Canna - Paciorecznik cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Canna - Paciorecznik

Post »

Ja też odradzam kupowanie po sklepach ogrodniczych za kilka zł, jeśli zależy nam na odmianie. Przynajmniej mnie się nie udało tak kupić odmianowej kanny, a innych roślin zresztą też. Tylko u hodowców.
W tym roku zacisnęłam pasa i zamówiłam w canna.pl , bo już dość mam rozczarowań. Chociaż, jak gdzieś wcześniej Janusz pisał, nie ma co liczyć na dorodne kłącza, ale niechby choć odmiany się zgadzały. Będę miała wydrenowany portfel, ale co tam, raz się żyje :tan
Pozdrawiam. Jola.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu mój Stuttgart z ogrodniczego ma z 9 odrostów, właśnie wczoraj liczyłam. Trafiło się zdrowe, odmianowe kłącze.
Większość cann mam od Janusza, po raz kolejny dzięki Janusz ;:180
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21

Post »

To gratuluję ogrodniczego ;:138 szkoda, że to ode mnie daleko. Ja w tym roku kupowałam tanio, a jak podliczyłam straty (oszukane odmiany, podsuszone rośliny w stanie agonalnym), to wyszło na to, że lepiej było zrobić jedno drogie zamówienie, ale porządne, niż rozmieniać się na drobne i ;:223
Pozdrawiam. Jola.
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

takasobie pisze:Wygląda ma Wyoming
wyoming też ma jaśniejsze kwiaty

Obrazek
http://img.bazarek.pl/109356/10770/7143 ... 848a46.jpg
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to jeśli kwiaty ma czerwone, to może być Red King Humbert.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Witam wszystkich miłośników kann. Cieszę się,że pod moją nieobecność wątek ten rozwija się i przybywa co raz nowych miłośników tych roślin. Trochę byłem zmuszony do leżenia w łóżku a że i z spaniem u mnie nie najlepiej więc różne myśli przychodziły do głowy miedzy innymi to że "pojemność" wątku dobiega końca. Zamknąć i dołączyć wątek do ogrodów czy otworzyć nowy. Przeglądałem dziś ten temat "BLINY, trawy ,zioła" i o dziwo wątek Canna -Paciorecznik osiągnął największą liczbę odpowiedzi i stron i jest mi bardzo miło, że spełnił swoją role w promowaniu tej wspaniałej rośliny.
Wybaczcie mi,że nie będę odpowiadał na poszczególne posty trochę jeszcze mam zamętu w głowie ale odniosę się do dyskusji o odmianie Wyoming.
Trudno jest określić jednoznacznie odmianę ze zdjęcia,bo często zdjęcie nie odzwierciedla identycznie kolory kwiatu a są odmiany o bardzo zbliżonym kształcie kwiatu i kolorze. Trzeba brać i pod uwagę wysokość rośliny budowa liści nawet sposób w jaki się rozrasta. Jedne karpy są luźne inne skupione a odmiany podobne.
W zdjęciach przedstawionych przez Mateuszateż stawiałbym na Wyoming i liczyłbym, że zdjęcie jest przekoloryzowane ale proszę porównać z odmianą Sudfunk http://cannanews.blogspot.com/2009/08/c ... dfunk.html
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Drodzy miłośnicy kann.
Zamykam ten wątek i myślę,że wkrótce spotkamy się w nowym wątku.
Dziękuję,że byliście ze mną przez 20 miesięcy i za Wasze piękne zdjęcia kann i wypowiedzi.
Aura obecnie nie sprzyja kwitnieniu kann więc, by się nie powtarzać w nowym wątku starymi zdjęciami zaczekam z otwarciem nowego wątku aż powrócą słonecznie dni. Taką mam nadzieję.
Do zobaczenia Janusz.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Fakt faktem pogoda fatalna szczególnie dla samych kwiatów , wszystko oklapło , opadło i wygląda nieszczególnie.....
Jedyne pocieszenie że póki jeszcze rosną liście i pewnie kłącza , będzie co dzielić .

jeszcze przed zamknięciem wątku szybciutko pozwolę sobie podziękować za wszystkie porady , informacje i zdjęcia forumków i dla Janusz za sam wątek .... ;:138 (miło Cię widzieć naocznie..) czekam więc na otwarcie nowego :uszy

Link do następnej części wątku http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 32&t=38040 ZAPRASZAMY
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”