Kuningamia, stroigła , k. lancetowata,k.chińska (Cunninghamia lanceolata)

Drzewa ozdobne
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja czteroletnia Kuningamia oraz Araucaria

Post »

Spora kuninghamia rośnie też w arboretum w Wirtach, ale okazu w szkółce p. Szmita jakoś nie widziałem, no chyba, że rośnie w części niedostępnej dla zwiedzających. W sprzedaży też nie ma (przynajmniej nie było 2 tygodnie temu).
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja kuningamia, wprawdzie nie ma kilku metrów wysokości, zaledwie około 1.20-1.30 ale pięknie rośnie i przeżyła kilka zim na wschodzie kraju , w tym ostatnią gdzie temperatura spadała poniżej minus trzydziestu stopni. Wprawdzie pozostały na niej niewielkie wybarwienia brązowe po ostatniej zimie, ale pędy te żyją i mają nowe przyrosty. Rośnie w miarę zacisznym zakątku ogrodu, gdzie ma dużo, zwłaszcza po południu cienia. Na zimę okrywam ją tylko gałązkami "jedliny" ( po wykonaniu nad nią z palików rusztowania, by całości mokry śnieg nie przewrócił).
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

U mnie rośnie okaz około 9 letni wysokości ok. 3 m, w zeszłym roku także ładnie szyszkował, tej zimy trochę przemarzły boczne gałązki [duże skoki temperatury na przedwiośniu], ale ogólnie trzyma się nieźle.

W Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu rosną ze 3- 4 drzewka, wysokości ok. 3- 6 metrów, jedna roślina w odmianie 'glauca', w zeszłym roku przynajmniej dwie szyszkowały. Kilkumetrowe drzewka powinny rosnąć także w Arboretum w Wojsławicach.
Roman
Awatar użytkownika
manuel
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja ponad 4 metrowa rośnie w lekkim cieniu
fidusinski
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sie 2010, o 10:33

Post »

bardzo ładna :) Moja ma ponad 3 metry ... i rośnie bardzo szybko w przeciwieństwe do araucarii, która przez 4 lata w doniczcę, pewnie za małej, urosła kilkanaście cm ;:223
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Trochę po zimie przemarznięte ok. 3m drzewko kuningami:
Obrazek
Roman
martin79
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 17:25

Post »

Dawno nikt tu nie zaglądał, więc postanowiłem trochę odświeżyć wątek. Jak tam wasze kuningamie po ostatniej zimie. Ja byłem dzisiaj na targowisku i moja ślubna wypatrzyła je , a że kosztowały śmieszne pieniądze więc jedna już jest u mnie. :tan
To i owo opuncjowo Marcina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”