Ogródek AGNESS cz. 5
Re: Ogródek AGNESS cz. 5
Piszesz, że marcinki u Ciebie wrócą do łask? Z tymi kwiatami późnego lata jest rzeczywiście kiepsko, wybór niewielki...Astrów nie lubię, a może nie chce mi się ich siać
, dzielżany, marcinki nie... Co pozostaje...Chyba drugie kwitnienie róż...
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Witaj Agniesiu
Niestety jeżówki na rynku nie spotkałem.. i jako że ostatnio zmarniało mi kilka storczyków to kupiłem 9 szt....
i mam na razie tylko 41 storczyków.. , pora po tylu miesiącach wątek storczykowy odświerzyć.. , a co u Twoich storczyków ?
pozdrawiam
Niestety jeżówki na rynku nie spotkałem.. i jako że ostatnio zmarniało mi kilka storczyków to kupiłem 9 szt....
pozdrawiam
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aguś kolorki zaczynają się już pokazywać po lipcowym zielonym okresie
Martuś a mi dla odmiany strasznie podobają się dzielżany, kwitną w moich ukochanych rudych kolorach, zawsze żałowałam, że są zbyt wysokie, żebym miała gdzie je posadzić
Teraz zmieniła się koncepcja ogrodu, z takiego bardziej eleganckiego i zielonego na kolorowy i ,,rozczochrany,, i chcę posadzić je sobie. Teraz tylko trafić gdzieś na nie
Marcinki też chcę posadzić, już nie na kwiatowej rabacie, gdzie rozłaziły się na wszystkie strony, ale na tle iglaków i zielonych krzewów. Będą się fajnie komponowały 
Co do wysiewanie jednorocznych , to i ja zrobi łam się leniwa
kiedyś wszystkie parapety były zapełnione wysiewami, i spędzałam kilka dni na pikowanie, a teraz nie sieję nic. No jedynie niecierpki
a w przyszłym roku jeśli znów nie zapomnę muszę wysiać dalie, które już drugi rok czekają w szufladzie na swoją kolej
Arturku szkoda, że nie kupiłeś jeżówki, ale na pewno jeszcze trafisz
Tylko 41 storczyków
to co ma powiedzieć ktoś kto ma 3 lub 4
A 9 sobie kupiłeś, nieźle
Moje storczyki na zesłaniu przez te diabelskie wełnowce, których nie mogę wytępić od wiosny. Stoją na dworze pod pergolą, chcą biedulki kwitnać , ciągle wypuszczają pęd kwiatowe, a je je bezlitośnie usuwam. mam nadzieję, że do jesieni uda mi się to robactwo zwalczyć
Przez te wszystkie perypetie też straciłam 3 czy 4 roślinki 
Martuś a mi dla odmiany strasznie podobają się dzielżany, kwitną w moich ukochanych rudych kolorach, zawsze żałowałam, że są zbyt wysokie, żebym miała gdzie je posadzić
Co do wysiewanie jednorocznych , to i ja zrobi łam się leniwa
Arturku szkoda, że nie kupiłeś jeżówki, ale na pewno jeszcze trafisz
Tylko 41 storczyków
Moje storczyki na zesłaniu przez te diabelskie wełnowce, których nie mogę wytępić od wiosny. Stoją na dworze pod pergolą, chcą biedulki kwitnać , ciągle wypuszczają pęd kwiatowe, a je je bezlitośnie usuwam. mam nadzieję, że do jesieni uda mi się to robactwo zwalczyć
- Wisienka
- Przyjaciel Forum

- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aguś - rudbekia i jeżówka to zupełnie inne roślinki. http://pl.wikipedia.org/wiki/RudbekiaAGNESS pisze:
Isiu Rudbekia i Jeżówka to nazwy tej samej roślinki Echinacea Purpurea![]()
Faktycznie udało mi się kupić wielką kępę, były też mniejsze, ale jak zobaczyłam tę w wielkiej donicy,
wiedziałam, że musi być moja![]()
Widzę, że jesteśmy fankami takich samych kolorów.
U mnie na balkonie jak co roku są czerwone pelargonie, ale nie w takich ilościach jak u Ciebie!
Pięknie wyglądają.
Dobry pomysł z marcinkami posadzonymi przy krzaczkach. Moje na razie są małe i rosną na klombie,
ale w przyszłym roku kto wie, czy nie zmienią miejsca zamieszkania.
W tym roku jest dużo opadów i pewnie dlatego języczka tak pięknie Ci urosła.
Pozdrawiam serdecznie
- AGNESS

Jadziumoje wiadomości są z google jest tam wiele stronek wyjaśniających ten temat , np
http://ogrodnik.es24.pl/opis/839422/nas ... urowa.html
Marcinki muszę koniecznie posadzić, u mnie późnym latem i jesienią jest malutko kolorków, a marcinki to piękne barwne plamy
Ja miałam potężny problem z wytępieniem ich z rabaty kwiatowej, pojawiały sie we wszystkich rosnących dookoła kwiatuszkach i zagłuszały je. Po wykopaniu jeszcze przez 2 lata wychodzily pojedyncze pędy
Na rabacie z krzaczkami to nie grozi

http://ogrodnik.es24.pl/opis/839422/nas ... urowa.html
Marcinki muszę koniecznie posadzić, u mnie późnym latem i jesienią jest malutko kolorków, a marcinki to piękne barwne plamy
Ja miałam potężny problem z wytępieniem ich z rabaty kwiatowej, pojawiały sie we wszystkich rosnących dookoła kwiatuszkach i zagłuszały je. Po wykopaniu jeszcze przez 2 lata wychodzily pojedyncze pędy
- Babopielka

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Agnieszka rudbekie ,a jeżówki to dwie różne roślinki .
Wisienka ma rację
Obie są śliczne
O dzwonkach pamiętam ,ale troszkę póżniej dotrą do Ciebie
bo nie mogę się wyrobić
Wisienka ma rację
Obie są śliczne
O dzwonkach pamiętam ,ale troszkę póżniej dotrą do Ciebie
bo nie mogę się wyrobić
- AGNESS

Bożenko czyli goog.. robi ludziom wodę z mózgu i wprowadza w błąd, bo tam jest mnóstwo stron na których napisane jest, to co przytoczyłam. Moja wiedza jest właśnie stamtąd, bo wcześniej nie miałam żadnego pojęcia o jeżówkach, teraz sobie kupiłam krzaczorka, a ja lubię wiedzieć co mam i ,,z czym się to je,,
wiec szukam w internecie i czytam
Wystarczy wpisać hasło rudbekia purpurowa i wyskakuje wiele różnych stron. Aż dziwne, że można publikować takie mylące opinie i to w dziesiątkach publikacji 
Bożenko z dzwoneczkami nie spiesz się naprawdę, mamy jeszcze dużo czasu do późnej jesieni
a pamiętasz, że i ja czekam na listę

Bożenko z dzwoneczkami nie spiesz się naprawdę, mamy jeszcze dużo czasu do późnej jesieni
- Tulipan998

- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Aniu ja od zimy caly czas jestem wściekły na wełnowce, tępilem je i z różnymi skutkami...Straciłem 5 roślin.. i jednego keiki , w tym Mini MarkaAGNESS pisze: Arturku szkoda, że nie kupiłeś jeżówki, ale na pewno jeszcze trafisz![]()
Tylko 41 storczyków![]()
to co ma powiedzieć ktoś kto ma 3 lub 4
![]()
A 9 sobie kupiłeś, nieźle
![]()
Moje storczyki na zesłaniu przez te diabelskie wełnowce, których nie mogę wytępić od wiosny. Stoją na dworze pod pergolą, chcą biedulki kwitnać , ciągle wypuszczają pęd kwiatowe, a je je bezlitośnie usuwam. mam nadzieję, że do jesieni uda mi się to robactwo zwalczyćPrzez te wszystkie perypetie też straciłam 3 czy 4 roślinki
Ja je tak kocham i szkoda mi jakiegokolwiek wywalić.. , tym bardziej że tanie to nie są...
14-15 sierpnia jest trzeci zjazd storczykomaniaków w Łańcucie to chyba pojade , byłem na poprzednich dwóch
Pozdrawiam
- AGNESS

Igor, na pewno będziesz zadowolony z języczki, ona jest piękna nawet kiedy nie kwitnie, te jej bordowe liściory są niesamowite
Artur szczerze zazdroszczę wypadu na zjazd storczykomaniaków, ja niestety nie mogę
A co do wełnowców, walczę już z nimi kupę czasu i niestety wciąż przegrywam , populacja jest zdziesiątkowana, ale niestety pojedyncze sztuki wciąż się pojawiają, a wiadomo jak będzie jeden to za chwilę całe stado
Jutro zobaczę nazwę środków, bo mam je pod pergolą. Wiem na pewno, że ze 2-3 razy stosowałam Mospilan, ze 2 x Pro Ago i wcześniej jeszcze jakiś, muszę sprawdzić. I nadal są
Teraz zamówiłam w sklepie Actellic, jak to nie pomoże, to chyba się wścieknę i wyrzucę wszystkie 40 sztuk
Walczę z nimi chemią już od wiosny, a środkami mechanicznymi, czyli usuwaniem patyczkiem i myciem drinkiem alkoholowym od zeszłego roku, całą zimę tylko odchodziło szorowanie
zaczynam mieć dosć 
Artur szczerze zazdroszczę wypadu na zjazd storczykomaniaków, ja niestety nie mogę
A co do wełnowców, walczę już z nimi kupę czasu i niestety wciąż przegrywam , populacja jest zdziesiątkowana, ale niestety pojedyncze sztuki wciąż się pojawiają, a wiadomo jak będzie jeden to za chwilę całe stado
- Wisienka
- Przyjaciel Forum

- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A to ciekawe!
Zajrzałam sobie na podany przez Ciebie link
i faktycznie pisze jak byk: rudbekia purpurowa.
No cóż - całe życie człowiek się uczy ...
Pozdrawiam serdecznie
- Tulipan998

- Kontakt:
O nie to tragedia.. , a jak u mnie będzie to samo..AGNESS pisze:
Artur szczerze zazdroszczę wypadu na zjazd storczykomaniaków, ja niestety nie mogę![]()
A co do wełnowców, walczę już z nimi kupę czasu i niestety wciąż przegrywam , populacja jest zdziesiątkowana, ale niestety pojedyncze sztuki wciąż się pojawiają, a wiadomo jak będzie jeden to za chwilę całe stadoJutro zobaczę nazwę środków, bo mam je pod pergolą. Wiem na pewno, że ze 2-3 razy stosowałam Mospilan, ze 2 x Pro Ago i wcześniej jeszcze jakiś, muszę sprawdzić. I nadal są
Teraz zamówiłam w sklepie Actellic, jak to nie pomoże, to chyba się wścieknę i wyrzucę wszystkie 40 sztuk
Walczę z nimi chemią już od wiosny, a środkami mechanicznymi, czyli usuwaniem patyczkiem i myciem drinkiem alkoholowym od zeszłego roku, całą zimę tylko odchodziło szorowanie
zaczynam mieć dosć
- AGNESS

Arturku te storczyki, które kupiłeś koniecznie odseparuj od pozostałych. W żadnym wypadku nie stawiaj ich w pobliżu, bo momentalnie i na nich będą robale
Jak będą w innym pomieszczeniu to będzie dobrze. Ja dam Ci znać jak spisze się ten ostatni preparat , mam nadzieję, że w końcu zadziała, czytałam o nim pozytywne opinie .
- Tulipan998

- Kontakt:
Trzymam kciuki...
Ja te storczyki poustawiałem razem z tamtymi.. , ale tylko może na 3 są jeszcze z wełnowcami , odizoluję , a za te wełnowce się jutro weznę bo teraz dopiero oglądałem... Co za dziadostwo... Może przetrę ludwikiem i olejem jeszcze , czytałem że zatyka dostęp powietrza i wełnowce się duszą..
.
Ja te storczyki poustawiałem razem z tamtymi.. , ale tylko może na 3 są jeszcze z wełnowcami , odizoluję , a za te wełnowce się jutro weznę bo teraz dopiero oglądałem... Co za dziadostwo... Może przetrę ludwikiem i olejem jeszcze , czytałem że zatyka dostęp powietrza i wełnowce się duszą..
- AGNESS

Jadziu ja już sama nie wiem, Bożenka też twierdzi, że to co innegoWisienka pisze:A to ciekawe!Zajrzałam sobie na podany przez Ciebie link
- AGNESS

Artur koniecznie oddziel, bo nawet nie obejrzysz się i już i na tych nowych pojawią sie . Ja jak wyniosłam swoje storczyki pod pergolę, to dokładnie wymyłam parapet, okno i żeby zdezynfekować to jeszcze to wszystko przetarłam czystym spirytusem. To było wiosną, na okno po jakimś miesiącu postawiłam begonię i coś ostatnio zaczęła mi marnieć, ja ją przeglądam, a ona cała w wełnowcachTulipan998 pisze:Trzymam kciuki...![]()
Ja te storczyki poustawiałem razem z tamtymi.. , ale tylko może na 3 są jeszcze z wełnowcami , odizoluję , a za te wełnowce się jutro weznę bo teraz dopiero oglądałem... Co za dziadostwo... Może przetrę ludwikiem i olejem jeszcze , czytałem że zatyka dostęp powietrza i wełnowce się duszą...