Zakładanie ogrodu - jakie drzewa?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
katalana
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 lip 2010, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zakładanie ogrodu - jakie drzewa?

Post »

Witajcie!

Jestem tu nowa, ale mam nadzieję, że przyłączam się na bardzo długo :)
Dopiero zaczynam zakładanie ogrodu i postanowiłam zacząć od drzew. Mam wrażenie, że to decyzja na całe życie, a działka nie jest wielka - teren zielony wokół domu ma jakieś 300m. Do zagospodarowania mam prawie wyłącznie część Południową i Północną. Głównie Południową (od frontu), bo od północy planowałam drzewa owocowe - druszę i morelę. Może te drzewka owocowe pomimo wszystko dac od frontu?
Od Zachodu jest taras i niewiele miejsce, ale taras trzeba będzie docelowo osłonić jakąś pergolą.

Właśnie otrzymałam w prezencie bez i ponieważ woli stanowiska cieniste mam problem z jego ulokowaniem na działce.
Marzę o kilku pięknych, dekoracyjnych drzewach, które maksymalnie wyrosną do jakichś 7-8m. Chciałabym pomieszać iglaki z liściastymi. (W przyszłym roku zajmę się krzewami i resztą).

Drzewka, na które mam chrapkę to:

Modrzew
Sosna gęstokwiatowa
Sosna górska
Surmia zwyczajna
Wierzba biała
Oczar pośredni
Klon jesionolistny flamingo

Może macie jakies sugestie? Może macie jakieś ulubione dekoracyjne drzewa, które nie rosną powyżej 7-8m?
Chciałabym mieć jakieś drzewo, którego liście jesienią miałyby czerwony kolor. Może jakiś klon? Podoba mi się Osakazumi, ale preferuje lekki cień.

Mam małe dziecko, więc wolałabym, żeby się niczym nie struło podczas ewentualnej degustacji w ogrodzie ;)

(Jeszcze jedno pytanie na marginesie: mam wysoki betonowy słup 8m wys., który chciałam pokryć jakimś bluszczem zimozielonym. Czy poza bluszczem pospolitym, jest jeszcze jakiś bluszcz, który będzie w stanie porosnąć słup, a w lecie zakwitnąć?)

Będę niezmiernie wdzięczna za wszelkie Wasze sugestie.
Pozdrawiam,

Karolina
Karolina
początkująca ogrodniczka :). Ogród: 500m2, gleba mieszana, woda na głębokości ok. 2m. Aktualnie w ogrodzie: bez, porzeczka -kilka sadzonek.
Green Tea
100p
100p
Od: 20 mar 2010, o 08:21

Re: Zakładanie ogrodu - jakie drzewa?

Post »

Hm, trochę idziesz na łatwiznę oczekując, że dostaniesz wszystkie odpowiedzi w jednym wątku :) Pogmeraj po tutejszych wątkach, a znajdziesz mnóstwo informacji, a poza tym poszukaj w necie drzew ozdobnych i wybierz małe odmiany. Jeśli moge Ci na coś od razu zwrócić uwagę, to na to, żebyś nie posadziła za dużo :) , jesteś na początku drogi :) i jak każdy, kto zaczyna chcesz mieć wszystko, co Ci sie spodoba :) , ale nie kupuj wszystkiego, wybierz bardzo starannie tylko kilka najbardziej Ci odpowiadających drzewek i na tym skończ, w tak małym ogrodzie im mniej tym lepiej :) Zostaw przestrzeń, bo wizja calości nie przychodzi od razu, posadzić zawsze jeszcze zdążysz. Oglądaj zdjęcia ogrodów, pomysły same Ci przyjdą. Powodzenia i radości z kopania dołów :D :D
"Ogrodnik wspiął się - istny drozd w waciak odziany - na szczyt drzewa,
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szukasz drzewa max 7 - 8 m. Dla przykładu modrzew (europejski) dorasta do 40 m i rośnie bardzo szybko. Większość drzew, które wymieniłaś to duże drzewa. Właściwie tylko oczar i klon jesionolistny mieszczą się w podanym przez Ciebie rozmiarze. Od siebie mogę jeszcze dorzucić perukowca podolskiego - krzew wysokości max 5 m. Sama mam 2 szt. dopiero pierwszy sezon, ale myślę, że warto nim się zainteresować. Są odmiany o bordowych jak i zielono - żółtych liściach a do tego peruczki! Według mnie bardzo dekoracyjny krzew a jesienią jego liście przebarwiają się na różne odcienie czerwieni. To tyle. Jak jeszcze coś mi wpadnie do głowy to napiszę.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Ale jakby tak modrzew przeciął tu i ówdzie zagiął i wygiął co niektórą gałąź.Cudo.Swojego wzrostu nigdy nie osiągnie.Tylko ,że nie każdy lubi takie cudaki. :wink:
Ewentualnie zdecydować się na jakąś pendulę. :D
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Można oczywiście poprzecinać, powyginać itd. To rzecz gustu. Dla mnie drzewo jest najpiękniejsze, gdy rośnie naturalnie i swobodnie. Wiele źródeł podaje, że modrzewie w Polsce dorastają nawet do 50m. Nie sprawdzałam tego ale skoro tak piszą w poważnych książkach i na wielu stronach, to pewnie tak jest. Być może tn jakieś starsze okazy, ale modrzew przecież rośnie bardzo szybko i do długowiecznych drzew raczej nie należy. Jakby nie było to i tak wyrośnie grubo ponad te 8 metrów. Ja w tej sytuacji poszukałabym jakiejś niższej odmiany. Wiem, że są takie np. do 5 m. Tak więc jest wiele możliwości. :wink:
katalana
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie chcę się śpieszyć z sadzeniem, ale trochę cienia to by się zdecydowanie przydało :) i dlatego chciałabym już w tym roku zasadzić kilka drzewek, żeby przed zimą zapuściły korzenie.

Zadałam Wam pytanie o niewysokie drzewa (wcześniej też sama poszperałam trochę w internecie), bo nie chcę mieć samych klonów ;). Działka jest mała, a zależy mi na miłym dla oka efekcie. Pomyślałam, że może tutejsi Forumowicze coś może mi doradzą, korzystając z własnego doświadczenia :)

Nie upieram się nad modrzewiem :) Nad perukowcem jeszcze pomyślę, bo nie mam przekonania. Pooglądam jeszcze zdjęcia. Cieszę się bardzo, że poparłaś mój wybór związany z klonem jesionolistny :) Czyli poza bzem (który musze koniecznie zasadzić w ten weekend), wybór padł na klon jesionolistny. Zastanowię się jeszcze nad tym oczarem. Dzięki! Może coś Ci jeszcze przyjdzie do głowy? :)
Karolina
początkująca ogrodniczka :). Ogród: 500m2, gleba mieszana, woda na głębokości ok. 2m. Aktualnie w ogrodzie: bez, porzeczka -kilka sadzonek.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To może nie drzewa, a duże krzewy? Jaśminowiec na ten przykład? Albo kosodrzewina? A może jakaś wierzba? Albo migdałek? Albo trzmielina prowadzona na wysokim pniu? A może różaneczniki? Albo głogi? Albo kilka odmian klonów, są nie tylko drzewiaste, ale też o pokroju krzewów (polny, Ginnala itd).

Nie napisałaś nic o strefie klimatycznej, w której masz ogród (wpisz coś w swoim Profilu w okienku Lokalizacja :)), o glebie, o reszcie ogrodu (trawa? jakieś nasadzenia?), o poziomie wód podskórnych itp., podaj jakieś szczegóły, proszę.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

zamiast tego modrzewia jeden kolon polny - to jest super nie wiem dlaczego jest tak przemilczany,jakby ten klon był potencjalnie zbyt duży to klon tatarski albo ginnala w ogóle pamiętaj o tym ze Polska jest 20 lat za "murzynami "
w Holandii się śmieją jak pakują towar do Polski iglaki,kaktusy i cebule mieczyków wielki przekręt polega na tym ...że ...... ktoś tam w Angielsko języcznej twórczości napisał i piszą pierdoły i głupoty w tych kingach
katalana
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Wielkie dzięki za wszelkie rady, zaraz sobie poogląam :) Mam straszną chrapkę na Klon flamingo oraz Osakazuki, ale nie mogę znaleźć w sprzedaży po mojej stronie Wisły :( Znalazłam w Wilanowie, ale to dość daleko, ale jak trzeba będzie to pojadę.
Chciałabym jakieś 150cm. Trochę boję się ryzyka kupowania przez internet wysyłkowo.
Karolina
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Z drzew iglastych zdecydowanie najmniej miejsca potrzebuje świerk serbski.Ma bardzo wąski i foremny pokrój a stare egzemplarze osiągają maksymalnie 4-4,5m na szerokość.Ta szerokość dotyczy samego dołu i można oczywiście te dolne gałęzie wyciąć aby jeszcze mniej miejsca zajmował ale w przypadku
tego świerka cały jego urok tkwi właśnie w tym że jest taki strzelisty i najdłużej ze wszystkich odmian świerków ugałęziony aż do samej ziemi.Przez pierwsze 15-20 lat jego szerokość na pewno nie przekroczy 3m.Mogę ci jeszcze polecić np sosnę limbę.Może z niej wyróść duże i dość rozłożyste drzewo ale z uwagi na jej tempo wzrostu nie ma sensu brać pod uwagę maksymalnych rozmiarów jakie osiąga. Po 30 latach około 4m wysokości i 2 szerokości.Jeszcze co do limby - jest to sosna mająca stosunkowo duże wymagania glebowe i wilgotnościowe i w przeciwieństwie do sosny pospolitej nie będzie rosła na ubogich i piaszczystych glebach.
Świerk serbski -
http://www.google.pl/images?hl=pl&q=pic ... 24&bih=703
Piękny też jest świerk brewera. Jest to najwolniej rosnący świerk choć podobnie jak limba po wielu latach może osiągnąć dość duże rozmiary.
http://www.google.pl/images?hl=pl&q=pic ... 24&bih=703
Często sprzedawany w formie szczepionej a na własnych korzeniach przyrasta około 15-20cm rocznie.Widziałem 2m sadzonkę na własnych korzeniach za ...... 700zł.Ale może w przyszłym roku zaszaleję i taką sadzonkę zakupię :).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”