Odmiany pomidorów o liściach ziemniaczanych

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Odmiany pomidorów o liściach ziemniaczanych

Post »

MagdaMisia pisze:Potwierdzam pomidorowość liści Grightmire's Pride :)
W takim razie bardzo dziękuje za informacje, a nadal nie wiem, skąd pochodzi (moje) pierwotne przypuszczenie, że ta odmiana jest ziemniaczana.
Też są inne amerykańskie odmiany pomidorów o liściach ziemniaczanych, sam kupiłem i wysiałem oprócz Brandywine (który powinien mieć liście ziemniaczane we wszystkich kolorach) "Pruden's Purple", "Lucky Cross", "Missouri Pink Love Apple" i "Bloody Butcher".
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poprawka czyli powrót do mojego pierwotnego zamiaru z tym postem:

Oto zdjęcie niektórych moich siewek, w tym ziemniaczane.
Z prawej strony najbliżej w dwóch doniczkach Betalux, za nimi Harnaś z regularnymi liśćmi, a najdalej (w trzecim rzędzie) Szach.
Na lewo najpierw Malinowy Warszawski, a za nim też prawdopodobnie odmiany ziemniaczane, ale nie pamiętam jakie.
Obrazek
pozdrawiam, Gunnar
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kwiatki na ziemniaczanym Mikado, z początku myślałam, że pierwszy to będzie staśmiony, ale one takie wszystkie chyba będą.
Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gienia1230 pisze:Kwiatki na ziemniaczanym Mikado, z początku myślałam, że pierwszy to będzie staśmiony, ale one takie wszystkie chyba będą.
Obrazek
Oprócz polskich odmian których mam mniej więcej komplet, zamierzam w następnym roku hodować kilka "nowych" amerykańskich odmian: Marianna's Peace, Moravsky Div i inne. O Amazon Chocolate (podobno jedna z lepszych ciemnych odmian pomidorów) nie wiadomo, czy liście są ziemniaczane czy "regularne", bo odmiana nie jest do końca ustalona.
pozdrawiam, Gunnar
Etrusca
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 cze 2010, o 19:57

Post »

Czesc, nowa jestem :)
W tym roku mam 4 odmiany pomidorow o lisciach ziemniaczanych: Brandywine, Brandywine Noire, Olena Ukrainian i Green Giant. Jak juz beda jakies owoce, to zrobie zdjecia.
Awatar użytkownika
wanderka
200p
200p
Od: 26 cze 2008, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A co właściwie oznaczają te liście ziemniaczane, ma to związek z zaraza? Są bardziej podatne,czy akurat mniej?
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wanderka pisze:A co właściwie oznaczają te liście ziemniaczane, ma to związek z zaraza? Są bardziej podatne,czy akurat mniej?
Niektórzy uważają, że odmiany pomidorów o liściach ziemniaczanych są mniej podatne na choroby niż inne (i też na zarazę ziemniaczaną), a inni uważają, że takie pomidory łatwiej sie krzyżują (np. z pomocą owadów), a sam nie wiem, komu wierzyć w tej kwestii.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
anica
50p
50p
Od: 21 mar 2009, o 12:39

Post »

Etruska :-) nie słyszałam o odmianie brandywine noir, może to ma być ananas noir?
GunnarSK - spotkałam się z odmienną opinią, że właśnie pomidory o liściach ziemniaczanych są znacznie bardziej podatne na choroby od odmian o liściach regularnych i to by się potwierdzało w moich obserwacjach :)
Etrusca
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Anica, to jest True Black Brandywine. Na Solanaseeds zamowilam nasionka, a oni mi tak z francuska napisali na opakowaniu -Brandywine Noire :) . Mam tez Ananas Noire, ale w tym roku nie wysiewalam.
Awatar użytkownika
anica
50p
50p
Od: 21 mar 2009, o 12:39

Post »

Takiego brandywine nie znam, a mam właśnie ananas noir :-)
Etrusca
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Moze nic nie tracisz :) . Wiele o tej odmianie powiedziec nie moge, bo sama mam go pierwszy rok. Kwitnie.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kozula pisze:Te są faktycznie podobne do ziemniaka , ale Gunnarowi zapewne chodzi o te podobne do fasoli , trzyliskowe . Trudno powiedzieć czemu nazwali je ziemniaczane , skoro bardziej przypominaja fasolę .
Pozdrowienia , kozula .
Tak, oczywiście można tak powiedzieć, ale moim zdaniem liście nie są tak bardzo podobne ani do ziemniaków ani do fasoli, a są to raczej typowo pomidorowe liście, tylko inne niż tzw. regularne.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anica pisze:GunnarSK - spotkałam się z odmienną opinią, że właśnie pomidory o liściach ziemniaczanych są znacznie bardziej podatne na choroby od odmian o liściach regularnych i to by się potwierdzało w moich obserwacjach :)
Może to w rzeczywistości ma niewiele wspólnego z chorobami, a każda "wersja" ziemniaczana jest odmienną odmianą. Tak np. ziemniaczany KBX jest powszechnie uważany za lepszy niż "Kellogg's Breakfast", a niektórzy uważają, że "Marianna's Conflict" z liśćmi regularnymi jest smaczniejsza niż podstawowa ziemniaczana odmiana "Marianna's Peace".
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakoś musimy sie dostosować do już ustalonego terminu, a w innych językach jest tak samo: (angielskie "potato leaved", rosyjskie "kartofelnolistni", niemieckie "kartoffelblättrig" i francuskie "a feuilles de pommes de terre") a raczej tego nie zmienimy.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Yellow Submarine jest bardzo podobny do Yellow Pear, ale ma liście ziemniaczane i podobno smakuje dużo lepiej. Powstał w Irlandii i jest teraz dostępny w paru sklepach internetowych. Tu podaję tekst promocyjny Gleckler Seedmen: "Indeterminate, Late, Potato leaf. Tall plants produce an abundant amount of small yellow pear shaped fruits much like Yellow Pear, but with much better flavor." oraz link do "Tatiana's Tomatobase", gdzie jest więcej napisano: http://tatianastomatobase.com/wiki/Yellow_Submarine .
pozdrawiam, Gunnar
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”