Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.2

Post »

Ago, dzięki ;:196

Gosiu, też coś takiego słyszałam; zaraz biegnę zobaczyć jak kwitną w tym roku wrzosy ;:224 Moje wrzosowisko staram się ciągle upiększać; teraz w oczekiwaniu aż wrzosy się rozrosną i utworzą wielokolorowy łan, dokupiłam im trawkę, żeby "rozlużnić" kompozycję...

Ewelinko, przyznam, że nie słyszałam nigdy -poza strofami u Tuwima- tej nazwy nawłoci; być może to jakiś regionalizm. Tak czy inaczej jej żółte łany wyglądają teraz pięknie :P

Pell, niewiele już kwiatów kwitnie w ogrodzie, więc trzeba się cieszyć tym co jest. Białe kompozycje to moje ulubione; jest w nich jakaś elegancja i niewinność...Mieczyk jest troszeczkę podbarwiony leciutkim różem i to dodaje mu uroku :P

Alinko, zgodnie z Twoją radą pobiegłam dzisiaj na targ i kupiłam trawkę - rozplenicę japońską. Posadzę ją we wrzosowisku :lol:
A lilak, o który pytasz to lilak Meyera, odmiana Palibin.

Dzisiaj na miejscowym targu kupiłam trawkę - rozplenicę japońską ( a przecież ja nie lubię traw ;:224 ). Ona mi się bardzo podoba, zwłaszcza te jej kwiatostany. Było też sporo cebul - kupiłam lilie orientalne Garden Party (białe z jasno pomarańczową gwiazdą i kropeczkami) i białe hiacynty Carnegie. Ach, ta biała rabata!
Pogoda dzisiaj kiepska - znowu się zachmurzyło i jest zimno; trawa ciągle wilgotna, a przydałoby się ją skosić...

Troszkę koloru w ogrodzie dodają powtórnie kwitnące róże. Dwie pierwsze to Augusta Luiza, następna The Fairy, a ostatnia NN.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne ;:180 zwłaszcza dwójka.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu cudne to zdjęcie ,piękny kącik

Obrazek[/quote]
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też jestem tego samego zdania.
Aż chce się usiąść i wypić dobrą kawę czy herbatę. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2007, o 17:50

Post »

Dala, zobaczysz ile radości będzie Ci z każdym rokiem sprawiać rozplenica.
Moje posadzone w ub. roku niesamowicie zwiększyły kępę, i niedługo zakwitną.
A ponieważ rozplenice to moje ulubione trawy, więc niedawno kupiłam jeszcze jedną, ale tym razem odmianę Hameln.
Robię właśnie rabatę na , której min. będą trawy.
Myślałam, że dzisiaj ją skończę, ale... oczywiście zaczęło padać.

Pozdrawiam ;:3
U Moniki - cz. 1, cz. 2
Gdy życie ofiaruje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

U nas też zaczęło... i nie chce skończyć :(
Widziałam w wątku wrocławskim, że naprawdę wzięło Cię na trawki :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dalu, Twoje widoczki - ach :!: marzenie 8-) Cóż urok dojrzałego ogrodu, pasji i pracy jego właścicielki ;:63
Dziś również podziwiałem łany nawłoci a nad nimi piękne chmury i niebo.
x-d-a

Post »

Jacku, miło, że Ci się podoba :P Robię teraz trochę rewolucję w ogrodzie; będą zmiany i zrobiło się sporo miejsca na nowe nasadzenia...

Gosiu, oj, wzięło, wzięło! Napatrzyłam się na takie piękne rabaty z trawami ozdobnymi u forumków, że aż jęczałam z zachwytu. Muszę się na razie trochę podkształcić z trawek, żeby jakoś sensownie zaplanować trawiastą rabatę. Bo jedno to dosadzenie trawek na już istniejących rabatach, a drugie zaprojektowanie jednorodnej rabaty z trawami...

Moniko, ja dzisiaj też robiłam nową rabatę i do pracy była świetna pogoda, bo nie za zimno, nie za ciepło i u mnie nie padało. Przez moment tylko mżyło. Mi też bardzo podoba się rozplenica. Ta, którą kupiłam to prawdopodobnie japońska...Na razie jestem zielona w trawach...

Grażynko, zapraszam! Może tylko poczekamy, aż zrobi się troszeczkę cieplej ;:3

Geniu, kącik przyjemny, ale na razie pogoda nie pozwala z niego zbyt często korzystać :(

Kochani, dzisiaj miałam pracowity dzień :P Skosiliśmy z M. trawę, posadziłam kupione rano lilie, hiacynty i rozplenicę, zrobiłam nową rabatkę, znowu likwidując kawałek trawnika i łącząc trzy małe kółeczka, w których rosną ozdobne jabłonki. Zrobiło się sporo miejsca, więc podsadziłam te drzewka, rosnące na tle żywopłotu z ligustru przywrotnikiem ostroklapowym. Jasna zieleń przywrotnika będzie się ładnie odcinać od ciemnej zieleni ligustru :D

Zakwitły maleńkie cyklamenki:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Taki targ to rarytas. U mnie na targu takich cudeniek nie ma.
Dalu, trawki są naprawdę cudne. Ja też zaczynam je kupować. Strasznie podoba mi sie rozplenica rubra, ale niestety jest mało wytrzymała na mróz.
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

Dalu, jak Ty to robisz?! Rabata w jeden dzień plus inne rzeczy?
Ja już 4 dni na jednej porządki robię, a jeszcze ze dwa mi zejdą jak nic :;230
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
x-d-a

Post »

Wiolu, to była nieduża rabatka ;:224 Ale zajęło mi to wszystko z cztery godziny i trochę się namachałam :D Najpierw zdjęcie darni, potem przekopanie ziemi z kompostem, potem ładne wygrabienie i - posadzenie kilku sadzonek przywrotnika. Ale najpierw musiałam podzielić olbrzymią kępę, którą wcześniej wykopałam z innej rabaty, bo mi się strasznie rozrosła. Poszły w ruch : łopata, widły, nóż, ręce...

Gosiu, wielkiego wyboru to na tym targu nie ma, ale zawsze jest kilku właścicieli okolicznych szkółek i podstawowe roślinki można kupić. Dzisiaj akurat rozglądałam się za trawami ozdobnymi - jedna pani miała akurat rozplenicę i miskanta. I to wszystko :(
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daluś - to jest sobota! Cebulki kupione, rabat-doing i rabat-planning w toku... No i jest alibi do popołudniowego słodkiego nicnieróbstwa - bo przecież deszcz pada...
Ale, ale, jakim cudem masz wolną rabatkę??? Bo jak słyszę, zakładasz całkiem nową rabatkę trawową!
Ja też pozazdrościłam 'trawiarzom' i nabyłam trawki - rosplenice i hakonechloę. Ciekawe, co nam wyjdzie z tego nowego szaleństwa :D

A ja właśnie wyczyściłam kominek (nie lubię, nie lubię) i mąż rozpalił. Baaardzo jesiennie...
Pozdrawiam serdecznie i życzwe miłego wieczoru przy kominku :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dalu to i tak dużo. Ciekawe ile kosztowały, bo w szkółkach są drogie.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Chciałbym sobie przysiąść przy tym stoliku ;:65
x-d-a

Post »

Dawidku, namów więc Mamę i przyjedź :!:

Gosiu, miskant - nie pytałam, a rozplenicę kupiłam za 10 zł :D

Urszulko, u mnie dzisiaj nie padało, choć mocno się zanosiło. No i praktycznie całe popołudnie spędziłam w ogrodzie. Teraz grzeję się w domku, chociaż -niestety- nie przy kominku, bo takowego nie mam. Mieszkam w starym, przedwojennym domku, w którym kominka nie było, a ja nie zrobiłam go z premedytacją; m.in. dlatego, że nie lubię go czyścić ;:224 Choć doceniam urok wieczorów przy kominku :P
A rabata z trawkami powstanie wokół niezbyt pięknego kranu na trawniku. Na razie wygląda to tak:
Obrazek
To trawsko to zwykła trawa, której po prostu nie kosimy. Ale już niebawem wyrzucę ją, przekopie większy fragment i....

Na dobranoc fuksja Magellanica, rosnąca i zimująca w gruncie:

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”