Pomoc przytworzeniu nowej rabaty

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
piernicwa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 wrz 2010, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pomoc przytworzeniu nowej rabaty

Post »

Witam, jestem tu nowy i nie wiem gdzie mam zamieścić ten temat.
Przechodząc do sedna mam za domem miejscę które chciałbym zamienić w rabatę.
Miejsce wygląda tak: długość 10m , szerokość 2-2,5 metra. Nad tym placem znajduje się murek mniejwięcej 40 moze 50 cm. Chciałbym dać za tym murkiem jakieś przyprawy i zioła.
Miejse jest oświetlone rano później nie ma zbytnio słońca, jest też tam średnia wilgotność.
Mieszkam w górach i trzeba się liczyć z różnymi zmianami atmosferycznymi.
Pozdrawiam i proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomoc przytworzeniu nowej rabaty

Post »

Witamy na forum :wit

Nie wiesz gdzie napisać? Jedno jest pewne, NIE tutaj (DIAGNOSTYKA roślin ogrodowych, ocena wizualna, opisy chorób i szkodników. FOTO) :lol: Przenoszę w odpowiedniejsze :)

Wpisz, proszę, w swoim Profilu w okienku Lokalizacja jakieś miejsce, łatwiej będzie coś podpowiedzieć.

Zapraszam też do poczytania najpierw wątków na podobne tematy, sporo już napisaliśmy o przekopywaniu ziemi, przygotowywaniu grządek i sianiu nasion wiosną... A od wschodu u mnie doskonale rośnie mięta w odmianach, hyzop, oregano (złote), melisa, bazylia w odmianach, natka pietruszki, kolendra, lubczyk i szałwia...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
piernicwa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

ale ja nie chce wiedziec nic o czynnosciach do wykonania tylko chodzi mi o zaplanowanie
o to gdzie co dac w jakim miejscu i jaki gatunek
xD
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To znaczy, że chcesz dostać projekt grządki z rozmieszczeniem nasadzeń?
Na papierze milimetrowym czy jakoś inaczej? :P

Możesz sadzić kępkami co 20 cm, jak się rozrosną, to albo przerwiesz, rozsadzisz, przesadzisz w inne miejsce, albo wykopiesz nadmiar i oddasz sąsiadom.
Strzyc można nawet i co tydzień, podlewać w razie potrzeby, nawozić z umiarem, bo potem sam te nawozy jeść będziesz...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
piernicwa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Chodziło mi raczej o rośliny niestety niektórzy zamiast pomóc powiedzieć, podpowiedzieć wolą ironizować.
Postawa godna zauważenia.
Pozdrawiam Nalewke
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”