Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1063 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 76  
Autor Wiadomość
krzysztofkhn
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 23 wrz 2010, o 09:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2037
Skąd: Łódź

 1 szt.
ada.kj !
No nie zupełnie tak jest.
Z 20 kg pomidorów w zbiorniczku pozostaje kilkadziesiąt deko suchych skórek i pestek.
Cały miąższ leci z sokiem.

_________________
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Katarzyna1969
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 23 wrz 2010, o 09:14 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 985

 0 szt.
Zazdroszczę sprzętu, moja "spalona" miała 10 lat i moich przetworów niestety nie przeżyła!

_________________
Kaśka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ada.kj
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 23 wrz 2010, o 09:29 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5140
Skąd: Wrocław

 więcej niż 1 szt.
Krzyśku. Wszystko się zgadza, na moim sprzęciku też zostają tylko pestki i skórki
Obrazek
natomiast ja nie przerabiam ilości hurtowych. Mam tylko działkę, na której sadzę do 20 krzaków pomidorów i jednorazowo gotuję tyle pomidorów ile mi się mieści w 5 l garnku. Natomiast nie chcę wekować wody z pomidorów, a miąższ. Każda metoda jest dobra, zależy do czego człowiek się przyzwyczaji i co mu się najlepiej sprawdza. :wit

_________________
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krzysztofkhn
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 23 wrz 2010, o 09:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2037
Skąd: Łódź

 1 szt.
Ale fajne, tego jeszcze nie widziałem.
A długo to się myje ? W całości, czy trzeba rozkładać ?

_________________
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Comcia
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 23 wrz 2010, o 09:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 13692
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Już przeszukałam internet za tym przecierakiem :P
W takim razie przy okazji się za nim rozejrzę jak będę w jakimś sklepie AGD.

Na razie mam przeciery z oskórowanych pomidorków pokrojonych na kawałki.

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
ada.kj
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 23 wrz 2010, o 09:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5140
Skąd: Wrocław

 więcej niż 1 szt.
Niestety trzeba rozłożyć, nawet chociaż raz w trakcie roboty, gdyż pod półtarczą zbierają się farfocle. Łatwo się rozkłada, gdyż wyjmuje się poprzeczny pałąk, który jest na sprężynie. Do kompletu są dwa sitka kwasoodporne o mniejszych i większych oczkach. Myje się bardzo dobrze i jest go o wiele mniej niż w przypadku sokowirówki. Przecież domyć sitko w sokowirówce, to trzeba użyć jakiejś szczoteczki. Jest to produkt Polski, ale nie wiem czy firma to produkująca jeszcze istnieje. Oni byli producentem wielu sprzętów gospodarstwa domowego, m.in. robili drylownice do wiśni, do śliwek, różnego rodzaju sitka itp. Ja na tym przecieram również rozgotowane jabłka, których nie obieram i nie wydrążam środków, gdyż tam jest najwięcej pektyn, które w przypadku jabłek są najwartościowsze.

_________________
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Nalewka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 23 wrz 2010, o 13:25 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6616
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
Produkują, produkują, tylko sklepy zamawiają zbyt mało i trudno na to wpaść... Rok temu szukałam przecieraka, bo Krzyś usun. mi podpowiedział i jak zwykle trafił w dziesiątkę :)

W jednym sklepie kosztowało dwa razy tyle, co w trzecim z kolei, szukajcie więc i nie kupujcie pierwszego, który wpadnie am w ręce. Polski przecierak powinien kosztować poniżej 30,- złotych, jeśli kosztuje więcej, to sprzedawca zdziera z was skórę :lol:

Są też przecieraki stalowe, np. niemieckie, są w różnych wielkosciach, działają na tej samej zasadzie, ale są cztery razy droższe, wg. mnie nie opłaca się inwestować :wink:

A teraz kolejny sprzęt do przecierania - sitko perlonowe o średnicy ok. 20 cm. Szukałam kilka dni temu we wszystkich sześciu sklepach z plastikami domowymi w pobliskim mieście gminnym czy tam powiatowym. I nic!!! Pomór jakiś padł na sitka, ani jednej sztuki nie znalazłam. Całe pięć złotych kosztuje, może ktoś wykupił, bo tanie i do czegoś mu tam służą, zamiast czegoś innego? Ale do czego? Jako czapka? :|

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krzysztofkhn
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 23 wrz 2010, o 14:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2037
Skąd: Łódź

 1 szt.
Naleweczko !

Goglnołem i wyszło, że jest tego sporo.

http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?&id3=11&id4=1 i inne.

I UWAGA : -są różne rozmiary i głębokości.
-nie jest to najtańszy sklep. Ale ma fajny adres Gen. Zajączka.

_________________
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.


Góra   
  Zobacz profil      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 24 wrz 2010, o 09:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2826
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
O taki przecierak, to jednak fajna rzecz :D Muszę pobuszować u mojej mamy w szafkach, bo jakieś 30 lat temu miała taki sprzęt, a że jest typowym "chomikiem" , to wielkie szanse na przywrócenie go do życia :;230

A znacie jakieś łatwe i szybkie przepisy na cukinię. Rośnie sobie jeszcze na działce i nie mam na nią pomysłu.

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
https://sandracraft.blogspot.com
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Arribeth
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 24 wrz 2010, o 12:26 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 41
Skąd: Olsztyn

 0 szt.
Cukinię dodaję do leczo w słoikach, ale raczej niedużo, połowę sporej sztuki na 3 kg papryki. Moja mama robiła też pyszną sałatkę z cukinii, dodawała o ile się nie mylę cebulę, paprykę i marchewkę, jeżeli cię to interesuje zapytam o dokładny przepis.

_________________
-Jola-


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Powojnik
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 24 wrz 2010, o 15:05 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 255

 0 szt.
119. Gruszki w occie ;:137
Składniki:
Kilogram gruszek (nie za bardzo dojrzałe), 2 1/2 szklanki wody, 1 1/2 szklanki octu (10%), 30dag cukru, kilka goździków, trochę cynamonu.
Wykonanie:
Gruszki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne (ja nie wycinam).
Zagotować wodę, ocet, cukier,przyprawy. Do gorącej zalewy włożyć gruszki i gotować powoli, aż będą szkliste. Pozostawić w garnku do następnego dnia. Na drugi dzień, zlać płyn, zagotować i zalać gruszki uprzednio włożone do słoików. Słoiki zamknąć, nie pasteryzować :!: Smacznego :)

Obrazek

_________________
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Katarzyna1969
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 25 wrz 2010, o 08:23 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 985

 0 szt.
A śliwki też chyba można zrobić w takiej zalewie, prawda ?

_________________
Kaśka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Powojnik
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 25 wrz 2010, o 16:25 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 255

 0 szt.
Już piszę ;)

120. Śliwki w occie ;:137

Na kilogram śliwek,3 szklanki wody,pół szklanki octu,25dkg cukru,goździki,cynamon.
Wykonanie:
Śliwki ponakłuwać,ułożyć w słoikach.
Zagotować wodę z octem,cukrem i przyprawami.Gorącym płynem zalać śliwki.
Na drugi dzień zlać płyn ze śliwek,znowu zagotować i ponownie zalać.
Powtórzyć całą operację 3-4 razy.Ostatni raz zalać gorącą zalewą i zakręcić słoiki. Smacznego :)

Obrazek

_________________
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 25 wrz 2010, o 20:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2826
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Arribeth napisał(a):
Cukinię dodaję do leczo w słoikach, ale raczej niedużo, połowę sporej sztuki na 3 kg papryki. Moja mama robiła też pyszną sałatkę z cukinii, dodawała o ile się nie mylę cebulę, paprykę i marchewkę, jeżeli cię to interesuje zapytam o dokładny przepis.


Dziekuję Arribeth, ale sałatki jakoś mi nie wychodzą :cry: Chyba, że jest to przepis z tych "prostych" :oops:

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
https://sandracraft.blogspot.com
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1063 ]  Idź do strony nr...        1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 76  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *