,
- te drobne korzonki są najważniejsze - po to się właśnie drzewka "szkółkuje" ( podcina okresowo korzenie i przesadza rośliny)

Ale zaryzykuję pocieszenie:
- to normalne sadzonki,
- te większe korzenie pełnią funkcje mechaniczne ( stabilizują w pionie drzewo w miarę wzrostu) - teraz są zbędne - nie musisz kopać dołka o głębokości np. 1 metra

- te drobne korzonki są najważniejsze - po to się właśnie drzewka "szkółkuje" ( podcina okresowo korzenie i przesadza rośliny)
- gnet
- 500p
- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Żywotniki rozmnaża się przez ukorzenianie sadzonek, stąd też ten brak korzeni. Obficie je podlejcie przy wsadzaniu i nie powinno być problemu.Malagassa pisze:nie ma tam żadnych głównych korzeni do rozwinięcia w ziemi, wszystkie korzenie poobcinane jest tylko kilka małych włoskowatych korzeni- pajączków.
Mylisz się - to są kilkuletnie drzewka o wys. części nadziemnej 120 cm, a bez szkółkowania korzeń główny miałby z 50 lub więcej cm.gnet pisze: stąd też ten brak korzeni(...)
Trudno z tych fotek wyrozumieć... ale małe te bryły.
Ile litrów miały doniczki?
Ile litrów miały doniczki?
na 80 tuji tylko 5 jest w 10l doniczkach w pełni ukorzenionych i są mniejsze niż te bez korzeni głównych , reszta doniczek na oko 5 litrów. Wykopaliśmy dołki na 2 wysokości doniczki zasypaliśmy ziemią do iglaków obficie oblaliśmy wodą, zasypaliśmy ziemią i podlewamy rano i wieczorem. Tuje mają małe korzonki - pajączki i pojedyncze lekko zdrewniałe po 2 do 3 odnogi , chudziutkie ale są...
No żeby tuję kopaną z gruntu wysokości 1.2 m wetknąć w doniczkę 5l ( na spodzie doniczki masz napisaną objętość) to trzeba się postarać mocno, znaczy większość systemu korzeniowego została na polu.
- gnet
- 500p
- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Co do "idei" szkółkowania nie musisz mnie przekonywaćŁysy pisze:Mylisz się - to są kilkuletnie drzewka o wys. części nadziemnej 120 cm, a bez szkółkowania korzeń główny miałby z 50 lub więcej cm.

Przepraszam ale ja z innej beczki ... czy ja dobrze liczę, że płaciliście po 30 zł za sztukę? I naprawdę to była najlepsza oferta?Malagassa pisze:Witam , błagam o pomoc nie wiem co mam zrobić.... Jeździliśmy po Szkółkach Ogrodniczych , znaleźliśmy piękne tuje 1,20 Szmaragd i Brabanty w "doniczkach", zakupiliśmy 80 sztuk (po 40 sztuk) - dzisiaj no i odrazu wzięliśmy się za sadzenie , gdy wyjeliśmy pierwszą tuje z doniczki i zdieliśmy siatkę okazało się że nie ma tam żadnych głównych korzeni do rozwinięcia w ziemi, wszystkie korzenie poobcinane jest tylko kilka małych włoskowatych korzeni- pajączków. Pan ze szkółki nie chce nam wymienić drzewek, a my nie wiemy co robić 2,5 tys zł w plecy i drzewka które nie wiem czy mi się przyjmą. Czy jest szansa ,że te drzewka przy jakiejś pielęgnacji szczególnej puszczą główne duże korzenie. Co mam teraz zrobić????:(
Porównując cenę z tym co otrzymaliście to jak dla mnie chyba jakiś rozbój w biały dzień.
Co do doniczek to wprowadziłam w błąd mniejsze doniczki miały po 10l.
Co do tuji to cena jak dla nas rewelacja i drzewka przynajmniej z wyglądu piękne gęste wysokie.
Jeśli chodzi o rejon Sosnowiec, Mysłowice i Katowice to proszę mi wierzyć najładniejsze drzewka i "najtańsze" a dużo szkółek odwiedziliśmy
Prawie wszystkie są już posadzone więc nie zawracam głowy- dziękuję za odpowiedzi na mój post.
Pozdrawiam serdecznie.
........ a co będzie ?!?...... to wiosna pokaże .......
Co do tuji to cena jak dla nas rewelacja i drzewka przynajmniej z wyglądu piękne gęste wysokie.
Jeśli chodzi o rejon Sosnowiec, Mysłowice i Katowice to proszę mi wierzyć najładniejsze drzewka i "najtańsze" a dużo szkółek odwiedziliśmy

Prawie wszystkie są już posadzone więc nie zawracam głowy- dziękuję za odpowiedzi na mój post.
Pozdrawiam serdecznie.
........ a co będzie ?!?...... to wiosna pokaże .......
A w której szkółce były kupione jeśli można wiedzieć
jestem z Sosnowca.
Ja na razie odwiedzam szkółki koło Castoramy w Sosnowcu.

Ja na razie odwiedzam szkółki koło Castoramy w Sosnowcu.
Napisze tak - tuje zakupiłam niedaleko Castoramy:)
Byłem dzisiaj w tej szkółce i piękne brabanty są po 19zł , zapytałem czy od początku są w doniczkach i usłyszałem : "na fakturze mamy kopane ale wydaje mi sie że nie są kopane". Może z 10% tego co mają faktycznie rośnie w doniczkach bo korzenie poprzerastały przez doniczkę.
dlatego zakupiłam Brabanty i szmaragdy u nich bo objeździliśmy kilka szkółek i naprawdę tam były najładniejsze i największe, no i cena dla nas:) posadziliśmy wszystkie podlewamy i czekamy do wiosny. Najważniejsze korzonki mają więc mam nadzieje że się przyjmą.
I jeszcze jedno , Panie Marcinie nie odpisałam na priv , bo nie mam jeszcze takich uprawnień (jestem Świeżak).
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.