"Kaktusowe Rozmówki..."

Zablokowany
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: "Kaktusowe Rozmówki..."

Post »

lampart111 pisze:Teraz pewnie nie możesz wytrzymać kiedy dojdą i otworzysz paczkę... :roll: :D
Nie będe kłamać. Aż mnie skręca na samą myśl :lol:
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2009, o 09:31
Kontakt:

Post »

Też tak mam że jak zamówię jakiegoś na allegrooo i długo nie przychodzi to dostaje szału... :twisted:
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lampart111 pisze:Też tak mam że jak zamówię jakiegoś na allegrooo i długo nie przychodzi to dostaje szału... :twisted:
Nie no u mnie to nie ma aż takich ekscesów :wink: Jak na razie przesyłki przychodziły w ciągu 2-3 dni od przelewu. Chyba, że zamówiłem w piątek to siłą rzeczy i Poczty, która ma wolne weekendy... przychodziły po dłuższym czasie. Jak wszystko pójdzie dobrze to już za 1.5-2 tygodnie będe się mógł pochwalić hybrydami na forum :)
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Znam to uczucie. :lol: Jak zamawiałem Lobivie i 2 Rebutie to już chciałem przyspieszyć czas do dnia przyjścia przesyłki. A okazało się, że została wysłana dzień wcześniej. :D

Teraz przeglądam sobie tak oferty allegro. Pogieło sprzedawce. Sprzedaje astrofyta za 30zł. I to niektóre 3cm średnicy.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mi się zaczęły podobać A.asterias, chyba sobie jednego kupię ale muszę trafić na fajną aukcję bo dziś widziałem w doniczce 5x5 za 20 zł... :x
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na All sa wystawione po przystępnej cenie lobivki. Co do Astro - możliwe, że to jakieś rarytasy. Hybrydy również są drogie. Na eBay'u niemiec wystawił 2cm średnicy roślinkę za kilkadziesiąt złotych (chyba z 40-50zł o ile mnie pamięć nie myli). Widocznie albo to nowa hybryda, albo bardzo rzadka.
Chociaż czasami allegrowicze przesadzają z cenami lub co lepsze piszą drukowanymi "Mega rarytas" i wystawiają jakiegoś styranego życiem pilosocereusa lub wyciągniętą O. subulata. I co mam myśleć to takiej osobie?
Jeszcze kupię w tym roku nasiona hybryd i za nie długo będę miał monopol na All bo jak na razie nikt się nie kwapi by wystawiać te rośliny. Wystawie je na aukcji i będe patrzył jak podbijają cene :lol: Wiem co na eBay'u sie dzieje. Cena wywoławcza ok. 5zł a na koniec jest 60, 70 czasem i 90zł (w przeliczeniu).
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Nie można nikomu zabronić zapolować na jelenia na dowolnym portalu aukcyjnym. Jeśli uważasz, że cena za dany towar jest za wysoka to zwyczajnie nie licytujesz. I koniec. Rynek załatwia ten temat w sposób bezwzględny.
A jeśli chodzi o brak hybryd Echinopsis na naszych rodzimych portalach aukcyjnych to może u nas nie ma na nie popytu? Krajowy rynek kaktusowy jest bardzo płytki. U nas można sprzedać co najwyżej jakiegoś wielkiego arbuza, a jego pochodzenie nie ma najmniejszego znaczenia. Ciekawe, porządne roślinki za wyższą cenę nie znajdują już nabywcy, bo ludzie na nich się nie znają.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możliwe, że nie ma popytu, ale jak kiedyś widziałem wystawionego echinopsisa kwitnącego na pomarańczowo. Podejrzewałem, że to jakaś hybryda. Ostatecznie kaktus poszedł po jakieś 30zł (w licytacji). Zdjęcie było z kwiatem, co jak myślę zwiększa atrakcyjność towaru. Także jeśli już będe wystawiać hybrydy na All to zawsze z adnotacją (jak kwitnie) w formie fotki czy tam miniaturki.
Poza tym zawsze warto spróbować. Jeśli będzie na nie zbyt na All to będe kontynuować sprzedaż. Jeśli nie to może przerzucę sie na eBay'a...
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

A widziałeś tę stronę: http://www.karl-rabsilber.de/?

Choć jest w języku faszystów to jest tam fajnie napisane i pokazane sposób rozmnażania i tworzenia nowych hybryd. Jak widać wszystko jest szczepione. Facet handluje też roślinkami i nasionami. Nasiona oczywiście nie są opisane jako pochodzące od konkretnej hybrydy tylko zawsze jest to mix dwóch. Czyli - zgodnie z tym, co pisałem wcześniej - dana hybryda występuje zawsze tylko w postaci jednego klona i rozmnażanie ich przez wysiew nasion nie jest możliwe.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O nieee, niemiecki :lol: Klik i strona przetłumaczona (jako tako). Dzięki, na pewno skorzystam z ich metod/porad :)

P.S No w mordę. Nie chce mi przetłumaczyć :( Na szczeście są fotki to będę fragment po fragmencie tłumaczył lub 'zatrudnię' siostre :lol:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ładna kolekcja tych hybryd... Mi też chromeee nie chce przetłumaczyć... :twisted:
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Arturze wygrałeś jakieś nowe hybrydy?
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lampart111 pisze:Arturze wygrałeś jakieś nowe hybrydy?
Jutro się okaże. Mam nadzieje, że Snip pomoże. Mam 4, wybrane hybrydy.

Nowy temat. Zacytuję moją wypowiedź w dziale z kaktusami co by tam off topic'a nie ciągnąć:

"Nie lubię jak opryskują rosliny jakimś tandetnym sztucznym śniegiem, kiczowatym brokatem, kijową farbą i przyklejają te idiotyczne kwiatki. Co za buc na takie coś wpadł - to powinno być wycofane z rynku raz na zawsze. Pod ta skorupą z badziewia rośliny się duszą, nie wiem jak z fotosyntezą ale ich ogólna kondycja na pewno ulega sukcesywnemu pogorszeniu i ostatecznie albo padają w sklepach, klientów lub mają tak wielka chęć przeżycia, ze w jakiś sposób udaje im się wypuścić nowy pęd, liść lub przyrosnąć tak, że są w stanie się odżywiać w ograniczony sposób. Porażka, adekwatne hasło "Nie ważne jak, byle sprzedać" Sorry za mały off topic ale mnie to wpienia delikatnie mówiąc. Już poza tym, że robią ludzi w konia."

Ten temat gdzieś był poruszany w dziale z kaktusami ale mając na uwadze OT nie był rozwijany.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No mnie też to bardzo denerwuję. Kiedyś dostałem na święta M.elongata z przyklejonymi oczami i buzią .Męczyłem się z godzinę żeby to usunąć nie niszcząc roślinki... ;:223
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Też dostałem. Ale wszystkie po oderwaniu przeżyły. Nie wiem po co takie coś robią. Tak jak właśnie to doklejanie kwiatów i ludzie się nabierają.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”