Kuningamia, stroigła , k. lancetowata,k.chińska (Cunninghamia lanceolata)
Re: Moja czteroletnia Kuningamia oraz Araucaria
Spora kuninghamia rośnie też w arboretum w Wirtach, ale okazu w szkółce p. Szmita jakoś nie widziałem, no chyba, że rośnie w części niedostępnej dla zwiedzających. W sprzedaży też nie ma (przynajmniej nie było 2 tygodnie temu).
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja kuningamia, wprawdzie nie ma kilku metrów wysokości, zaledwie około 1.20-1.30 ale pięknie rośnie i przeżyła kilka zim na wschodzie kraju , w tym ostatnią gdzie temperatura spadała poniżej minus trzydziestu stopni. Wprawdzie pozostały na niej niewielkie wybarwienia brązowe po ostatniej zimie, ale pędy te żyją i mają nowe przyrosty. Rośnie w miarę zacisznym zakątku ogrodu, gdzie ma dużo, zwłaszcza po południu cienia. Na zimę okrywam ją tylko gałązkami "jedliny" ( po wykonaniu nad nią z palików rusztowania, by całości mokry śnieg nie przewrócił).
U mnie rośnie okaz około 9 letni wysokości ok. 3 m, w zeszłym roku także ładnie szyszkował, tej zimy trochę przemarzły boczne gałązki [duże skoki temperatury na przedwiośniu], ale ogólnie trzyma się nieźle.
W Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu rosną ze 3- 4 drzewka, wysokości ok. 3- 6 metrów, jedna roślina w odmianie 'glauca', w zeszłym roku przynajmniej dwie szyszkowały. Kilkumetrowe drzewka powinny rosnąć także w Arboretum w Wojsławicach.
W Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu rosną ze 3- 4 drzewka, wysokości ok. 3- 6 metrów, jedna roślina w odmianie 'glauca', w zeszłym roku przynajmniej dwie szyszkowały. Kilkumetrowe drzewka powinny rosnąć także w Arboretum w Wojsławicach.
Roman
- manuel
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja ponad 4 metrowa rośnie w lekkim cieniu
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 sie 2010, o 10:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
bardzo ładna
Moja ma ponad 3 metry ... i rośnie bardzo szybko w przeciwieństwe do araucarii, która przez 4 lata w doniczcę, pewnie za małej, urosła kilkanaście cm 

-
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dawno nikt tu nie zaglądał, więc postanowiłem trochę odświeżyć wątek. Jak tam wasze kuningamie po ostatniej zimie. Ja byłem dzisiaj na targowisku i moja ślubna wypatrzyła je , a że kosztowały śmieszne pieniądze więc jedna już jest u mnie. 

To i owo opuncjowo Marcina