Nowy ogród Jacka 2010
- e-genia
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010
Jacku gdyby nie Ty to do dziś bym myślała że jest jedna odmiana kalin  

- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Kontakt:

Jak większość z nas  

- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Jacku w te zimne pochmurne dni kolorowe piękne kwiaty wzbudzają szczególny zachwytJacekP pisze:Witaj AgnieszkoCoś dużo tych zachwytów
![]()
Jacku co do zimowitów, to są naprawdę cudne i jak dla mnie to wszystkie odmiany
Ja mam tylko 2 odmiany, ale muszę jeszcze sobie dokupić
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10

Aniu 

Agnieszko, na razie u mnie dwie kępki zimowitów więc zaradziłem pokładaniu, obstawiając je kamieniami. Tak często robię z pokładającymi się roślinami

Dziś pokażę trochę moich tarasowców:
dziwidło uwielbia wilgoć więc rośnie super!

roślina niezidentyfikowana, bo przywieziona z Afryki. Może ktoś wie

właściwie to bluszcz mógłby sobie rosnąć w gruncie ale jak na razie - doniczka i tak ciekawie się przebarwił

chyba z powodu słońca aukuba zrobiła się prawie żółta

Agnieszko, na razie u mnie dwie kępki zimowitów więc zaradziłem pokładaniu, obstawiając je kamieniami. Tak często robię z pokładającymi się roślinami
Dziś pokażę trochę moich tarasowców:
dziwidło uwielbia wilgoć więc rośnie super!

roślina niezidentyfikowana, bo przywieziona z Afryki. Może ktoś wie

właściwie to bluszcz mógłby sobie rosnąć w gruncie ale jak na razie - doniczka i tak ciekawie się przebarwił

chyba z powodu słońca aukuba zrobiła się prawie żółta

- Greta

- Od: 4 mar 2007, o 20:32

Jacku - wspaniałe portrety roślin , ale mnie zachwycił pięknie przebarwiony bluszcz .
Dziwidło , bardzo ciekawe , tylko jak je przechowujesz w sezonie zimowym i jak znosisz przykry zapach kwiatu ?
Kilka razy przykleiło mnie się do rąk , ale zaraz je oderwałam prawie na siłę , bo zapaliła się lampka kontrolna - problemy
 .

Dziwidło , bardzo ciekawe , tylko jak je przechowujesz w sezonie zimowym i jak znosisz przykry zapach kwiatu ?
Kilka razy przykleiło mnie się do rąk , ale zaraz je oderwałam prawie na siłę , bo zapaliła się lampka kontrolna - problemy
- chatte
 - Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52

Piękne rośliny, z wyjątkiem dziwidła - nie znoszę smierdzieli ;)  

Mam podobną roślinę do tej Twojej afrykańskiej, tylko moja pochodzi z Australii - wyhodowana z nasionka. Niestety też nie wiem, jak się nazywa

Bluszcz fantastyczny! Jeszcze takiego nie widziałam. Czy on nie będzie wrażliwy na mróz?

Mam podobną roślinę do tej Twojej afrykańskiej, tylko moja pochodzi z Australii - wyhodowana z nasionka. Niestety też nie wiem, jak się nazywa
Bluszcz fantastyczny! Jeszcze takiego nie widziałam. Czy on nie będzie wrażliwy na mróz?
- JacekP

Greto, dziękuję 
 Dziwidło zasycha na zimę więc przechowanie bulw nie stanowi najmniejszego problemu. A co Ci się przykleiło do ręki 
 Bo nie zrozumiałem, czy chodzi o kwiat dziwidła 

Halinko, trzymam w zapasie trochę kamieni, by wykorzystywać je pod pokładające się liście, np. sasanek, cebulic, kamasji i innych, które w przeciwnym razie skosiłbym. A teraz przydały się na zimowity

Iza, to najpospolitszy bluszcz i sam nie wiem, dlaczego tak sczerwieniał
 Nie przemarza - zostanie zadołowany.
Jeszcze mi nigdy nie zakwitło dziwidło. Już się nie mogę doczekać
 Jeśli to będzie faktycznie zapach nie do zniesienia - przeniosę roślinę w głąb ogrodu 

A afrykanka przypomina jukę ale z tego co pamiętam dorosły egzemplarz, to juka nie była.

Halinko, trzymam w zapasie trochę kamieni, by wykorzystywać je pod pokładające się liście, np. sasanek, cebulic, kamasji i innych, które w przeciwnym razie skosiłbym. A teraz przydały się na zimowity
Iza, to najpospolitszy bluszcz i sam nie wiem, dlaczego tak sczerwieniał
Jeszcze mi nigdy nie zakwitło dziwidło. Już się nie mogę doczekać
A afrykanka przypomina jukę ale z tego co pamiętam dorosły egzemplarz, to juka nie była.
- FRAGOLA
 - 1000p

- Od: 4 cze 2010, o 09:34

Jacku fotki jak zwykle świetne 

Ciekawe masz roślinki...dziwadło,aukuba i ten pięknie przebarwiony bluszczyk...super

Ciekawe masz roślinki...dziwadło,aukuba i ten pięknie przebarwiony bluszczyk...super
- JacekP

Dziękuję Grażynko 
 Dużo doniczkowych nie przeżyło zimy ale powoli odbudowuję straty. Aukubę spróbuję posadzić do gruntu ale muszę mieć sadzonkę zapasową.

- hal1959

- Od: 13 mar 2008, o 19:52

Jacku dlaczego się wahasz z posadzeniem  Aukuby do gruntu 

Moja ze 4 lata w gruncie i ma się dobrze,co wiosną przymarznie podcinam i ładnie odbija,
przecież ją można ciąć na niski żywopłocik

Moja ze 4 lata w gruncie i ma się dobrze,co wiosną przymarznie podcinam i ładnie odbija,
przecież ją można ciąć na niski żywopłocik
- 
				x-d-a

Jacku, moje dwie aukuby też rosną w gruncie już od kilku lat i nawet po najcięższych zimach odbijają...Ale jeśli chcesz mieć zapasową sadzonkę to wiosną bardzo łatwo można ukorzenić aukubę z gałązki - ja tak zrobiłam :P 
Dziwidła nie znam, ciekawe jak kwitnie

Dziwidła nie znam, ciekawe jak kwitnie
- JacekP

Halinko, Dalu dziękuję 
 Aukuba wydawała mi się wrażliwym i wyłącznie tarasowym krzewem. Pomimo iż czytałem, że zimuje w gruncie, to nie dowierzałem. Cieszę się, że jest inaczej i w związku z tym wiosną pójdzie do gruntu 
 Nie widziałem jeszcze tu na forum aukuby w gruncie.
Dalu, dziwidło jest z obrazkowatych więc kwiat podobny do kalii. I podobno strasznie cuchnie

Dalu, dziwidło jest z obrazkowatych więc kwiat podobny do kalii. I podobno strasznie cuchnie
- Greta

- Od: 4 mar 2007, o 20:32

Jacku - chodziło mi o wspaniały i egzotyczniy kwiat dziwidła , to on mnie zachwyca zawsze wiosną gdy odwiedzam ulubione centrum odrodnicze, ale zapach psującego sie mięsa bardzo mnie do niego zniechęcia ,( tym zapachem wabi muchy ) , ale ludzi to odstrasza  
 życzę , aby Tobie zakwitł i ucieszył oczy ...
Aukuba - radzi sobie w gruncie bardzo dobrze , zawsze można ją osłonić słomą , a jeśli nawet przymarznie , to zawsze odradza się i wypuszcza nowe pędy . Polecam , mam Aukubę 5 lat !

Aukuba - radzi sobie w gruncie bardzo dobrze , zawsze można ją osłonić słomą , a jeśli nawet przymarznie , to zawsze odradza się i wypuszcza nowe pędy . Polecam , mam Aukubę 5 lat !