Pomidory z nasion od Kozuli
- Jankiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli
leniawka, zgodnie z sugestią Kozuli, organizatora akcji, wszyscy czekamy do listopada i śledzimy ten wątek.
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To ja w ramach umilenia oczekiwania na listopad pokażę, co mi urosło
Taki jeden, jedyny pomidorek wśród żółtych się trafił.

I pytanie mam do Kozuli, jeśli znajdzie chwilkę. Czy jest szansa na to, żeby z nasion z tego pomidorka doczekać się takich dwukolorowych ? Czy aby się o tym przekonać, to muszę wysiać wszystkie nasionka z pomidorka bo każde nasionko może dać inną roślinę ? Czy wystarczy jedna roślina bo wszystkie nasionka z jednego pomidorka "niosą w sobie" takie same cechy ?

I pytanie mam do Kozuli, jeśli znajdzie chwilkę. Czy jest szansa na to, żeby z nasion z tego pomidorka doczekać się takich dwukolorowych ? Czy aby się o tym przekonać, to muszę wysiać wszystkie nasionka z pomidorka bo każde nasionko może dać inną roślinę ? Czy wystarczy jedna roślina bo wszystkie nasionka z jednego pomidorka "niosą w sobie" takie same cechy ?
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dziękuję za wskazówkę, będę grzecznie czekać do listopada
pozdrawiam
Iwona
Iwona
Tula super wyrósł ten pomidor 

- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Trochę tu nie zaglądałam, ale na działce w tym roku miałam "klęskę" urodzaju a co za tym idzie dużo pracy
Dopiero co uporałam się z przetworami z ogórków, pomidorów, cukini i szparagówki, zostały mi tylko buraczki, więc mam czas.
Aniu Kozulo potwierdzam chęć świstakowania, czekam na wiadomość od Ciebie, kiedy rozpoczynamy akcję

Aniu Kozulo potwierdzam chęć świstakowania, czekam na wiadomość od Ciebie, kiedy rozpoczynamy akcję

Pozdrawiam, Monika
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Tula , to tylko coś jak myszka u ludzi , może któreś nasionko wydać coś podobnego , ale ogólnie dziedziczyć nie będą . Z nasionami raczej nie wyrobię przed listopadem , więc nie ma co męczyć świstaków zamówieniami od teraz .
Pozdrowienia , kozula .
Pozdrowienia , kozula .
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
Kozulo jaka jest szansa, ze malinowe bawole (104) powtórzy?
Uwielbiam ten pomidor
Uwielbiam ten pomidor

-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Pewnie taka sama jak w przypadku 75
, smakuje też pewnie podobnie. Nie miałam co prawda104, ale krzyżówki Kalmana z bawolimi to był wg mnie strzał w dziesiątkę.
dla Kozuli.

Dorota
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Nie powtórzą , jednak nadal bedą bawole . Kalman dobrze wiąże i jest słodki i te właśnie cechy chciałam dołożyć bawolemu , które ludzie powszechnie w Polsce uprawiają . Z nasion jednej i drugiej krzyżówki można się dochować nowych bawolich serc trochę innych niż odmiany wyjściowe . Krzyżówka zwykle lepiej wiąże niż odmiany ustalone , jednak na powtarzanie ceremoniału ręcznego zapylania co roku , nie mam czasu . U mnie trzeci raz zalało uprawę pomidorów . Tym razem już się nie da reanimować , trzeba szybko zebrać wyrośnięte owoce i czekać na dojrzewanie w przechowalni . Do tematu pomidorów wrócę gdzieś koło listopada .

Malinowa zebra pełan nasion . W lecie się nie udało , za to tym razem kwiaty były mocno szturchane i na pewno nasiona są . Zdjęcie zrobione 23 września .
Pozdrawiam , kozula .

Malinowa zebra pełan nasion . W lecie się nie udało , za to tym razem kwiaty były mocno szturchane i na pewno nasiona są . Zdjęcie zrobione 23 września .
Pozdrawiam , kozula .
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Trzeba się zgłosić do jednego ze świstaków (smonika i jankiel) od listopada, kiedy zacznie się akcja rozsyłania nasion.zicus pisze:istnieje szansa otrzymania kilku odmian nasion pomidorów ?
pozdrawiam, Gunnar
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
Ale rozumiem, że to nie trzeba się już zgłaszać? Tylko tak jak w zeszłym roku czekamy na akcję?
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
kozula pisze:Tula , to tylko coś jak myszka u ludzi , może któreś nasionko wydać coś podobnego , ale ogólnie dziedziczyć nie będą . Z nasionami raczej nie wyrobię przed listopadem , więc nie ma co męczyć świstaków zamówieniami od teraz .
Pozdrowienia , kozula .
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Myślałem, że wszystkie moje pomidory od Kozuli (Idy) zdechły na skutek zarazy, a ostatnio widziałem, że roślina z małymi (cocktailowymi) czerwonymi podłużnymi owocami nadal żyje, i zjedliśmy trzy pomidorki z tego krzaczka. Jest to na pewno 13.
Jeśli trzeba mogę przekonać kogoś do świstakowania w Stanach Zjednoczonych (tam jest dużo chętnych na nasiona), a mogę też próbować w Kanadzie.
Jeśli trzeba mogę przekonać kogoś do świstakowania w Stanach Zjednoczonych (tam jest dużo chętnych na nasiona), a mogę też próbować w Kanadzie.
pozdrawiam, Gunnar
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
A gdzie sie podzial nasz zeszloroczny swistaki? Ida pochwal sie swoimi pomidorkami 

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Ida wsiąkła niestety
Dłuższy czas już jej nie ma.