Muszę zaplanować i zagospodarować ogród szkolny / klomb...

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
wiera2929
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 wrz 2010, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Muszę zaplanować i zagospodarować ogród szkolny / klomb...

Post »

Witam serdecznie.Zacznę od tego, że jestem laikiem w sprawach ogrodnictwa. W tym roku szkolnym zostałam przydzielona do prowadzenia zajęć z elementami ogrodnictwa(szkoła specjalna).Chciałabym zaplanować i zagospodarować ogród szkolny, a dokładnie klomb.

Opiszę położenie owego miejsca.Jest to kawałek ziemi o średnicy 5 m w miejscu nasłonecznionym- ciągłe działanie słońca.Ziemia jest bardzo słaba piaszczysta z resztkami chyba wypalonego koksu( kiedyś w tym miejscu była jakaś fabryka i wokół terenu jest dużo tzw popiołu. Obecnie w klombie na środku rośnie róża, 2 juki , 3 kępki orlika i 1 barwinek .Tydzień temu były tam też stare irysy, które jednak wykopałam (bardzo słabo już kwitły).

Chciałabym aby ten klomb stał się ozdobą naszego szkolnego podwórka, jednak będę musiała go zagospodarować z własnej kieszeni, więc jak to uczynić tanim kosztem? Wymyśliłam sobie to tak : wokół brzegów obsadzić 2 lub 3 rzędami aksamitek ( są trwałe i nie wymagające).Ku środkowi dosadziłabym kilka juk- tak aby w równych odstępach tworzyły okrąg .Na środku pozostałaby ta róża i ...? To dobry pomysł?

Mam mnóstwo pytań proszę o pomoc.Chciałabym też położyć korę sosnową , a żeby było taniej , to wraz z dziećmi sami zebralibyśmy ją w lesie ...tylko , czy taka może być ? Proszę o pomoc i wyrozumiałość.
basik592
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sie 2010, o 10:53

Re: Muszę zaplanować i zagospodarować ogród szkolny / klomb...

Post »

Jeśli teren jest nasłoneczniony rodziłabym Ci posadzić tam roślinki skalniakowe. Możana położyć kilka ładniejszych kamieni. Na obrzeżach posadzić płożące jałowce miniaturowe, ze względu na wielkość klombu.

Pozdrawiam

Basia
Basia
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

eeeeeeee jak dzieci to inaczej bym wymyśliła
Przede wszystkim niech znoszą opadłe liście, jakiś mulcz z wycieczek do lasu itp itd i tam wrzucają i przekopują - żeby do wiosny polepszyć ziemię,
a na części klombu (lub może gdzieś obok) zrób teraz "szkółkę" - np z bukszpanu, trzmieliny - gdzieś pewnie zlokalizujesz jakiś duży krzew który można trochę pociąć, niech dzieciaki same zrobią, tylko ukorzeniacz potrzebny i pościnane butelki plastikowe do przykrycia, żeby sadzonki nakryć. Na wiosnę będzie super obwódka. Tu np o bukszpanie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=28
Sadzonki to chyba dobry pomysł - jeśli ci się podoba to wrzuć w wyszukiwarkę jak ukorzenić w dziale drzewa i krzewy, mnóstwo roślin można ukorzenić a dla dzieciaków radocha. Można też w szkole na parapetach przetrzymać sadzonki np pelargonii - przez zimę dzieciaki będą dbać a na wiosnę posadzą
itp itd
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lub obwódka z lawendy, którą też możesz jeszcze teraz ukorzenić bezkosztowo...
Kora z lasu się nadaje, problemem są jedynie prawne aspekty jej pozyskiwania. Bo ta kora leżąca w lesie też ma jakiegoś właściciela :roll:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
x-xm-a

Post »

ooo albo z lawendy :D
i bez przesady z tym podbieraniem ziemi, liści, igieł z lasu.. nie ubędzie, a jak bardzo chesz poprawnie to umów się z leśnikiem jakimś to jeszcze dzieciakom coś ciekawego opowie i pokaże palcem gdzie las "sprzątać"

Możesz zrobić rączkami dzieci taką wydzieloną szkółkę - niech wygrodzą kamieniami miejsce i tam sypią próchnicę z lasu i w tym miejscu wtykaja sadzonki. Przy okazji zniosą butelki plastikowe, najlepsze duże które potniesz na pół - obie części do wykorzystania, a sadzonek kilka pod butelkę
wiera2929
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za super pomysły. Muszę poczytać o tej lawendzie , ale pelargonie bardzo mi się podobają.
Jak dobrze rozumiem to powinnam do tego klombu teraz powrzucać kilka worków tego co znajdę w lesie ( igliwo, kora, próchno ) aby to przekopać i odżywić ziemię.Skalniak już jeden mamy.Zależy mi aby klomb wyglądał bardzo efektownie, gdyż jest w centralnym miejscu szkolnego placu - wokół jest trawnik.Klomb istnieje od kilku lat ale do tej pory rosły tam irysy i mnóstwo innych roślin .Jednym słowem panował tam wielki bałagan - pojedyncze tulipany, goździki, szafirki, nagietki .Wyglądało to strasznie a mi zależy aby powstał ład i cieszył okiem . Klomb jest wyłożony krawężnikami.
wiera2929
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Lawenda jest dość wysoką rośliną, a gdyby tak zamiast niej posadzić np szafirki? Tylko, że one tak długo nie kwitną. Dlatego chyba pomysł z aksamitkami nie jest taki głupi 8-) .A czy można łączyć aksamitki z pelargonią ?Jakos trudno mi to zobrazować sobie. Jak myślicie ?
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie lawenda jest wzrostu aksamitek. Poza tym można ją utrzymywać w ryzach przycinając po przekwitnieniu. Wtedy nad zwartą masę lawendy wybijają jedynie kwiatostany.
Niski i popularny na klombach w miejscu nasłonecznionym jest czyściec wełnisty. I nie wymaga opieki.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
x-xm-a

Post »

możesz łączyć, one i tak nie zimują

fajna do kompozycji kolorowej jest też pokrzywka brazylijska http://www.google.pl/images?um=1&hl=pl& ... s%20blumei
też ję teraz można łato ukorzenić wkładając pędy do wody, jak się ukorzeni do ziemi i na parapet
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U nas chyba za mało korzysta się z pomocy rodziców.Może na najbliższym zebraniu zagadnij o ten klomb, jak to widzą, może akurat ktoś na tym się zna, albo może coś podrzucić - lepszą ziemię, ciekawe sadzonki.
Waleria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”