Śliwa - choroby i szkodniki Cz.1
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Re: Śliwa Amers-choroba grzybowa
Dlaczego błąd? Drzewa nie muszą być nawożone sztucznymi nawozami - naturalne są zdrowsze.
Niestety nie potrafię ci pomóc - po prostu nie mam wiedzy na ten temat - myślę, że możesz jeszcze raz spytać w tym wątku o chorobach śliw - teraz masz trochę lepsze zdjęcia.
Niestety nie potrafię ci pomóc - po prostu nie mam wiedzy na ten temat - myślę, że możesz jeszcze raz spytać w tym wątku o chorobach śliw - teraz masz trochę lepsze zdjęcia.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Śliwa Amers-choroba grzybowa
Nie zbliżaj tak bardzo aparatu do liści, zobacz, że trawa za liśćmi jest wyraźnie widoczna 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Choroba sliwy
Hejka:) mam problem ze śliwką węgierką, wiosna ładnie kwitnie zawiązuje owoce a gdzieś tak pod koniec lipca zaczyna tracić liście a owoce nawet rosną. Czy to jest jakaś choroba i czy da się ja wyleczyć? byłabym wdzięczna za podpowiedz
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Re: Śliwa brzoskwiniowa - choroba grzybowa.
Nikt nie potrafi pomóc w postawieniu diagnozy?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 gru 2007, o 21:33
Re: Śliwa brzoskwiniowa - choroba grzybowa.
Drobna plamistość pestkowych-choroba grzybowa.
Wygrabic liście, opryskać w stanie bezlistnym Miedzianem.
Wygrabic liście, opryskać w stanie bezlistnym Miedzianem.
pozdrawiam Agnieszka
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Re: Śliwa - choroby i szkodniki
Lex-spróbuj prysnąć to miedzianem w silnej konststencji. Jeśli nie wycieka guma to może Topsin...
A koleżanko powyżej - skoro drzewo nie ma na tym uszczerbku na zdrowiu, a owoce dojrzewają to nie bedzie to chyba groźne.
A koleżanko powyżej - skoro drzewo nie ma na tym uszczerbku na zdrowiu, a owoce dojrzewają to nie bedzie to chyba groźne.
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lex - to niestety wina tego Twojego "ściółkowania"... mata czy folia (obojętne czym wykładamy grunt) nie może bezpośrednio przylegać do roślin, do kory drzew. Tu powstało klasyczne odparzenie (zbierająca się i stojąca dłużej woda, wysoka wilgotność plus słońce). Koniecznie wytnij większy otwór dookoła pnia, a korę wyczyść i postępuj tak jak przy zgorzelach.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 sie 2010, o 10:10
choroba sliwki
Serdecznie pozdrawia.
Mam problem z owocami sliwki wegierki miaz zamiast koloru zielonego jest zaczerwieniony.
Nie ma robaka.
Stanislaw
Mam problem z owocami sliwki wegierki miaz zamiast koloru zielonego jest zaczerwieniony.
Nie ma robaka.
Stanislaw
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: choroba sliwki
Dla mnie to było zawsze zjawisko naturtalne.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 sie 2010, o 10:10
Pozdrawiam.Tak chodzi mi o miąższ, jede śliwki maja zielony lub miodowy a znaczna część zabarwiony na czerwono.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Pierwsze co mi na myśl przyszło, że to szarka, no bo to węgierka. Najlepiej by było , gdybyś pokazał fotkę całego owocu, jego przekroju i liścia, to by pomogło fachowcom rozpoznać chorobę.
Pozdrawiam! Gienia.
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Dziękuję bardzo za odpowiedz, zrobiłem jak zalecone, ale nic nie musiałem skrobać, tylko poszerzyłem szparę przy szyjce korzeniowej.
Na tej samej śliwce dzieje mi się coś dziwnego z owocami. Maja to być owoce odmiany Tolar, a wiec klon węgierki, ale zaczynają one pękać trochę. Proszę zobaczyć na zdjęcie. Czy to objaw jakiejś choroby? Mialem na działce przez 10 lat zwykła węgierkę ale nigdy żaden owoc mi nie pękł, co prawda gleba była inna - tutaj gliniasta ciężka gleba bardzo żyzna a poprzednio przepuszczalna gleba piaszczysta. Czy ten owoc wygląda wam na Tolar, bądź inna węgierkę, trochę zbyt okrągły, nie sadzicie? Drzewko kupione z Zamościa na allegro, tak wiec może być różnie :P
Pozdrawiam serdecznie

Na tej samej śliwce dzieje mi się coś dziwnego z owocami. Maja to być owoce odmiany Tolar, a wiec klon węgierki, ale zaczynają one pękać trochę. Proszę zobaczyć na zdjęcie. Czy to objaw jakiejś choroby? Mialem na działce przez 10 lat zwykła węgierkę ale nigdy żaden owoc mi nie pękł, co prawda gleba była inna - tutaj gliniasta ciężka gleba bardzo żyzna a poprzednio przepuszczalna gleba piaszczysta. Czy ten owoc wygląda wam na Tolar, bądź inna węgierkę, trochę zbyt okrągły, nie sadzicie? Drzewko kupione z Zamościa na allegro, tak wiec może być różnie :P
Pozdrawiam serdecznie