Zaniedbany trawnik
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
2-3 centymetry średnicy, to trochę za dużo jak na dżdżownice, to że liście są wciągane przez dżdżownice do otworków na jesieni ,to się zdarza prawie na każdym ogrodzie. Mam pytanie, czy twój trawnik jest w pobliżu jakiegoś zbiornika wody, stawu, rzeki, podmokłego terenu, bagna, w takim środowisku można spotkać takie stworzenie jak turkuć podjadek, on to wychodząc z ziemi na powierzchnię zostawia otwory o średnicy 1-2 cm, nie robi on wzniesień, tylko minuje( zrusza) ziemię wokół otworu biegnącego w głąb ziemi, mam tego stworzenia dużo , lecz teraz nie widać jego śladów aktywności. Otwory w ziemi o średnicy ok. 3 cm. zostawiają nornice , i one wychodząc na powierzchnię wyrzucają niewielkie kopczyki, ale obok otworu w ziemi.
- Monique 77
- 50p
- Od: 27 sty 2009, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Monique 77
- 50p
- Monique 77
- 50p
-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
Zaniedbany trawnik
Witam
niedawno kupiłam działkę i nie mam pomysłu co zrobić z trawą jak się do tego zabrać żeby pozbyć się chwastów, chciałabym mieć ładną trawkę na całej działce. Póki co rosną same chwasty. Skopać cały teren i zasiać nową trawę na wiosnę? Jak to zrobić żeby chwasty się znów nie pojawiły....myślałam nawet o trawie w rolkach bo szybko ale nie jestem pewna czy to dobre rozwiązanie. Pomocy
niedawno kupiłam działkę i nie mam pomysłu co zrobić z trawą jak się do tego zabrać żeby pozbyć się chwastów, chciałabym mieć ładną trawkę na całej działce. Póki co rosną same chwasty. Skopać cały teren i zasiać nową trawę na wiosnę? Jak to zrobić żeby chwasty się znów nie pojawiły....myślałam nawet o trawie w rolkach bo szybko ale nie jestem pewna czy to dobre rozwiązanie. Pomocy
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Zaniedbany trawnik
Użyć oprysku Roundup. Opryskać wszystko. Później po 3 tygodniach pasowałoby to na zimę zaorać/przekopać by przegniło.
Możesz też rzucić nawóz na jesień/zimę ale taki by nie zawierała zbyt dużo azotu.
Wiosną sobie wzruszysz ziemię ponownie i posiejesz trawę. Okres kwietniowy będzie odpowiedni na takie prace.
Dobierz odpowiednią mieszankę nasion traw tj. na teren suchy, zacieniony, dekoracyjny, użytkowy ?
W kolejnych latach używaj nawozu NPK są m.in. polifoska, lubofoska. Ta pierwsza jest lepsza moim zdaniem
Możesz też rzucić nawóz na jesień/zimę ale taki by nie zawierała zbyt dużo azotu.
Wiosną sobie wzruszysz ziemię ponownie i posiejesz trawę. Okres kwietniowy będzie odpowiedni na takie prace.
Dobierz odpowiednią mieszankę nasion traw tj. na teren suchy, zacieniony, dekoracyjny, użytkowy ?
W kolejnych latach używaj nawozu NPK są m.in. polifoska, lubofoska. Ta pierwsza jest lepsza moim zdaniem

-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
dziękuje za odpowiedź. Właśnie siedzę i czytam
http://www.wymarzonyogrod.pl/1320_3112.htm
http://www.wymarzonyogrod.pl/trawniki_- ... 0_3147.htm
Za tydzień pojadę skopię cały teren a na wiosnę ruszę z resztą prac. Szkoda że do wiosny tak daleko
http://www.wymarzonyogrod.pl/1320_3112.htm
http://www.wymarzonyogrod.pl/trawniki_- ... 0_3147.htm
Za tydzień pojadę skopię cały teren a na wiosnę ruszę z resztą prac. Szkoda że do wiosny tak daleko

-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
DAVUSSUM napisał:
A może udało by się zreanimować tą trawę, i zrobić , po drobnych pracach całkiem dobry trawnik.
Chwastów się nie pozbędziesz i będziesz je zawsze miał na trawniku, problem tylko by panować nad tymi chwastami by nie było ich więcej niż trawy.
Ja swój trawnik co roku opryskuję środkami chwastobójczymi ( które nie niszczą trawy), ponadto , na każdym kroku ręcznie usuwam co większe chwasty , a i tak się pojawiają nowe.
Problem polega na tym co to za chwasty masz na tym trawniku, a nie ile tych chwastów rośnie. Jeżeli są to chwasty trudne do usunięcia(podziemne kłącza typu skrzyp, trzcina -mozgawa, czy jeżyny), to nie ma innego wyjścia tylko zniszczyć je środkiem typu Roundap, niszczącym i trawę , jakakolwiek by nie była.
Jeżeli są to chwasty pospolite, czy nawet perz, to większość z nich można zniszczyć poprzez częste koszenie czy oprysk środkami chwastobójczymi takimi jak np: Chwastox czy Mniszek .Po usunięciu chwastów ( za pomocą oprysków) , trawa powinna szybko się rozkrzewić i może się obejść bez dosiewania nasion trawy w "wyłysiałe" w trawniku miejsca.
Proponuję zapoznać się z artykułami napisanymi na tym Forum przez praktyków w tej dziedzinie, teoretyczne wywody w podanych przez Ciebie linkach niewiele mają wspólnego z rzeczywistością, a dopiero później zabrać się do pracy.
Wrzesień jest jeszcze miesiącem gdzie można zakładać, trawnik czy dokonywać jego regeneracji .
Jak zrozumiałem z tego zapisu, to Ty jednak jakąś trawę masz na tej działce ?niedawno kupiłam działkę i nie mam pomysłu co zrobić z trawą
A może udało by się zreanimować tą trawę, i zrobić , po drobnych pracach całkiem dobry trawnik.
Chwastów się nie pozbędziesz i będziesz je zawsze miał na trawniku, problem tylko by panować nad tymi chwastami by nie było ich więcej niż trawy.
Ja swój trawnik co roku opryskuję środkami chwastobójczymi ( które nie niszczą trawy), ponadto , na każdym kroku ręcznie usuwam co większe chwasty , a i tak się pojawiają nowe.
Problem polega na tym co to za chwasty masz na tym trawniku, a nie ile tych chwastów rośnie. Jeżeli są to chwasty trudne do usunięcia(podziemne kłącza typu skrzyp, trzcina -mozgawa, czy jeżyny), to nie ma innego wyjścia tylko zniszczyć je środkiem typu Roundap, niszczącym i trawę , jakakolwiek by nie była.
Jeżeli są to chwasty pospolite, czy nawet perz, to większość z nich można zniszczyć poprzez częste koszenie czy oprysk środkami chwastobójczymi takimi jak np: Chwastox czy Mniszek .Po usunięciu chwastów ( za pomocą oprysków) , trawa powinna szybko się rozkrzewić i może się obejść bez dosiewania nasion trawy w "wyłysiałe" w trawniku miejsca.
Proponuję zapoznać się z artykułami napisanymi na tym Forum przez praktyków w tej dziedzinie, teoretyczne wywody w podanych przez Ciebie linkach niewiele mają wspólnego z rzeczywistością, a dopiero później zabrać się do pracy.
Wrzesień jest jeszcze miesiącem gdzie można zakładać, trawnik czy dokonywać jego regeneracji .
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Skrzyp i jeżynę można zniszczyć preparatem 'Starane' podobnie mlecz, mniszek,przetaczniki.babki pokrzywy itp.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
A w naszej szukajce już sprawdziłaś co napisaliśmy o trawnikach? Na pewno nie...
A tu:
- Wszystko o Trawnikach (niektóre linki są do innych sekcji)
A tu:
- Wszystko o Trawnikach (niektóre linki są do innych sekcji)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Wojtek- LM
- 50p
- Od: 30 cze 2010, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zamiast używać chemii przekop trawnik trzy razy w odstępach ok. dwa tygodnie. Używając roundup zabijasz również całą masę owadów i innych organizmów.
Tak, jak napisał Tadeusz chwastów nigdy całkowicie się nie pozbędziesz zawsze coś nawieje i przyjdzie z działki obok, czy ziemi.Ważne, aby dobrze przygotować grunt pod zasiew sprawdzić pH itp.
Zakładanie trawnika krok po kroku
Pozdrawiam
Wojtek
Tak, jak napisał Tadeusz chwastów nigdy całkowicie się nie pozbędziesz zawsze coś nawieje i przyjdzie z działki obok, czy ziemi.Ważne, aby dobrze przygotować grunt pod zasiew sprawdzić pH itp.
Zakładanie trawnika krok po kroku
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek