Wyrósł w domu grzyb i nie wiem jak skutecznie się go pozbyć
Wyrósł w domu grzyb i nie wiem jak skutecznie się go pozbyć
Ostatnio zauważyłem że w domku letniskowym przy oknie wyrósł mi chyba "Grzyb" i nie wiem co to za grzyb i jak skutecznie się go pozbyć. Dodam, że dom jest w konstrukcji drewnianej, wewnątrz ścian jest wełna mineralna, wewnątrz drewniana boazeria a z zewnątrz na drewnianych łatach jest położony styropian i na to jest położony tynk akrylowy. A poniżej zdjęcie jak wygląda to co wyrosło.
[img][URL = http://img836.imageshack.us/i/p230910105301.jpg/ ] [IMG] http://img836.imageshack.us/img836/1813 ... 301.th.jpg [/ IMG] [/ URL]
[/img]
[img][URL = http://img836.imageshack.us/i/p230910105301.jpg/ ] [IMG] http://img836.imageshack.us/img836/1813 ... 301.th.jpg [/ IMG] [/ URL]
[/img]
Re: Wyrósł w domu grzyb i nie wiem jak skutecznie się go pozbyć
No niefajnie.
Sknocona konstrukcja ścian. Prawdopodobnie brak paroizolacji. Styro i tynk nie pozwalają odparować wilgoci ze ścian.
To co na fotce to czubek góry lodowej. Trzeba zerwać boazerię na fragmencie ściany i zobaczyć co w środku.
Podejrzewam, że nieciekawie.
Sknocona konstrukcja ścian. Prawdopodobnie brak paroizolacji. Styro i tynk nie pozwalają odparować wilgoci ze ścian.
To co na fotce to czubek góry lodowej. Trzeba zerwać boazerię na fragmencie ściany i zobaczyć co w środku.
Podejrzewam, że nieciekawie.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale jaja
Pierwszy raz widzę takie coś w domu...
Ale jak to tam wyrosło? Jakaś grzybnia była czy co?

Pierwszy raz widzę takie coś w domu...
Ale jak to tam wyrosło? Jakaś grzybnia była czy co?
Paroizolacja była zrobiona i wewnątrz ne ma wilgoci.
Tia... skoro jest owocnik, to musi być grzybnia.Na czymś rośnie. Na czymś wilgotnym oczywiście.
Cóż, Twój dom, Twoje zdrowie...
Cóż, Twój dom, Twoje zdrowie...
Ja wiem, że muszę się tego pozbyć ale czy może ktoś zna skuteczny sposób a najlepiej bez rozbierania boazerii, no chyba że się nie da.
-
- 50p
- Od: 20 wrz 2008, o 11:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo proszę o wskazówki jak pozbyć się tego grzyba. Mnie taki sam wyrósł na meblach ogrodowych wykonanych z grubych bali drewnianych. Boję się, ze zniszczy mi meble
.

pozdrawiam
Aga
Aga
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To chyba dwie różne sprawy, co innego grzyb na ścianie wewnętrznej, a co innego na meblach.
Jeśli nie rozbierzemy boazerii, nawet jeśli wyszorujemy z wierzchu, to od spodu grzyb zostanie i nadal będzie nas truł.
Meble można pewnie odkazić jakimś preparatem przeciwgrzybowym, może wystarczy wyszorować wodą z mydłem, a potem pomalować tym środkiem, może popryskać, a może trzeba namoczyć? Ale najważniejsze są warunki, w jakich przechowywane są meble, jeśli trafią do zawilgoconej piwnicy, to hodowlę grzyba mamy murowaną...
Jeśli nie rozbierzemy boazerii, nawet jeśli wyszorujemy z wierzchu, to od spodu grzyb zostanie i nadal będzie nas truł.
Meble można pewnie odkazić jakimś preparatem przeciwgrzybowym, może wystarczy wyszorować wodą z mydłem, a potem pomalować tym środkiem, może popryskać, a może trzeba namoczyć? Ale najważniejsze są warunki, w jakich przechowywane są meble, jeśli trafią do zawilgoconej piwnicy, to hodowlę grzyba mamy murowaną...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Po wymianie okien w pracy też coś nam zaczęło wyrastać wokół okien, ale w brzydkim czarnym kolorze, Pan od Wszystkiego popryskał to jakimś śmierdzącym środkiem i nic więcej nie pojawiło się.
Waleria
No tak...
Jeśli rośnie grzyb to nie są to warunki do przebywania ludzi.
Szczelne okna, brak wentylacji...
Do tego chemikalia, którymi likwidowano skutek, a nie przyczynę choroby.
Zresztą nie chce mi się... lenia mam
, poczytajcie bodaj tu:
http://www.ekoenergia.polska-droga.pl/p ... -okna.html
Jeśli rośnie grzyb to nie są to warunki do przebywania ludzi.
Szczelne okna, brak wentylacji...
Do tego chemikalia, którymi likwidowano skutek, a nie przyczynę choroby.
Zresztą nie chce mi się... lenia mam

http://www.ekoenergia.polska-droga.pl/p ... -okna.html
-
- 50p
Ale te moje meble stoją na dworze. Nigdzie ich nie mogę schować bo wykluczają to ich gabaryty. Obwód pniaka,z którego są wykonane miał z 1,30m , a długość stołu i ław to ok 3 m.Więc są raczej ...stacjonarne.
Impregnowałam je drewnochronem, po usunięciu grzyba pryskałam środkiem grzybobójczym, takim do łazienek, a grzyb odrósł ponownie. Na płaskich powierzchniach są pęknięcia, dość głębokie i nawet przy dość dokładnym malowaniu czy pryskaniu pewnie środek grzybobójczy nie dociera wszędzie. Boję się, ze ten grzyb rozkłada drewno i szybko skonsumuje mi moje meble.
Impregnowałam je drewnochronem, po usunięciu grzyba pryskałam środkiem grzybobójczym, takim do łazienek, a grzyb odrósł ponownie. Na płaskich powierzchniach są pęknięcia, dość głębokie i nawet przy dość dokładnym malowaniu czy pryskaniu pewnie środek grzybobójczy nie dociera wszędzie. Boję się, ze ten grzyb rozkłada drewno i szybko skonsumuje mi moje meble.
pozdrawiam
Aga
Aga
Rozkłada... i skonsumuje niestety.
Preparaty grzybobójcze, jakie by one nie były, wnikają w drewno powierzchownie- kilka mm, no może głębiej w takie już osłabione.
A strzępki grzyba bez problemu przerastają cały klocek. Ba... to drewno mogło być już zainfekowane w czasie robienia z niego mebli.
Preparaty grzybobójcze, jakie by one nie były, wnikają w drewno powierzchownie- kilka mm, no może głębiej w takie już osłabione.
A strzępki grzyba bez problemu przerastają cały klocek. Ba... to drewno mogło być już zainfekowane w czasie robienia z niego mebli.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Niestety, sąsiad też miał coś podobnego i w ciągu paru lat wszystko skruszało.
Waleria
-
- 50p
Może jest jakiś mocny środek, który mogłabym wlać w te pęknięcia? W akcie desperacji myślałam nawet o przepracowanym oleju , chyba czymś takim zabezpiecza się podkłady kolejowe (wiem , ze to świństwo) , ale jeśli z mebli ma zostać próchno to może... ?
pozdrawiam
Aga
Aga
Zaden preparat nie wniknie głębiej.
Długie suszenie komorowe w podwyższonej temperaturze. Jeszcze lepiej próżniowe. Nierealne...
Długie suszenie komorowe w podwyższonej temperaturze. Jeszcze lepiej próżniowe. Nierealne...