Bazylia-gorzkie liście oraz warunki uprawy
-
- 100p
- Od: 24 sie 2009, o 16:05
Wystawianie zpikowanych siewek bazyli na pełne słońce
Dzień dobry. Chciałbym się zapytać czy można wystawiać świeżo zpikowane siewki bazylii na pełne słońce. Ostatnio przeprowadziłem pikowanie bazylii do multiplatów ale niestety zauważyłem że niektóre siewki są w nie najlepszym stanie (tzn są nieco oklapłe i nie podnoszą się jak na razie do góry-dla zaznaczenie chciałbym dodać że minęło kilkanaście godzin od pikowania). Postanowiłem więc że będę siewki dosyć często zraszał. Ile mniej więcej dać im czasu na dojście do siebie bo chciałbym niedługo je wysadzić do mojego ogrodu. Jeśli będzie możliwość to wstawię zdjęcia.
Dziękuje z góry za odpowiedzi.
Dziękuje z góry za odpowiedzi.
-
- 100p
Bazylia-gorzkie liście oraz warunki uprawy
Dzień dobry. Od 3 miesięcy uprawiam sobie na balkonie bazylię w skrzynkach. Od niedawna zauważyłem że najstarsze liście i niektóre środkowe w smaku zrobiły się nieco gorzkie. Czy jest to naturalna sytuacja czy jednak jakiś błąd w uprawie? (dodam, że niektóre okazy zostały zaatakowane przez gąsienice więc może była to reakcja obronna roślin). Niektóre dolne większe liście zostały zaatakowane przez pewien rodzaj grzyba (Peronospora sp.) który rok temu też się pojawił i przez który bazylię musiałem usunąć (oczywiście liście dolne z objawami jakichkolwiek plam itp zostały usunięte). Dodatkowo moja bazylia zaczyna wypuszczać pędy kwiatonośne więc może przez to smak bazylii nieco podupadł (czytałem kiedyś że aby liście miały cały czas tą samą ilość związków nalezy sukcesywnie obcinać pędy kwiatostanowe). Co o tym myślicie??
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bazylia-gorzkie liście oraz warunki uprawy
A tniesz swoją bazylię czasami? Chyba nie, bo miałaby młode przyrosty, a nie pędy kwiatowe. A to jest pewnie powód zmiany smaku...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 100p
Teraz dopiero zacząłem ją ciąć. W sumie to wyjaśnia powstawanie pędów kwiatowych (często przycinanie utrudnia opóźnia kwitnięcie). Niedługo wrzucę zdjęcia mojej bazylii. dzięki za pomoc
-
- 100p
Z tego co zauważyłem to najwięcej olejku eterycznego mają najmłodsze liście 9dosłownie czasami aż pięką). Najstarsze liście w ogóle nie mają olejku i taki smak dziwny pozostaje.(niektóre mają gorzkawy posmak). Wcześniej jej nie przycinałem dopiero jak zobaczyłem że wypuszcza pędy kwiatonośne. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, bo patrząc z tej perpsektywy mogłem ją o wiele wcześniej przycinać to smak byłby odpowiedni (niestety większość mojej bazyli została zaatakowana przez czarną nóżkę podstawy łodygi). Czy możecie mi polecić jakieś techniki uprawy bazylii?? Ostatnio ściąłem wierzchołki i dałem to wysuszenia - zobaczymy jaki będzie miała smak.
-
- 100p
Powiedzcie mi czy podlewanie rozcieńczoną czarną herbatą mogło wpłynąć na zmianę smaku liści?? Ostatnio pogoda była niesprzyjająca więc też mogę przypuszczać że smak bazylii pogorszył się.
-
- 100p
Niestety cała moja bazylia na balkonie w skrzynkach straciła swój korzenny smak, jej smak stał się jakiś taki cierpki. Jestem trochę załamany. mogłem chyba jednak ją wcześniej całą ściąć.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Posiej nową, może jeszcze zdąży urosnąć 
(moja bazylia w kilu odmianach pięknie wykiełkowała i całkowicie zdechła kiedy miała z 10-15 cm. To chyba paskudny rok dla bazylii...)

(moja bazylia w kilu odmianach pięknie wykiełkowała i całkowicie zdechła kiedy miała z 10-15 cm. To chyba paskudny rok dla bazylii...)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 100p
W sumie to teraz już mi się nie opłaca jej wysiewać (trochę się namęczełem przy jej pielęgnacji, przesadzaniu, pikowaniu i w ogóle. Czy powodem gorzkiego smaku może być stadium kwitnienia czy zbyt wysoka temperatura (moja bazylia rośnie w pełnym słońcu). Wyczytałem kiedyś że zioła rosnące w pełnym słońcu robią się gorzkie. Nie wiem w sumie co mam o tym myśleć. Na jesień sobie ją wysieje w doniczkach na parapecie i będe ją bardzo czesto przycinał.
-
- 100p
Pościnam najmłodsze listki które nie są chore i zjedzone przez gąsienice i spróbuje zrobić z wszystkich liści sos pesto.