To teraz trochę pracy Cię czekaArtur89 pisze:Hehe,a jakżeby inaczej. Mi od razu poprawiły humor gdy zobaczyłem jaki barłóg zrobiła luźna folia szamotana wiatrem - efekt - Chamaelobivia łysa z jednej strony (poodpadały areole), siewki powyciągane z doniczek i porozrzucane, naruszone stożki wzrostu u Epiphyllum, połamane cierniedaga01010 pisze:Aż można sobie humor poprawić patrząc na takie kwiaty...
Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2 - Artur89
- Justynek
- 200p

- Od: 26 lip 2010, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
-
Reposit-08
- 500p

- Od: 25 sie 2010, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ojejjj, no co to się porobiło...
Ale głowa do góry, każdy ma w sezonie jakieś straty, czy to przez nieoczekiwaną zmianę pgody, choroby czy szkodniki
Na pewno się z tym uporasz
Ale głowa do góry, każdy ma w sezonie jakieś straty, czy to przez nieoczekiwaną zmianę pgody, choroby czy szkodniki
Na pewno się z tym uporasz
A może to dlatego że nie odpisujesz na PWArtur89 pisze:Hehe,a jakżeby inaczej. Mi od razu poprawiły humor gdy zobaczyłem jaki barłóg zrobiła luźna folia szamotana wiatrem - efekt - Chamaelobivia łysa z jednej strony (poodpadały areole), siewki powyciągane z doniczek i porozrzucane, naruszone stożki wzrostu u Epiphyllum, połamane cierniedaga01010 pisze:Aż można sobie humor poprawić patrząc na takie kwiaty...
Nie żeby się cieszyć z Twojego chaosu w kaktusach teraz, ale ....................
Dasz radę, przecież to ulubione zajęcie
BOŻENA
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzisiaj Parodia pokazała już chyba wszystkie kwiaty
Parodia aureispina

Boenka - ja odpisuje na każdą wiadomość na PW, chyba, że ta nie wymaga odpowiedzi. Sprawdź czy w ogóle wysłałaś do mnie wiadomość. Kilka razy usunęłaś wiadomość zaraz po wysłaniu i dostałem wiadomość tylko z informacją. Poza tym nie wiem co wspólnego ma rzekome 'nie odpisywanie na PW do faktu, że folia narobiła mi szkód? Rozmowę dokończymy na PW - tylko wyślij mi wiadomość, a nie kasuj
EDIT: Wyjaśniło się. "PW" to w rzeczywistości moja stara skrzynka mailowa
Stąd wynikło nieporozumienie
Parodia aureispina

Boenka - ja odpisuje na każdą wiadomość na PW, chyba, że ta nie wymaga odpowiedzi. Sprawdź czy w ogóle wysłałaś do mnie wiadomość. Kilka razy usunęłaś wiadomość zaraz po wysłaniu i dostałem wiadomość tylko z informacją. Poza tym nie wiem co wspólnego ma rzekome 'nie odpisywanie na PW do faktu, że folia narobiła mi szkód? Rozmowę dokończymy na PW - tylko wyślij mi wiadomość, a nie kasuj
EDIT: Wyjaśniło się. "PW" to w rzeczywistości moja stara skrzynka mailowa
- lampart111

- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Kontakt:
To już chyba ostatnie kwiaty parodii przed zimą i tak nie wiem skąd miała tyle siły... 
Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu
Ta Parodia mi z głowy wyjść nie może! Zakwitła powalająco... 
kochajmy zielone 
pozdrawiam serdecznie Kasia
- Artur89

Jeśli masz chcicę na nią to jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli to kupie taką w Chrudimiu (osobiście sam będę chciał takowa nabyć, poza P. sanguiniflora, Parodia microsperma 'herzogii' - kwiaty mają wielce atrakcyjneZofijka pisze:Ta Parodia mi z głowy wyjść nie może! Zakwitła powalająco...
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Parodie to zawsze bardzo deficytowy towar. Zwłaszcza te z grupy P.microsperma, bo mają pył zamiast nasion i tylko nieliczni potrafią je rozmnożyć z nasion (w Polsce znam 3 takie osoby). A odrostów te roślinki nie dają. A do tego prawie nikt na parodiach się nie zna. Jak chłopaki jadą do Argentyny czy Boliwii to potrafią oznaczyć ja najwyżej jako Parodia spec.
Zatem za bardzo to bym się nie nastawiał na konkretne gatunki parodii w Chrudimiu. Jeśli w ogóle będą jakieś do kupienia to będzie spore szczęście. Po parodie to trzeba sobie pojechać na stanowiska, pozbierać nasionka a później jeszcze wyhodować z nich roślinki.
Zatem za bardzo to bym się nie nastawiał na konkretne gatunki parodii w Chrudimiu. Jeśli w ogóle będą jakieś do kupienia to będzie spore szczęście. Po parodie to trzeba sobie pojechać na stanowiska, pozbierać nasionka a później jeszcze wyhodować z nich roślinki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89

Fiu fiu, pojechać na stanowisko... w najbliższym 10 leciu będzie to nierealneblabla pisze:Parodie to zawsze bardzo deficytowy towar. Zwłaszcza te z grupy P.microsperma, bo mają pył zamiast nasion i tylko nieliczni potrafią je rozmnożyć z nasion (w Polsce znam 3 takie osoby). A odrostów te roślinki nie dają. A do tego prawie nikt na parodiach się nie zna. Jak chłopaki jadą do Argentyny czy Boliwii to potrafią oznaczyć ja najwyżej jako Parodia spec.
Wstawię moją szczątkową listę zakupów (gwiazdki oznaczają stopień atrakcyjności rośliny, z wykrzyknikiem to już pewny zakup - jeśli oczywiście będzie dostępny/-a :
Echinocereus bristolii **
Echinocereus ctenoides ***!
Echinocereus subinermis **
Selenicereus grandiflorus ***! (?)
Sulcorebutia canigueralii WR 281 ***
Sulcorebutia tarabucoensis var. callecallensis **
Sulcorebutia tiraquensis var. totorensis KK 869 **
Parodia microsperma 'herzogii' ***!
Parodia sanguiniflora ***!
Discocactus heptacanthus ***
Discocactus horstii ***!
Echinopsis mamillosa ***!
Echinopsis kermesina ***!
Epiphyllum/Selenicereus chrysocardium ***!
- lampart111

- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Kontakt:
Ładna lista jak nie kupisz Echinopsisów to nie martw się ja będę takie wysiewał na wiosnę to ci dam jak coś wykiełkuję... 
Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu
- Delete

- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Echinoposisy z listy mi się za bardzo nie spodobały, ale za to sulki wymiatają. I jeszcze Discocactus horstii świetny. 
Życzę żebyś wszystkie pozycje znalazł.
Życzę żebyś wszystkie pozycje znalazł.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Artur89

Hehe grunt, że mi przypadły do gustuDelete pisze:Echinoposisy z listy mi się za bardzo nie spodobały
No, no, lista niczego sobie
sama spróbuję też upolować gdzieś parodię, a to wszystko przez Ciebie i zdjęcia Twojej parodii! 
kochajmy zielone 
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
No fakt Artur tylko szczuje tymi zdjęciami i czlowiek potem spac nie może . 
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Jest taka parodia:

Parodia horrida TB366.2 - na fotce razem z Acanthocalycium thionanthum TB366.1
Kwitnie to tak: http://www.kaktus-klub.com/galery/december/900-2.jpg
Jeśli coś takiego uda Ci się tam upolować (w ubiegłym roku były do kupienia 3-letnie siewki) to polecam.

Parodia horrida TB366.2 - na fotce razem z Acanthocalycium thionanthum TB366.1
Kwitnie to tak: http://www.kaktus-klub.com/galery/december/900-2.jpg
Jeśli coś takiego uda Ci się tam upolować (w ubiegłym roku były do kupienia 3-letnie siewki) to polecam.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek