Coś jest z nią nie tak
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Coś jest z nią nie tak
Amanda pisze:Już kiedyś przedstawiałam wam moja roślinkę, która nie jest w najlepszym stanie. Od pewnego czasu zauważyłam, ze miejsce, gdzie się ma rozwinąć nowy liść jest jakby takie zasuszone. Tzn te jasne liście, które widac na poniższym zdjęciu odchodzą jak ręką odjął. Nie wydaje mi się to normalne, bo w efekcie nie zostanie w tym miejscu nic, co mogło by się rozwinąć w nowy lisc. Generalnie, tak jak już pisałam roślina ta nie jest w najlepszej kondycji, ale taka ja już dostałam. Ma wiele "piegów" na lisicach, a końcówki liści sa brązowe. Jakaś dziwna i pokiereszowana ta roślina jest.
![]()
![]()
![]()
![]()
zdjęcia są niewyraźne
wolałbym w pełnej rozdzielczości
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Re: Coś jest z nią nie tak
tylko teAmanda pisze:Już kiedyś przedstawiałam wam moja roślinkę, która nie jest w najlepszym stanie. Od pewnego czasu zauważyłam, ze miejsce, gdzie się ma rozwinąć nowy liść jest jakby takie zasuszone. Tzn te jasne liście, które widac na poniższym zdjęciu odchodzą jak ręką odjął. Nie wydaje mi się to normalne, bo w efekcie nie zostanie w tym miejscu nic, co mogło by się rozwinąć w nowy lisc. Generalnie, tak jak już pisałam roślina ta nie jest w najlepszej kondycji, ale taka ja już dostałam. Ma wiele "piegów" na lisicach, a końcówki liści sa brązowe. Jakaś dziwna i pokiereszowana ta roślina jest.
![]()
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
ten biały pęd to kwiatostan i łuski po dotknięciu będą odpadać.
Natomiast martwią mnie te plamy na liściach
mam podejrzenie że masz do czynienia z chorobą kwarantannową(Bipolaris sorokiniana)
i najlepiej gdyby to sprawdziło labolatorium
Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa
40-172 Katowice, ul. Grabowa 1 A
Natomiast martwią mnie te plamy na liściach
mam podejrzenie że masz do czynienia z chorobą kwarantannową(Bipolaris sorokiniana)
i najlepiej gdyby to sprawdziło labolatorium
Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa
40-172 Katowice, ul. Grabowa 1 A