Dawidku to Pigwa
U Przemka w ogródku.
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: U Przemka w ogródku.
Porównaj z moim fikusem dębolistnym:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=210
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=210
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przemku -piękna ta Twoja pigwa .
Z takie to można nalewki narobić ,nie to co z pigwowca
Możesz śmiało owoce wykorzystać na nalewkę tak jak radzi Paweł .
Te z pigwy są lepsze bo większe .
Można też kawałki owoców dodawać do herbatki -pychota na długie zimowe wieczory .
Mogę podesłać przepis na nalewkę ,ale to jest trunek dla cierpliwych
ponieważ musi stać minimum pół roku ,a najlepsza jest
jak nabiera mocy przez rok
Z takie to można nalewki narobić ,nie to co z pigwowca
Możesz śmiało owoce wykorzystać na nalewkę tak jak radzi Paweł .
Te z pigwy są lepsze bo większe .
Można też kawałki owoców dodawać do herbatki -pychota na długie zimowe wieczory .
Mogę podesłać przepis na nalewkę ,ale to jest trunek dla cierpliwych
ponieważ musi stać minimum pół roku ,a najlepsza jest
jak nabiera mocy przez rok
- przemekg
- 1000p

- Od: 9 sty 2010, o 16:59
Dawid Masz bardzo ładnego fikusa
a ja mam pigwę, z twojego fikusa gdyby został na zimę na zewnątrz już nic by nie było, a moja pigwa rośnie w najlepsze 
Bożenko bardzo chętnie, jeśli przepis już sprawdzony nie będę robił doświadczeń
, a ja cierpliwy jestem to mogę czekać i dwa lata
, jakieś trzy lata temu było dużo winogron zrobiłem wino stoi do dziś ale teraz smakuje dużo lepiej niż na początku, tylko ja wolę robić takie trunki niż je później degustować 
Bożenko bardzo chętnie, jeśli przepis już sprawdzony nie będę robił doświadczeń
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak Ci się rozrośnie, to mogę liczyć na kupno gałązeczki?
- przemekg
- 1000p

Dawid gałązek mogę Ci dać do woli
, tylko chyba nic z nich nie wyrośnie, poczytaj może w necie o pigwie wielkoowocowej, to tak jakby jabłoń albo gruszę hodować z gałązki, może lepiej jesienią popatrz na jakimś bazarku, lub tam gdzie sprzedają drzewka owocowe , takie z gołym korzeniem może będą mieli, ja tak kupiłem drzewko około1,5 m wysokości za 8 czy 10 zł
Przemku nalewka z pigwowca to tylko namiastka, dużo osób robi z pigwowca bo jest łatwiejszy w uprawie i wcześniej owocuje Ale nie ma to jak z pigwy A przepisów w necie jest mnóstwo- szukaj pod pigwówkaprzemekg pisze: Wszędzie jest napisane że nalewkę robi się z owoców pigwy- rosnących na pigwowcu, małym ciernistym krzewie. Moja to pigwa wielkoowocowa , drzewko podobne do małej jabłoni, owoce też większe niż tamte. A o nalewkach z takiej pigwy nic nie znalazłem.
przemekg pisze: ... tylko ja wolę robić takie trunki niż je później degustować
Nie ma problemu, rób -będę degustować dobrze że mam blisko
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Tak, temperatury spadły (zwłaszcza nocą) to te bardziej wrażliwe (pampasówka) wstrzymały wzrost i kwitnienie. Szkoda
Mi budleje jeszcze nie zakwitły, bo miały późny start, a o owocach tykwy mogę zapomnieć
Winko robisz

Winko robisz
-
Ann-ka72
- 1000p

- Od: 1 paź 2009, o 18:56
Witaj Przemku.
Roślin przybywa i to całkiem fajniutkie
Hortensja Vanille śliczna,aż w oczy biel razi. A ile nad ziemią ją przycinasz? Ja kupiłam tą hortensje w tym roku i dopiero pierwsza zima przed nami i wiosenne przycinanie.
Fasoli takiej jeszcze nigdy nie widziałam,nawet mogłaby rosnąć jako nietypowa ozdoba rabaty.
Ja bym się nie martwiła kamieniami, jak masz za dużo to sprzedawaj.U nas sprzedają je rolnicy,a jak ktoś złoży kamienie przy drodze i na drugi dzień ma po nie przyjechać, to często tych kamieni już nie ma.Znikają jak świeże bułeczki.
Sama czekam na dostawę,żeby skończyć skalniak.
Winogronka piękne,smacznie wyglądają- mi w tym roku choruje jedna i jedyna winorośl.
Pozdrawiam.A.
Roślin przybywa i to całkiem fajniutkie
Fasoli takiej jeszcze nigdy nie widziałam,nawet mogłaby rosnąć jako nietypowa ozdoba rabaty.
Ja bym się nie martwiła kamieniami, jak masz za dużo to sprzedawaj.U nas sprzedają je rolnicy,a jak ktoś złoży kamienie przy drodze i na drugi dzień ma po nie przyjechać, to często tych kamieni już nie ma.Znikają jak świeże bułeczki.
Sama czekam na dostawę,żeby skończyć skalniak.
Winogronka piękne,smacznie wyglądają- mi w tym roku choruje jedna i jedyna winorośl.
Pozdrawiam.A.
Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
-
magdala
No, proszę ! I Pigwa Ci owocuje
Ja kupiłam chyba z 9 lat temu takie drzewko i ani razu nie zakwitła.
Nie wiem, czego jej brak? Podobno kwitnie bardzo ładnymi kwiatami..
Jak tam Przemku ,udały Ci się szczepki z Hortensji ? Czy wyglądają tak,jakby się przyjęły?
Ja kupiłam chyba z 9 lat temu takie drzewko i ani razu nie zakwitła.
Nie wiem, czego jej brak? Podobno kwitnie bardzo ładnymi kwiatami..
Jak tam Przemku ,udały Ci się szczepki z Hortensji ? Czy wyglądają tak,jakby się przyjęły?
- przemekg
- 1000p

Aniu w takim razie poeksperymentuję z ta pigwą
, wiosną okaże się co z tego wyjdzie.
Jacku to prawda lato w tym roku błyskawicznie przeszło w dość późną jesień
, trawkę przestawiłem na taras przy ścianie ma trochę cieplej i ciszej może jeszcze zakwitnie
. Jeśli chodzi o winko to wcale wyleciało
mi z głowy jak u mnie byłeś , lubię robić takie przetwory owocwe
, jakieś trzy , cztery lata temu robiłem różne rodzaje z owców aroni- podobno zdrowe bardzo intensywa barwa , tylko ta cierpkość była dość długo , ale po 3 latach już całkiem inaczej smakuje
,z winogron jak z winogron, najlepsze jest z owóców róży
, z ryżu i rodzynek ma jakąś goryczkę ma coś w smaku z piwa
, w ubiegłym roku zrobiłem z węgierek, było ich bardzo dużo , w zimie myślałem że skwaśniało, ale nie byłem pewien więc dosypałem kilogram cukru i zapomniałem o nim, a teraz mi się przypomniało przy okazji tej pigwy i sprawdziłem , okazało się że jest całkim całkiem tylko jakieś mocne jak dla mnie
. w tym roku chyba nie będę robił bo wszyskie naczynia nadające się do tego celu nadal pełne
, z biegiem czasu są coraz lepsze a nie lubię kwaśnych więc cukru daję zawsze trochę więcej to się nie psują tylko nabierają mocy :P , może jedynie troszeczkę z owoców róży zrobię bo fajnie to wygląda jak się w tej butli tyle dzieje
Aniu dziękuję za miłe słowa , moja hortensję przyciołem pierwszy raz na 40 cm a teraz każdej wiosny zostawiam z ubiegłorocznych przyrostów po dwa międzywęźla. A kamieni to jest tyle w mojej okolicy że o większym zainteresowaniu nimi nie ma mowy
Winogron mam kilka odmian te jasne są wcześniejsze i słodkie więc znikają bardzo szybko
, te ciemnie bardziej nadają sie na wino, a czasem ptaki maja z nich pożywienie.
Magdo moja pigwa zakwitła i miała pierwszy owoc w drugim roku po posadzeniu , kwiaty ma duże i bardzo ładne , a z kilku hortensjowych patyczków może i coś będzie , kilka uschło a kilka jest nadal żywych i zielonych
Jacku to prawda lato w tym roku błyskawicznie przeszło w dość późną jesień
Aniu dziękuję za miłe słowa , moja hortensję przyciołem pierwszy raz na 40 cm a teraz każdej wiosny zostawiam z ubiegłorocznych przyrostów po dwa międzywęźla. A kamieni to jest tyle w mojej okolicy że o większym zainteresowaniu nimi nie ma mowy
Magdo moja pigwa zakwitła i miała pierwszy owoc w drugim roku po posadzeniu , kwiaty ma duże i bardzo ładne , a z kilku hortensjowych patyczków może i coś będzie , kilka uschło a kilka jest nadal żywych i zielonych
- przemekg
- 1000p

- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Przemek ten kwiatostan to od trawy pampasowej ?
U mnie nie ma kwiatostanu .
Genia
U mnie nie ma kwiatostanu .
Genia
- przemekg
- 1000p

Tak Geniu tylko moja rośnie w donicy, to moje ostatnie podejście do tej trawy, poprzednie miałem z nasionek i padły po zimie tą zabiorę do piwnicy może przetrwa, ten kwiatostam rozwijał się dość szybko a teraz stoi w miejscu i wcale nie rośnie.
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Ja zostawię swoją w ziemi jak jeszcze mi nie przezimuje to dam sobie z nią spokój .
Genia
Genia