sadzonki kupiłam na allegro

A ja naiwna myślałam , że za 2-3 lata zobaczę kwiatyStorczykowa pisze:Też mam 2 sadzonki, pewnie są podobnej wielkości... Kupiłam je 1,5 roku temu, ale pewnie zakwitną nie wczesniej niż za 5-10 lat, bo rosną w ślimaczym tempie, jak większość Vand.
Jeśli są tej samej wielkości co moje (a te co widziałam na all... są), to poczekasz dłużej, na pewno nie szybciej niż za 5 lat. Przeciętne Vandy rosną bardzo powoli (choć mam jedną, co rośnie szybko i tak się wygina w stronę swiatła, że przypomina dużą literę S). Od momentu wykiełkowania do kwitnienia zwykle mija gdzieś 8-16 lat, w zalezności od odmiany. W hodowlach oczywiście to przyspieszają, ale w domowych warunkach Vanda sobie rośnie w swoim normalnym tempie. Uprawa sadzonek jest ciekawa i potem ogromna radość, jak zakwitną, ale na Vandy czeka się bardzo długo, dlatego wolę kupować kwitnące rośliny (choć mogłyby być nawet niekwitnące, przecenione, ale ich nie biorę ze względu na kiepski stan, bo w LM chyba nie mają w zwyczaju dbać dobrze o rośliny).iwonetta pisze:A ja naiwna myślałam , że za 2-3 lata zobaczę kwiatyStorczykowa pisze:Też mam 2 sadzonki, pewnie są podobnej wielkości... Kupiłam je 1,5 roku temu, ale pewnie zakwitną nie wczesniej niż za 5-10 lat, bo rosną w ślimaczym tempie, jak większość Vand.![]()
![]()
Elżbieto czekam na to z utęsknieniemgejzerka pisze:Galopująca choroba storczykowa i Ciebie dopadłaOjojoj, z tego się nie wyleczysz, tego głodu nie zaspokoisz niczym
![]()
Piękne okazyPoczekam aż zakwitnie ten mały Mini Mark - jest boski