Witam chciałbym państwa prosić o poradę. Nasiona jakich gatunków i odmian roślin motylkowych powinienem kupić aby dawały samosiew. Sytuacja jest taka że chcę użyźnić łąkę na której pomału powstaje las. Nie mogę wjechać tam pługiem wszystkiego zaorać i wysiać motylkowe, ponieważ rosną już tam gdzieniegdzie drzewka i szkoda by mi ich było. Tak więc chcę dobrać odpowiednie rośliny motylkowe i bez ruszania gleby po prostu je posiać na łąkę. Chciałbym żeby to były gatunki roślin, które są w stanie w naszych warunkach klimatycznych zawiązać nasiona, które nie przemarzną i dadzą samosiew. Wydaje mi się więc że raczej powinny być to rośliny które wytwarzają małe nasiona taki groch, fasola czy bób raczej z miejsca odpadają. Najlepiej coś małego koniczyna itp.
Proszę was o poradę jakie powinny to być gatunki i kiedy i czy w ogóle taki wysiew nasion bezpośrednio na łąkę da jakiś efekt ? kiedy taki zabieg przeprowadzić? Ja mam zamiar zrobić to wczesną wiosną po roztopach. Trawa jest wtedy przygnieciona i obumarła więc jakaś szansa na sukces chyba jest.
Jakie gatunki motylkowych wybrać ?
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jakie gatunki motylkowych wybrać ?
Koniczyna biała, koniczyna rozesłana (Trifolium repens L.)
Koniczyna białoróżowa, koniczyna szwedzka (Trifolium hybridum)
Koniczyna krwistoczerwona, koniczyna inkarnatka, koniczyna szkarłatna (Trifolium incarnatum L.)
Komonica zwyczajna, k. pospolita, k. rożkowa (Lotus corniculatus L.)
Wysiew na początku maja.Najlepiej po zabronowaniu.Podsiane w trawy też wschodzą.
Lucerny i nostrzyki są zbyt mocną konkurencją dla młodych drzewek.
Koniczyna białoróżowa, koniczyna szwedzka (Trifolium hybridum)
Koniczyna krwistoczerwona, koniczyna inkarnatka, koniczyna szkarłatna (Trifolium incarnatum L.)
Komonica zwyczajna, k. pospolita, k. rożkowa (Lotus corniculatus L.)
Wysiew na początku maja.Najlepiej po zabronowaniu.Podsiane w trawy też wschodzą.
Lucerny i nostrzyki są zbyt mocną konkurencją dla młodych drzewek.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2010, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jakie gatunki motylkowych wybrać ?
Wielkie dzięki za odpowiedź. Ale prosił bym jeszcze o pomoc w odpowiedzi na pytanie - gdzie mogę dostać nasiona tych koniczyn?. U mnie w sprzedaży są takie motylkowe jak bobik, groch, fasola, wyka, lucerna, łubin itp. ale one raczej nie tak łatwo się przyjmą wysiane bezpośrednio na trawę i chyba też nie będą się rozmnażać z samosiewu.