Storczykowe szaleństwo Joane

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowe szaleństwo Joane

Post »

Piękne Blue Baby...Ty to Jesteś Czarodziejka storczykowa, co chwilkę coś nowego Ci kwitnie... ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko, to super, że też taką masz. Będziemy mogły się wymieniać doświadczeniem. Dzięki za info. Właśnie to przeczytałam i wiele innych na niemieckim. Okazuje się, że potrzebuje trochę innych warunków niż Zygopetalum. Zobaczymy jak będzie dalej rosła. A Tobie życzę aby się Twoje pąki ładnie rozwinęły.

Justynko, ja nie czarodziejka, tylko to te kwiaty po tych upałach spędzonych na balkonie. Stworzyłam im mini tropiczne warunki i teraz się rozszalały. :tan :tan A i jest to teraz czas gdzie najwięcej będzie kwitnąć.

Pędzik na Psychopsis Kahli urósł na pseudobulwie wypuszczonej u mnie. W zeszłym roku we wrześniu kupiłam malutką roślinkę niby zdolną do kwitnienia. Ale się cieszę. Bardzo lubię te kwiaty.
Obrazek

Miłego dnia życzę i dużo ;:3 dla kwiatków.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Asiu Ty to masz naprawdę rękę do storczyków.. co rusz to nowe kwitnienia ;:108 ;:138 Jak ja bym tak chciała ...... ;:224 Gratuluję kolejnego własnego pędu ;:138
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale długi pędzik, Psychopsis to jest taki ekscentryczny storczyk z żółto-brazowoczerwonym kwiatem o ciekawym kształcie?
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Psychopsis uroczo pnie się w górę ;:138

Dziękuję Asiu za życzenia !
U mnie Acacallis ma identyczne warunki jak Zygopetalum :)
Na razie jest w porządku, ale będę wdzięczna za informacje dotyczące " innych warunków ".

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

Asiu chwilę mnie nie było a u ciebie tyle nowinek
Vanda boska :)
i ten obiecująco sie zapowiadający pędzik na drugiej? :uszy
Patrysia
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Asieńko co do Ciebie zaglądnę to padam z wrażenia ;:111

Oczywiście najbardziej gratuluję Ci pędzika na vandzi ;:63 a dalej: wspaniałego kwitnienia na Blue Baby - jest obłędna :!:
No i ponieważ wiem, że bardzo lubisz Psychopsis to tym bardziej cieszy pęd na "Twojej" psb.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zabka_Monis pisze:Asiu Ty to masz naprawdę rękę do storczyków.. co rusz to nowe kwitnienia ;:108 ;:138 Jak ja bym tak chciała
Moniko, ja dopiero po dwóch latach intensywnych eksperymentów, prób i błędów mam pierwsze całkowicie swoje osiągnięcia. I bardzo się z tego cieszę. Ty również masz zieloną rękę i olbrzymie serce ;:167 do kwiatków. Tylko patrzeć jak u Ciebie pojawią się Twoje kwitnienia. ;:196
Storczykowa pisze:Psychopsis to jest taki ekscentryczny storczyk z żółto-brazowoczerwonym kwiatem o ciekawym kształcie?
Dokładnie. Jak go pierwszy raz ujrzałam na zdjęciu tak bardzo chciałam go posiadać i jestem szczęśliwa, że u mnie mu dobrze. Po woli będę zbierać inne odmiany tego storczyka.
-ewelina- pisze:Na razie jest w porządku, ale będę wdzięczna za informacje dotyczące " innych warunków ".
Jedyne co wyczytałam to to, że potrzebuję więcej światła i wody niż Zygop. Ale jak u Ciebie oba dobrze rosną to się cieszę.
kasiunieczka_32 pisze:Oczywiście najbardziej gratuluję Ci pędzika na vandzi ;:63 a dalej: wspaniałego kwitnienia na Blue Baby - jest obłędna :!:
No i ponieważ wiem, że bardzo lubisz Psychopsis to tym bardziej cieszy pęd na "Twojej" psb.
Kasiu, bardzo dziękuję za gratulacje i miłe słowa.
Co do psychopsis to kilka dni temu dostałam z wymiany jedną psb z korzonkami psychopsis Mariposa. Potrwa to kilka lat zanim zakwitnie ale poczekam. Chyba, że mnie pokusi kupić kwitnące.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Asiu dziękuję za miłe słowa :oops: Ja w swojej "karierze" storczykowej mam dość sporo własnych kwitnień....hybryd ;:108 Chciałabym doprowadzić do kwitnienia jakiegoś botanika, a najlepiej to wszystkie botaniki jakie posiadam i hybrydy pierwszego rzędu... ;:108 Ale do tego jeszcze mi daleko....póki co czekam aż wyłoni się pączek Angreacum ;:167 ;:224 Miałaś rację, że dłuuugo to trwa ;:65 ;:224 ;:213
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

:wit Joasiu okazały pędzik na Psychopsis Kahli teraz tylko czekać na kwiatki :tan
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zabka_Monis pisze:Chciałabym doprowadzić do kwitnienia jakiegoś botanika, a najlepiej to wszystkie botaniki jakie posiadam i hybrydy pierwszego rzędu... ;:108 Ale do tego jeszcze mi daleko....póki co czekam aż wyłoni się pączek Angreacum ;:167 ;:224 Miałaś rację, że dłuuugo to trwa ;:65 ;:224 ;:213
Moniko, i tu już masz pierwszy sukces. Jeszcze kilka tygodni a będziesz cieszyć się własnym kwitnieniem tego cuda. To drugie moje też powoli się rozwija. A więc cierpliwości, a będziesz tak ;:33 ;:33 ;:33 skakać z radości.

Arletko już się nie mogę doczekać jak będzie pojawiał się pączek. Nie wiem jak długi musi być pęd aby pojawił się pierwszy kwiatek. Potem się ciągle wydłuża i może osiągnąć ok. metra. ;:7

Dwa dni temu odkryłam pędzik na Miltonidium Bartley Schwarz :tan
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Asiu, za każdym razem co do Ciebie zaglądam zapowiadają się nowe kwitnienia i to jeszcze jakie, moje to takie mizeroty w porównaniu z Twoimi, ale z całego ;:167 Ci gratuluję i ciągle czekam na nowe wieści.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Jejku, znowu pędzik? Ja tu więcej nie wchodzę...to jestem o te pędziki okropnie zazdrosna :oops:

Gratuluję pędziku ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Asiu czy mogłabyś napisać coś więcej o uprawie Phalaenopsis I-lan Green Pixie? Wyczytałam, że wisi u Ciebie na wschodnim oknie, ale jak go podlewasz? Czy zraszasz także po wierzchu? Mój wypuszcza wciąż nowe listki i zastanawiam się, czy w końcu doczekam pędzika ;:65 Podłoże to: na spodzie bardzo gruba kora, następnie warstwa luźnych włókien kokosowych a następnie sphagnum.
Będę wdzięczna ;:196
alessandra
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lip 2010, o 16:28

Post »

dzień dobry!! pomocy potrzebuję!!!! szukam storczyka prawie czarnego podobno ma nazwę własną czy możecie mi pomóc gdzie mogę kupić to cudo????
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”