Guzikowiec usycha

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Guzikowiec usycha

Post »

Proszę o pomoc. Kupiłem guzikowca i kielichowce. Przyjęły się ładnie , rosły .Jak widać na foto mają przyrosty , ale liście zaraz zwijają się , usychają i trzymają się na gałązkach. Te na ziemi oberwałem sam. Stan ten trwa od dwóch-trzech tygodni. Na początku kładłem to na karb suszy , ale krzaczory podlewam sumiennie codziennie. Nie nawoziłem przed sadzeniem ziemi tylko kompost z powojem :( ,po posadzeniu nie nawoziłem ,tak więc wypalenie nawozem w grę nie wchodzi.Jak widać u kielichowców dopiero się zaczyna, ale guzikowiec wygląda ohydnie. Teraz pytania. Jakie są szanse na odrodzenie krzaków? Jak i czym to zrobić ? Ponieważ sadzonki drogie nie były , poza tym są dostępne w składach ogrodniczych , które odwiedzam , czy wywalić i kupić kolejne, czy da się coś zrobić?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obok rośnie sobie prinsepia , którą spisałem już na straty ponieważ po posadzeniu zwiędła, zżółkła, usłchła i .......odrodziła się jak Feniks . Ma się dobrze , jest zielona jędrna i pnie się ku słońcu z każdym dniem. Będę zobowiązany za każdą poradę i pomoc, pozdrawiam ,Piotr.
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Guzikowiec usycha

Post »

Na mojej ziemi rośliny tez mają blokadę z powodu nadmiaru wapnia, ale zazwyczaj w drugim roku po posadzeniu.
Tak mogą wyglądać z nadmiaru kompostu. I cieniowanie by się przydało.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z kompostem nie przesadziłem na pewno. Mało było w ogóle , więc siłą rzeczy krzakom też mało w udziale przypadło. Cieniowanie może , ale wyczytałem ,że guzikowiec preferuje miejsca słoneczne. Więc proszę bardzo , słońca ,zwłaszcza ostatnio ma do woli.Ale faktycznie może by im jakąś wiklinową ściankę od południa postawić?Obawiam się jednak ,że to jakiś pasożyt, za szybko to idzie. Roślina ładna , zieloniutka , nowe przyrosty co i rusz a tu nagle taki stan.Psiknę może czymś .....tylko czym? Zmykam wyguglować co nieco . Pozdarawiam ,Piotr
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

To żaden pasożyt, po prostu słabo ukorzeniony krzew i ten straszliwy upał, ostre słońce i od podlewania robi się na powierzchni szkodliwa skorupa, brak powietrza.Mimo, że krzewy preferują miejsca słoneczne to już takie głębiej ukorzenione.W takie upały należałoby cieniować świeżo sadzone krzewy, oraz wyściółkować, nawet skoszoną trawą.
Druga sprawa to rodzaj gleby, może im nie odpowiadać.Preferują gleby przepuszczalne, napowietrzone, nawet typu leśnego. Może masz bardziej gliniastą, a podlewając powodujesz jej zamulenie, brak powietrza w korzeniach.Przyczyna wydaje się być dość złożona, kilka czynników odpowiada za taki stan rzeczy.
Bardzo często spotykam się z dopatrywaniem się choroby czy szkodnika podczas gdy sprawy są najczęściej czysto fizjologiczne tj. często nie ten typ gleby dla danej rośliny i różne inne błędy :wink:
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki selli ,faktycznie na wierzchu jest skorupa , ziemia gliniasta.W dołku do posadzenia krzaka była ziemia odpowiednio zmieszana , ale przykryte jest gliniastą.Pokombinuję w tym kierunku, może pomoże.Jeśli nie , trudno. Powtarzanie jest matką uczenia się :) , najwyżej kupię kolejne krzaki.Mam nadzieję ,że jednak nie będę musiał. Kurczę zaczynam przyzwyczajać się do roślin .Nie w ogólności . Do konkretnych egzemplarzy. To niepokojące :wink: .
Blondas
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 12:24

Post »

U mnie podobnie zachowywał się dereń. Ziemia gliniasta, zapewne stał w wodzie przez wiosenne opady. Zrobiliśmy drenaż dołka i dereń się odrodził. Nadal natomiast cierpi kilka innych roślin, m.in. ładny świerk kłujący. Nie wiem, czy je uratuję.
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skorzystałem z rady selli7 , zmieszałem wierzchnią warstwę z kompostem , torfem i odrobiną piasku.Dodatkowo wyściółkowałem korą.Minęły dwa tygodnie, krzak nie stał się śliczny z dnia na dzień , ale nowe przyrosty już nie usychają. Mam nadzieje ,że zostanie odratowany.Podobnie postąpiłem z kielichowcami i prinsepią.Zdjąłem im z korzeni gliniane pokrywki i pozwoliłem oddychać.Wierzę ,że w przyszłym roku będę miał możliwość zaprezentować zdjęcia dorodnych krzaczków, a za parę lat pokażę jak kwitną.A juz miałem psikać wszystkim co możliwe na wszystkie możliwe szkodniki i grzyby. Dziękuje i pozdrawiam , Piotr.
Awatar użytkownika
igo041118
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2010, o 16:17

Re: Guzikowiec usycha... i dereń kousa również

Post »

W moim nowozałożonym ogrodzie choruje wiele roślin. Jedną z nich jest dereń kousa. Po lekturze niniejszego tematu zaczynam podejrzewać, że przyczyną jego usychających liści jest skwar (tegoroczne gorące lato) jaki towarzyszył młodej roślince po jej przesadzeniu z doniczki (regularne podlewanie nic nie pomogło) oraz późniejsze deszcze i zbyt wilgotne podłoże (ziemia w ogrodzie jest ciężka, gliniasta).
Blondas pisze:U mnie podobnie zachowywał się dereń. Ziemia gliniasta, zapewne stał w wodzie przez wiosenne opady. Zrobiliśmy drenaż dołka i dereń się odrodził. Nadal natomiast cierpi kilka innych roślin, m.in. ładny świerk kłujący. Nie wiem, czy je uratuję.
Blondas - W jaki dokładnie sposób wykonałeś drenaż dołka? Jestem zupełną świeżynką jeżeli chodzi o ogród i chętnie skorzystam z każdej pomocy.

Gorąco proszę o rady i opinie. Co powinnam zrobić, aby nie stracić drzewka.
Będę zobowiązana za wszelką pomoc.

A oto mój dzisiejszy dereń

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Iza
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Z rośliny w takim stanie oberwał bym z połowę liści by jej ułatwić zaopatrzenie się w wodę(przez zminimalizowanie jej odparowywania).
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”