Krzysiu faktycznie to The Fairy, pooglądałam swoje i poczytałam książkę, ja mam Fairy i chyba Bonicę ale to już nie jest takie pewne bo jest kilka innych podobnych. A tak na marginesie Fairy to też odmiana parkowagosia07 pisze:Krzysiu róże śliczneAlle ta to chyba nie Bonica tylko 'The Fairy'
Moja "doniczka"
Re: Moja "doniczka"
-
krzysztof01
- 1000p

- Od: 17 mar 2010, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Z klasyfikacją to czasami bywa różnieaovin pisze:... tak na marginesie Fairy to też odmiana parkowa ...
Ja swoją zaklasyfikowałem jako okrywową kierując się dwoma źródłami. Po pierwsze zakupiona została jak już wcześniej pisałem pod wiele mówiącą nazwą 'Róża okrywowa", po drugie jej opisem w TaBazie http://www.tabaza.info/modules.php?name ... owo&tid=43 a dla mnie jest to wykładnia.
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Krzysztof piękna ta języczka tangucka pierwszy raz widzę , ale to roślinka nie do mojego ogrodu ,zajmuje zbyt dużo miejsca a szkoda bo bardzo mi się podoba .
Genia
Genia
-
krzysztof01
- 1000p

- Kontakt:
Faktycznie, mała to ona nie jest, ok 1 - 1,5m. Ale w porównaniu do na przykład języczki pomarańczowej jest znacznie mniej rozłożysta
Jeśli byś się Geniu skusiła to daj znać na wiosnę (wtedy się ją dzieli) 
- e-genia

Krzysztof może masz racje jak mniej rozłożysta a ograniczeń do góry nie mam
ale najważniejszym atutem jest że ślimaki jej nie zjadają z tamtej i tak muszę zrezygnować .
Genia
ale najważniejszym atutem jest że ślimaki jej nie zjadają z tamtej i tak muszę zrezygnować .
Genia
-
krzysztof01
- 1000p

- Kontakt:
Z tamteje-genia pisze:... z tamtej i tak muszę zrezygnować .
- e-genia

Krzysztof nie wklejałam zdjęć bo w tym roku ślimaki mi zjadły nawet nie kwitła to ta zwykła pomarańczowa wiosną ma bordowe liście a ślimaki je po prostu uwielbiają , gdybym przetrząsnęła fotosik to zdjęcie z poprzednich lat bym na pewno znalazła ale to kupę czasu by zajęło .
Genia
Genia
-
krzysztof01
- 1000p

- Kontakt:
Nie nie szukaj starych zdjęć. Wiem jak wygląda języczka pomarańczowa, bo z Twojego opisu wychodzi na to że to ona.
Gdybyś ją faktycznie likwidowała to pamiętaj proszę, że jaj jej nie mam w swej kolekcji
Gdybyś ją faktycznie likwidowała to pamiętaj proszę, że jaj jej nie mam w swej kolekcji
- gosia07

- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Ta twoja Krzysiu z liści to troszkę podobna jest chyba do języczki Przewalskiego taką mam i jej ślimaki nie ruszały ale pomarańczową to mi zjadły z kretesem wyglądała obrzydliwie.Ja też muszę w takim razie wymienić .Ja mam jeszcze jedną ale małą i nie pamiętam jak się nazywa.Liście ma takie okrągłe jak pomarańczowa.
-
krzysztof01
- 1000p

- Kontakt:
Tak masz w zupełności rację. One różnią się głownie kwiatami. Tangucka ma pojedynczy kwiat bardzo drobnygosia07 pisze:Ta twoja Krzysiu z liści to troszkę podobna jest chyba do języczki Przewalskiego
To może być języczka syberyjska Ligularia sibirica , języczka Hessego Ligularia x hessei, lub Ligularia veitchiana albo (najprawdopodobniej) Języczka wąskogłówkowa nazywana też strzelistą Ligularia stenocephalagosia07 pisze:Ja mam jeszcze jedną ale małą i nie pamiętam jak się nazywa.Liście ma takie okrągłe jak pomarańczowa.
- e-genia

Krzysztof nie ma sprawy przecież nawet gdybym z niej nie rezygnowała to i tak mogę Ci kawałek wysłać bo przecież całej kępy nie zapakujękrzysztof01 pisze:Nie nie szukaj starych zdjęć. Wiem jak wygląda języczka pomarańczowa, bo z Twojego opisu wychodzi na to że to ona.![]()
Genia
- e-genia

Krzysztof języczka w drodze .
Genia
Genia
-
krzysztof01
- 1000p

- Kontakt:
Geniu ty szalona kobieto, przecież ja tylko napisałem że "Gdybyś ją faktycznie likwidowała to pamiętaj proszę, że ja jej nie mam w swej kolekcji" a ty już mi ją wysłałaś.
Przecież w ten sposób nie można
i na co ja teraz się wymienię z AlinaK.
A tak poważne, to dzięki Ci Geniu, nie tyle za języczkę co z WIELKIE serce
jesteś Geniu aniołem, przywracasz mi wiarę w ludzi 
Przecież w ten sposób nie można
A tak poważne, to dzięki Ci Geniu, nie tyle za języczkę co z WIELKIE serce
- e-genia

Krzyszof do aniołka to mi daleko , ale wczoraj tak się złożyło że kopałam roślinki jeszcze dla kogoś więc dlaczego nie ,to żaden problem a spacer na pocztę , uwierz mi w moim przypadku ruch wskazany
Genia
Genia
-
krzysztof01
- 1000p

- Kontakt:
Bez komentarza
.
.