Prace nad trawnikiem , przekopanie , zakładanie itd - foto

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Prace nad trawnikiem , przekopanie , zakładanie itd - foto

Post »

Zamierzam na wiosnę założyć nowy trawnik , w chwili obecnej jestem na etapie przekopywania starego i równania. Zastanawiałem się nad użyciem przed tymi czynnościami randapu ale chwastów nie ma prawie nic bo wcześniej stosowałem 2 razy "Mniszka" więc zrezygnowalem z randapu.

W związku z tym mam parę pytań:

1. czy dobrze robię nie używając teraz randapu , a dopiero na wiosnę jak wyjdą jakieś chwasty potraktuje je przed siewem randapem ?

2. czy teraz tylko przekopać i tak zostawić do wiosny żeby wszystko zgniło przez jesień - zimę , czy już równać tak jak ma być ?

3. czym posypać ziemię po przekopaniu ponieważ w nie których miejscach jest mech , wydaje mi się że jest to spowodowane pH gleby, chodzi mi czy wapnować i jakim najlepiej środkiem ?

Zamieszczam zdjęcie jeszcze z przed prac nad trawnikiem , może wygląda nie najgorzej ale mi się nie podoba , dużo nie równości po wycięciu drzewek itp.

Obrazek
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Prace nad trawnikiem , przekopanie , zakładanie itd - foto

Post »

1.Pryskalismy chwasty na polu bardzo wczesną wiosną tym środkiem i przez całe lato, cokolwiek było posadzone na tym miejscu wypadało, nie ważne czy to kapusta, buraki, por czy fasola.
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jednak dzisiaj spryskałem randapem ten trawnik i teraz odczekam te 3 tygodnie i przekopię, tylko nie wiem czy trzeba wybierać starą darń czy po prostu ją obrócić żeby zgniła do wiosny ?
yurec
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lut 2010, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przekop i zostaw.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”