Cebulla walczy z ugorem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Re: Cebulla walczy z ugorem

Post »

Właśnie u Ciebie byłam :wit Drugą taką tackę mam z zielonymi pomidorami, ale one chyba nie dojdą- już jakieś plamyu na nich wyłażą. U mnie też pomidory poszły w 3 dni właściwie.

Krysiu, a ja mam prośbę. Uda Ci się moją hortensję bukietową z tego zdjęcia rozpoznać?
Obrazek
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daguś. Mnie ta hortensja przypomina z pokroju kwiatu Tardivę, ale za krótko mam hortensje bukietowe, abym mogła na 100 % ocenić. Mogę się mylić. :( W dodatku one w różnych warunkach różnie wyglądają, do tego dochodzi jeszcze ich młody wiek. Zwróć się ewentualnie do Bożenki Babopielki - tu na forum to największa specjalistka od hortensji, w dodatku z największym w tej materii stażem. ;:196
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawno mnie nie było:( W ogrodzie nic spektakularnego się nie dzieje. Przewozimy taczuszką nasze 24 tony czarnoziemu w różne zakątki ogrodu z co gorsza ziemią. Żeby móc rozsypać, muszę wykopywać rośliny i je przesadzać... Niektóre wsadziłam 2 tygodnie temu ;:223
Za to w domu pojawił się nowy domownik. Przedstawiam Alwina

Obrazek

Znaleziony pod szkołą 3 dni temu. Istnieje wprawdzie podejrzenie, że to kot naszego proboszcza, ale mam nadzieję, że w razie gdyby to się okazało prawdą, to proboszcz się zrzeknie, bo dzieciaki Alwina bardzo pokochały, choć to straszny rozrabiaka
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alwin? A gdzie wiewiórki? :;230
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hortensja fajniutka. Tess też by pewnie pomogła,ona bardzo dużą kolekcję pięknych bukietowych.

Kotek śliczny, nam w ubiegłym roku pod koniec sierpnia przybłąkała sie czarna kotka, miała już 3 kociaczki,jeden został z nami-nie ma chętnych , i chyba znowu coś będzie- nie zdążyłam jej zawieźć do wet, jakaś gruba sie zrobiła.. ;:223 ;:223

A.
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, ja pilnuję bardzo, żeby się moje koty nie mnożyły... Alwin niestety też pójdzie pod nóż przed wiosną:oops: Na razie rozrabia straszliwie :roll: Jest bardzo towarzyski i pełen energii. Upodobał sobie polowanie na mojego synka i mały w stresie przemyka teraz pod ścianami w obawie przed atakiem ostrych pazurków. Namiętnie "pomaga" mi też w ogrodzie broniąc przed wyrwaniem każego chwasta...
Wczoraj skończyliśmy uzupełnianie depresji przed domem. Mozna powiedzieć, że to zmasakrowane budową miejsce nadaje się teraz do obsadzania roślinami. Wlazło tam na oko 10 ton ziemi :shock: A ja chciałam to workowanym kwaśnym torfem pod wrzosowisko uzupełnić... Drugi kredyt hipoteczny musiałabym chyba wziąść ;:223. Zaraz poprzesadzałam tam różniaste rośliny i zaczyna się tu robić "kwaśna" rabata. pH toto ma koło 7.0, więc trudno tu mówić na razie o kwaśności, ale popracujemy nad tym. Pod rododendrona, sosnę i jałowce podsypałam kwaśnego torfu i dałam igliwie sosnowe i dębowe liście. Każdy iglaczek dostał szczepionkę mikoryzową. Jak nie bedą rosnąć :twisted:
Z lotu ptaka wygląda to tak:
Obrazek
Z poziomu parteru tak
Obrazek
Górna połowa
Obrazek
Dolna połowa
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Upss, wysłało się było.

A więc dolna połowa wygląda tak:
Obrazek
Zamysł jest taki, żeby przy ogrodzeniu powsadzać iglaste tworzące żywopłot chroniący przed wschodnimi i północnymi wiatrami. W rogu jest już sosna drobnokwiatowa glauca, następnie jakiś jałowiec zielony, z białymi przebarwieniami (prezent NN), mający tworzyć grupę z jałowcem pospolitym Mayer. Trzeba im trzeciego do grupy dobrać i nie mogę się zdecydować. Dodałabym jakieś liściaste, kolumnowe do tego żywopłotu. Może mahonia albo laurowiśnia? Przed sosną rośnie i kwitnie aktualnie :tan rododendron Cunigsheim White. Chcę mu dodać do towarzystwa dwie azalki czerwone wiosną. W górnej części jest pieris o pstrokatych liściach. Bliżej ścieżki dwa jałowce płożące, takie do 1,5 mestra obwodu, pstrokate. No i byliny powsadzane natenczas. W środek tego pola chcę wsadzić magnolię Nigrę. Zanim się rozrośnie będę ją chyba jakimiś bylinami podsadzać. Co pasuje do magnolii?
Kwitna mi jeszcze takie cudeńka, trochę podobne do odętki, ale to chyba nie ona?
Obrazek
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie, dolna połowa wygląda tak!
Obrazek
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2007, o 17:50

Post »

Dagmara, cudeńko podobne do odętki to Chelone.
A co to za trawa, którą widać z lotu ptaka? :)
U Moniki - cz. 1, cz. 2
Gdy życie ofiaruje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hi, hi - byłam pewna, że Monika rozpozna tą roślinkę i oczywiście wypatrzy piękną trawkę. :D
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2007, o 17:50

Post »

Aaa, bo akurat mam chelone :) więc wiem.
Natomiast trawa fajna, podoba mi się jej pokrój.
Zresztą trawy lubię nie od dzisiaj, tylko wcześniej miejsca dla nich nie widziałam u siebie.
No a teraz to mam nawet rabatę trawiastą :)
U Moniki - cz. 1, cz. 2
Gdy życie ofiaruje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę.
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, dzięki za identyfikację chelone;:196
Trawka to kostrzewa Maire'a. Malutka sadzonka z zeszłej jesieni od forumka tomgroch rozrosła się do 1,5m średnicy, wysokość jakieś 60cm. Bardzo ją lubię.
Kwitną u mnie jeszcze kosmosy

Obrazek
I tu dziw- z tej samej paczki nasionka na różnych stanowiskach dały różne kolory kwiatów. Na glinie kamienistej wyrosły same białe, w dobrej ziemi próchniczej same różowe :shock:
Mój kannowo-daliowy żywopłocik. Az szkoda, że niedługo trzeba się będzie z nim rozstać :(
Obrazek
I dzikość serca na rabacie zachodniej. Mam tu najżyźniejszą ziemię. Jednoroczne tak poszalały, że pochłonęły tuję, 2 miskanty olbrzymie, 4 derenie i pół śliwy pissardi :lol: Tu wersja już nieco przetrzebiona wczoraj z cynii i gazanii
Obrazek
No i moje amerykańskie mutanty. Dla porównania z tyłu za nimi słonecznik polski ledwo widoczny. Sosna ma koło 2m.
Obrazek
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam być dzielna, ale nie wytrzymałam ;:14 Zamówiłam 4 róze na A u niejakiego bogdana... Chopin, Graham Thomas, chyba Pomponella i chyba Nostalgia... Niestety przez ostatnie zawirowania nie stać mnie na Rosarium :cry: Ciekawam co z tego wyniknie...
Westrerland wypuścił 2 długachne na 160cm badyle... Mam je tak zostawić, czy przyciąć na zimę?
Z rańca wsadziłam 100 białych żonkili na moją palisadkę wokół warzywnika. Ma to być początek biało-niebieskiej rabaty. Jak mi wiosną wylezie w tym miejscu 100 żółtych, to się chyba zastrzelę ;:224
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

E tam...Dagmarko, żółty z niebieskim też się fajnie komponuje :;230 Ciesz sie ,że nie wyjdzie żółto-różowo :)

Zakupy będą na pewno fajne, wg mnie róże zawsze ładnie rosną-aby gleba była dobra i dużo słońca, i nawet z takiej małej "bidy" zawsze są dorodne krzaczory kwiatów. Mój Westerland też ma takie długie pędy-od zawsze,nawet wyższe niż ja - w ubiegłym roku 1,8 m :? Myślałam,że tak ma być... :;230

Rabata przed domkiem bardzo mi przypadła do gustu. ;:108 Czekam,co zrobisz dalej,z tym pustym miejscem.

:wit
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Laurowiśnia nie lubi wygwizdowa więc nie nadaje się na zasłonę przed wiatrem.
Mutanty masz super - pozbieraj nasionka :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”