Działka korzo_m cz. 3
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Działka korzo_m cz. 3
Tak to zimowity, mam dwa gatunki, ten chyba jakiś wcześniej kwitnący, bo drugi dopiero wychodzi.
Rozchodniki też lubię , mam kilka samodzielnie ukorzenionych.
Rozchodniki też lubię , mam kilka samodzielnie ukorzenionych.
- Matemax
- 1000p

- Od: 14 sty 2010, o 19:27
Dorotko, piękna kępka szałwii
te astry wyglądają jak dalie, są oszałamiające 
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fajne te zimowity. Ja w tym roku posadziłam krokusy jesienne, ale z tego co czytałam, to kwiatów raczej się nie doczekam. Muszę czekać do przyszłego roku.
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zimowity.......
, to już typowa jesień.
U mnie jeszcze nie wyszły, ale może być, że w tych deszczach po prostu zgniły.
Na razie nie widać ani czubeczka.
A astry śliczności.
U mnie jeszcze nie wyszły, ale może być, że w tych deszczach po prostu zgniły.
Na razie nie widać ani czubeczka.
A astry śliczności.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- korzo_m

Matuszu ja bardzo lubię ten gatunek szałwii, to są samosiejki, ale wiesz tego roku więszą ich część powyrywałam, toż całą rabatka chciały zawładnąć.
Wiolu dlaczego nie doczekasz się ich kwiatów. Ja dzisiaj sadziłam kilka cebulek krokusów, mam nadzeję, że wiosną zakwitną . Nie wiem dlaczego, ale moje krokusy tej wiosny się zbuntowały i bardzo mało kwitły tylko botaniczne, pozostałe chyba trafiło.
Wiolu u mnie też wiało niemiłosiernie, musiałam roślinki podwiązywać, rok bardzo nieudany dla mieczyków
większść mimo podwiązania połamanych.
Dzisiaj do południa w końcu skosiłam trawę ( nie była za sucha, ale już wołała o strzyżenie), dobrze ze zdążyłam przed deszczem. Żeby tylko w przyszłym tygodniu pogoda dopisała bo mam duże plany........
Grażynko te astry specjalnie dla Ciebie
U nas to już naprawdę jesień, dziś rano o godz 5 na termometrze było tylko 4st. Pod drzewami dużo liści.
U mnie też w jednym miejscu zimowity przepadły, te mam od Ani, wiosną sadziłam zimowity od siostry to inny gatunek bo kwiaty dużo mniejsze.
Wiolu dlaczego nie doczekasz się ich kwiatów. Ja dzisiaj sadziłam kilka cebulek krokusów, mam nadzeję, że wiosną zakwitną . Nie wiem dlaczego, ale moje krokusy tej wiosny się zbuntowały i bardzo mało kwitły tylko botaniczne, pozostałe chyba trafiło.
Wiolu u mnie też wiało niemiłosiernie, musiałam roślinki podwiązywać, rok bardzo nieudany dla mieczyków
Dzisiaj do południa w końcu skosiłam trawę ( nie była za sucha, ale już wołała o strzyżenie), dobrze ze zdążyłam przed deszczem. Żeby tylko w przyszłym tygodniu pogoda dopisała bo mam duże plany........
Grażynko te astry specjalnie dla Ciebie
U mnie też w jednym miejscu zimowity przepadły, te mam od Ani, wiosną sadziłam zimowity od siostry to inny gatunek bo kwiaty dużo mniejsze.
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Jesień w natarciu chyba wszędzie.
Na północy Polski zapowiadają przymrozki.
No w głowie się nie mieści, żeby tak wcześnie były przymrozki na nizinach.
To co będzie u mnie na podgórzu ?
A w Tatrach śnieg - nie pamiętam takiego roku a półwiecze już dawno mi minęło.
Na północy Polski zapowiadają przymrozki.
No w głowie się nie mieści, żeby tak wcześnie były przymrozki na nizinach.
A w Tatrach śnieg - nie pamiętam takiego roku a półwiecze już dawno mi minęło.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- korzo_m

Grażynko dzisiaj pan w sklepie ogrodniczym powiedział, że Zalewski zapowiadał nadchodzące przymrozki, ja nie mogłam w to uwierzyć. U mnie kapusta jeszcze nie zdążyła zawiązać główek, papryka nie dojrzała, jakiś rok nieudany
Trzeba będzie wszystko wyrywać . Ja jeszcze dziś pamiętam atak zimy zeszłego roku w pażdzierniku, pod wpływem ciężkiego śniegu wiele strat, no i kilkudniowy brak prądu.
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

Dorotko, ja pisałam o krokusach jesiennych, kwitnących nie wiosną a jesienią, o takich
http://www.swiatcebul.pl/cat-pol-121455 ... ienne.html
Obawiam się, że za późno je posadziłam, aby jeszcze tej jesieni zakwitły
http://www.swiatcebul.pl/cat-pol-121455 ... ienne.html
Obawiam się, że za późno je posadziłam, aby jeszcze tej jesieni zakwitły
- korzo_m

Wiolu właśnie w jednym z czasopism ogrodniczch znalazłam arykuł na temat jesiennych krokusów.
Muszą Ci zakwitnąć, przyjdzie jeszcze nasza piękna jesień. U nas dzisiaj po godz 11 przestało padać, jest nadal zimno, ale waże że nie siąpi. Może uda mi się wykonać tym tygodniu to co zaplanowałam.
Muszą Ci zakwitnąć, przyjdzie jeszcze nasza piękna jesień. U nas dzisiaj po godz 11 przestało padać, jest nadal zimno, ale waże że nie siąpi. Może uda mi się wykonać tym tygodniu to co zaplanowałam.
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

Drotko, u nas dziś zimno jak diabli a od południa zaczęło podać
Jak tu nie popaść w deprechę ... Można zwariować.
Też bym chciała, aby było jeszcze pięknie i ciepło .....
Też bym chciała, aby było jeszcze pięknie i ciepło .....
- korzo_m

Czyli odwrotność u nas przestało u Was zaczęło lać. Na termometrze tylko 13 st.
Ja bardzo nie lubię jesiennych prac w ogrodzie, żal że wszystko się kończy, wystarczy jeden przymrozek i roślinki zważone. Wiem to normalna kolej i tego nie zmienimy.
Ja wczoraj trochę poprawiałam rabatkę wrzosową, ubzdurałam sobie ją rozjaśnić dokupiłam kilka wrzosów kwitnących na biało, teraz rabatka lepiej wygląda. Sklep opuściłam nie tylko z wrzosami, kupiłam też forsycję o pięknie wybarwionych liściach- wariegata, ale nazwy odmianowej oczywiście nie odpisałam.
Ja bardzo nie lubię jesiennych prac w ogrodzie, żal że wszystko się kończy, wystarczy jeden przymrozek i roślinki zważone. Wiem to normalna kolej i tego nie zmienimy.
Ja wczoraj trochę poprawiałam rabatkę wrzosową, ubzdurałam sobie ją rozjaśnić dokupiłam kilka wrzosów kwitnących na biało, teraz rabatka lepiej wygląda. Sklep opuściłam nie tylko z wrzosami, kupiłam też forsycję o pięknie wybarwionych liściach- wariegata, ale nazwy odmianowej oczywiście nie odpisałam.
- maakita

- Od: 17 maja 2007, o 08:47
Dorotko pokaż forsycje, uwielbiam takie wariackie roślinki.
- korzo_m

Magda postaram się zrobić zdjęcie jutro, dzisiaj już nie wychodzę z domku, zimno jak diabli 
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witaj Dorotko zawsze zaglądałam do Twych dalii a dziś przeszłam się po całym ogrodzie - duży, różnorodny, bogaty w plony i zadbany az miło po nim spacerować.
Piszesz,że zimno a u nas od 2 dni spora poprawa pogody i dość ładnie słoneczko przygrzewa.
Sobota w lesie na wspaniałym rajdzie rowerowym i grzyby do domu a dziś trochę tak niedzielnie posiedzieliśmy na działce.
Też mamy sporo nieużytków nawet na terenie działek i królują tam łany żółtej nawłoci.
Mówią niektórzy na nia mimoza i to mnie zdopingowało do tego aby poznać roślinę o tej nazwie.Tym bardziej,że czasami znajomi mówią do mnie z racji mej wrażliwości ... że "jestem jak mimoza "
Kupiłam chyba 2 lata temu, zasiałam i sporo sadzonek było.Świetnie reagowała nawet na delikatny dotyk wiec lepiej uprawiać w domu lub w zacisznym miejscu. Nadmierny ruch spowalnia wzrost rośliny. U mnie urosły tak do 1 metra.
Podarowałam obu córkom aby zainteresować wnuczęta roślinkami i udało się.
Po tej przygodzie tym bardziej nie rozumiem jak można nawłoć nazywać mimozą bo w niczym jej nie przypomina.
Popatrz sama na moją mimozę

Piszesz,że zimno a u nas od 2 dni spora poprawa pogody i dość ładnie słoneczko przygrzewa.
Sobota w lesie na wspaniałym rajdzie rowerowym i grzyby do domu a dziś trochę tak niedzielnie posiedzieliśmy na działce.
Też mamy sporo nieużytków nawet na terenie działek i królują tam łany żółtej nawłoci.
Mówią niektórzy na nia mimoza i to mnie zdopingowało do tego aby poznać roślinę o tej nazwie.Tym bardziej,że czasami znajomi mówią do mnie z racji mej wrażliwości ... że "jestem jak mimoza "
Kupiłam chyba 2 lata temu, zasiałam i sporo sadzonek było.Świetnie reagowała nawet na delikatny dotyk wiec lepiej uprawiać w domu lub w zacisznym miejscu. Nadmierny ruch spowalnia wzrost rośliny. U mnie urosły tak do 1 metra.
Podarowałam obu córkom aby zainteresować wnuczęta roślinkami i udało się.
Po tej przygodzie tym bardziej nie rozumiem jak można nawłoć nazywać mimozą bo w niczym jej nie przypomina.
Popatrz sama na moją mimozę

- EwkaEs

- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Doroto-I u Ciebie już trójsklepka kwitnie,muszę moje pogonić.