Ali uśmiechnięty ogród cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ali uśmiechnięty ogród cz. 3

Post »

Aluś, :wit
witaj po wakacjach! ;:4
super spływ kajakowy! ;:63 musiało być wspaniale!
Na Mazurach nie byłam już wieki :roll:

Współczuję tych hałasów i biegania kuny :(
niestety w tym temacie nie potrafie doradzić.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ALUTKO witaj po wakacjach . Fajnie ,że udało Ci się wypocząć i zebrać energię do pracy . Co młodzież to młodzież ;:196 Takich zwierzątek nie lubię i bałabym się ich chociaż są takie malutkie ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu zerknij na PW podałam Ci nazwę sprzedającego.
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Aluś obejrzałam sobie piękne roślinki :D ,białej firletki Chalcedońskiej nie widziałam :shock: ,piękna jest ;:108 .
Wakacje udane ;:224 :D .
Ciekawa jestem co za zwierz u mnie zostawia jak to Teska nazwała "czarne pamiątki" :D ,
bo takowe się zdarzają,a nie widziałam innych istot oprócz sąsiedzkich kotów,
które regularnie zostawiają na rabatach "skarby" pod kopczykiem ziemi :roll:
Co do szałwii popieram ,że jest piękna i faktycznie się rozsiewa ;:108
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też dołączę w takim razie do dyskusji.
U mnie tez od czasu do czasu widzę na działce odchody wielkości może 2 centymetrów. Myślałam, że to może szczury, bo 2 załatwił mój pies, ale może to kuna, bo z kolei sąsiedzi widzieli przebiegającą przez drogę.
Jak to to dostaje się pod dach?

Alu poprosimy o jakieś zdjęcia. Dawno ich nie było.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Alu ! Zwiedziłam dzisiaj Twój ogród, nawet oba wątki, niestety, nie dałam rady wszystkiego przeczytać. Muszę Ci powiedzieć,że podziwiam Cię,że w tak krótkim czasie dokonałaś tak wielkich zmian w ogrodzie (jednocześnie się ucząc) !
Stworzyłaś przejrzysty układ ogrodu , z kącikami o różnych funkcjach. Wszystko wśród pięknych roślin (np. te cudne ostróżki...! , i irysy, i lilie... ) i ładnych dodatków ( bardzo fajny biały lampionik !).
Wyrazy uznania !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Znów pada... kolejny dzień z kolejnych :cry: niesamowite....

Tess dzięki wielkie za namiary :) Chyba skusze się za zakup... boję się, bo u nas strych jest nieocieplony i łatwo się tam dostać... tylko boję się o dźwięk... bo ja obok strychu na poddaszu mam pokój... a jak nawet budzik cyka to już usnąć nie mogę :D a trzeba go codziennie włączać? czy na noc? jak robiłaś?

Ewuś, dziękuję :) Nawet sobie poleniuchowałam w te wakacje.. jeszcze marzy mi się weekend w górach ale chyba nie da rady :( A Mazury odwiedź koniecznie.. tam można najlepiej wypocząć... czas biegnie wolno... i jest tak pięknie...

Jadziu witaj :) Co do kuny to ładne zwierzątko... ja ją widzę bo mam okno dachowe i jakoś nie przeszkadza jej po nim biegać :? Chociaż jak spojrzałam na ilustracje w książce to bardziej do łasicy mi pasowała... ale łasica na strychu... wątpię ;/

Hal, białą firletkę kupowałam na allegro, ładnie wyglądała ale malutka sadzonka... mam nadzieje, że urośnie, szczególnie że teraz nawet nie wiem gdzie jest bo coś złamało pęd... A ja właśnie bobków nie widziałam... tylko widzę jak biega po dachu... dziś mi się nawet śniło że dwie biegały... masakra :shock: A koty też mam.... bo sąsiedzi mają kilka... najgorzej wiosną niszczą mi kocimiętkę... Szałwie też bardzo lubię... choć u mnie jakoś we wrześniu już zasycha i nie kwitnie do jesieni... :(

Gosiu, możliwe że kuna... bo ona przez noc pokonuje kilka kilometrów... ma stałą trasę... tak czytałam... U mnie pod dach pewnie wchodzi pod falami blachy, bo strych mam tyko ocieplony watą a reszta byle jakie dechy... A drzwi od strychu mam w swoim pokoju i czasem się boję że jakiś zwierz na mnie wyskoczy ;) Ale czytałam że to niby miłe zwierzątka, że jakiemuś facetowi nie przeszkadzało, że żyją mu na strychu, że małe są kochane i niesamowicie się bawią i że uwielbiał je obserwować...

A co do zdjęć obiecuję, może dziś wieczorem... bo mam ich mnóstwo i muszę się zebrać żeby coś wybrać, wykupić abonament w fotosiku.... popodpisywać ;)

Izo, to forum mnie tak zmotywowało, to były moje początki z forum i chciałam mięć pięknie jak inni... masz rację zmiany są duże... i dzięki temu wiem, że jak do czego się przyłożę to mogę góry przenosić... może efekt nie jest jeszcze taki jak być powinien, ale pracy było sporo, no i tez nie zrobiłabym tego sama, np rozebrać tunel foliowy ... pomógł mi mój przyszły towarzysz życia ;) Jeszcze mam nadzieję, będę mogła jeden kącik urządzić.. ale to jak się roboczy blaszak zlikwiduje bo nie jest potrzebny i zrobi się drewutnie... tam będę miała wreszcie cienisty kącik... marzy mi się też ławeczka i poidełko dla ptaków albo malutka sadzawka :) ale zobaczymy... A lampionik z allegro... czasem można i tu coś fajnego, niedrogo znaleźć... przypadkowo na niego trafiłam bo nie mam zwyczaju siedzieć i godzinami allegro przeglądać ;)
I dziękuję ślicznie za słowa uznania ;:167
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A i lecę zaimpregnować kompostownik bo sobie wymyśliłam, że sama zrobię... ale jak przyszła męska dłoń to się załamała i mi pomogła :evil:
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taki kompostownik to i mi się marzy,muszę intensywniej o nim pomyśleć i na tę męską dłoń liczyć :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Alu po małej przerwie.
Pewnie wpadłaś w wir pracy po urlopie i lada chwila nabyte pokłady energii wyczerpią się więc przystopuj !
Jest takie powiedzenie " co masz zrobić jutro - zrób dziś " ale można tez na odwrót ... :;230
Jeśli możesz wkleić zdjęcie kompostownika byłabym wdzięczna bo nasza samoróbka z desek po kilku latach rozlatuje się.
Kupić ... zawsze można ale czasami trafia sie materiał z odzysku + własna praca i kasa w kieszeni zostaje a ile frajdy przy tym prawda?
Pozdrawiam cieplutko mimo szarugi jesiennej za oknem
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Widzę, że lubimy podobne klimaty. Pięknie u ciebie. Masz o wiele więcej roślin niż ja. Nawet coś do zjedzenia się znalazło :wink: Śliczna jeżówka!
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

I jak wyszedł kompostownik :?: :?: :?:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Margo2 pisze:Ja też dołączę w takim razie do dyskusji.
U mnie też od czasu do czasu widzę na działce odchody wielkości może 2 centymetrów. Myślałam, że to może szczury, bo 2 załatwił mój pies, ale może to kuna, bo z kolei sąsiedzi widzieli przebiegającą przez drogę.
Jak to to dostaje się pod dach?

Alu poprosimy o jakieś zdjęcia. Dawno ich nie było.
Małgosiu

kuna zostawia swoje slady - koloru czarnego.Podobno wlezie pod gąsiorami ona potzrebuje dosłownie paru cm,żeby wleść...u mnie wlazła dachówką wentylacyjną - mam na każdej połaci dachu po 2 sztuki.
ale jak na razie ich na strychiu nie mam,.
Ja na strychu mam 6 sztuk odstraszaczy

Ala

ten dzwięk jest ok, jakbyś miała ustawiony w pokoju to nie byłoby dobrze,ale jak na strychu i masz ściankę to oki.
Posprawdzaj dobrze wełnę masz na stropie? ja swoją pierwszą kunę tam znalazłam jak sobie słodko spała ( nie ruszaj jej) miejsce gdzie są poznasz po sładach i skołtunionej wełnie.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko... to na prawdę nie jest trudne bo można łatwo zrobić kompostownik, z różnych nieprzydatnych rzeczy... bo te do kupienia są strasznie drogie... nie wiem skąd te ceny...

Krysiu, ja jeszcze studiuje, więc urlop mam już trzeci miesiąc... i póki co bardziej się nudzę niż mam co do roboty ;) Kompostownik już pokazuję. A czemu się rozlatuje... ciekawe jak będzie z moim wynalazkiem :? Ja własnie jak popatrztłam na ceny kompostownika to stwierdziła, że kompletnie bez sensu jest go kupować, skoro jest wiele pomysłów jak można go samemu zrobić... Ja już jeden mam plastikowy taki specjalny,ale wygrałam go w konkursie...kompost się w nim robi rewelacyjnie to fakt... z takimi otwartymi kompostownikami nie mam doświadczenia, ale zobaczymy jak tam robaczki dadzą sobie rady w moim nowym ;)

Izo dziękuję :) Ja taki zbieracz roślin jestem.. tu uszczyknę, tu rozmnożę, tu zbiorę nasionka i wysieję... mówię sobie, że co będzie chorować i mi się nie podobać to będę wywalać.. póki co nie mam sumienia :lol: ale lepiej mieć niż nie mieć :)

Graziu już pokazuję ;)

Tess, a to aż tyle tych odstraszaczy potrzeba? to na jaką powierzchnię potrzebny jest jeden? A jak się dostać do tej wełny jak to zabite dechami...muszę z tata pogadać jak wróci boja kiepsko się orientuje w budowlance :lol: Ale kompost mi wyszedł... z drobną pomocą :lol:

i już pokazuję... zbiłam kilka desek, a raczej takich bardziej palików z odzysku... na moje nieszczęście wzięłam jakąś cholernie twardą framugę i powykrzywiałam miliony gwoździ :;230 i tu męska dłoń i wiertarka okazała się niezastąpiona... :lol: potem pomalowałam impregnatem i postrzelałam zszywkami co by siatka się trzymała...ciężko ja było napiąć bo kompostownik wyszedł wielce nieprosty, ale suma sumarum wygada całkiem nieźle :lol: na jednym rogu siatki nie przyczepiałam zszywkami tylko złapałam w kilku miejscach drucikiem ,żeby móc odginać i wygrzebywać kompost ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

OOO!Extra kompostownik ;:63
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki