Studnia.Dziura w ziemi

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dziura w ziemi

Post »

Te studnie mają małą wydajność.Chciałem zrobić następny skalniaczek,z żoninej spódnicy.Powiedziała mi,żebym wziął swoje portki.Nie może być skalniaczek z nogawkami i rozporkiem.

Obrazek Obrazek

Babski skalniak.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzisiaj dopiero znalazłem ten wątek i jestem w szoku !!!! pomysłowość forumowiczów wielka , zastanawia mnie ta różczka , gdzie taką dostać ;:224 musiałeś być naprawdę pewny sukcesu , 6 metrów to sporo jak na taką samowolkę ..... wielkie ukłony za pomysłowość w przygotowaniu narzędzi fedrujących ;:180
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Markonix, różdżkę można zrobić samemu. Mój ojciec szukał na drzewie rozwidlonego patyka, obcinał, łapał obiema dłońmi za te rozwidlone końce i łaził po polach, grubszy koniec trzymając w górze. Gdy wlazł na jakiś wodny ciek, to ten grubszy koniec szybko przechylał się w dół, w kierunku ziemi. Myślałam, że to jakieś żarty, ale też próbowałam i rzeczywiście ciągnęło w dół jak diabli. Tak znalazł dwa źródła na swoim polu i jest dwie studnie, a woda pod własnym ciśnieniem do dnia dzisiejszego płynie w kranie w rodzinnym domu ( to były lata 60-siąte).
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Spróbuję , ale wieczorem bo może ktoś pomyśleć że coś ze mną nie tak :;230
mirzan
---

Post »

U mnie różczka ani nie drygnie,ale wahadło pokazuje i na ogół prawdę pokazuje.Tylko trzeba
precyzyjnie zadawać pytania,aby odpowiedzią było tak albo nie.
mirzan
---

Post »

markonix pisze:..... wielkie ukłony za pomysłowość w przygotowaniu narzędzi fedrujących ;:180
Narzedzia to jeszcze nic.Jak trafiłem na kamień,to po nocach śniło mi się jak go wyciągnąć.Nieraz
był to mały kamyk,a robotę zatrzymywał jak wielki głaz.
Teraz mam dwie dziury sześciometrowe,orurowane,a pomiędzy nimi bajorko,już pełne wody.
Jak woda odparuje,pompuję z pierwszej czy drugiej dziury.Do podlewania jest dziura nr2.Przebiłem
dziurę z bajorka do tej dziury i w trakcie pompowania,woda z bajorka uzupełnia ubytki.A w nocy
jest chyba odwrotnie,bo bajorko dość pełne.
mirzan
---

Post »

Akcjaq dziura zakończona.W każdej dziurze siedzi rura.W każdej rurze kąpie się pompka.
Węże od pompek połączone,mogę pompować z pierwszej,drugiej dziury,albo obu na raz.

Obrazek

Bajorko pełne,w końcu własnej wodu mam przewie pod dostatkiem.

Obrazek

Połączenie obu dziur,jeszcze trochę nie szczelne,da się poprawić.
nimmid
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 maja 2008, o 21:21

Post »

mirzan jesteś mistrzem świata, szacun :shock:
narzędzia też robią wrażenie :)
mirzan
---

Post »

Chętnym służę radą.Cuda trzeba wymyślać,jak w dziurze pojawi się kamień.W tej chwili,po zimie,
dołek po brzegi wypełniny wodą,wystarczy do obfitego podlewania,do czerwca.
nimmid
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 maja 2008, o 21:21

Post »

Ja osobiście mam studnię w ogrodzie (taką tradycyjną) tak więc wody mi raczej wystarcza - podczas dni deszczowych napełniam dodatkowo zbiornik 1000l. Ale jak bym nie miał dostępu to pewnie bym się pokusił, zwłaszcza że można to zrobić praktycznie we własnym zakresie.
sadrak
50p
50p
Od: 16 mar 2011, o 14:12

Post »

W zeszłym roku wierciłem ze szagrem studnię za pomocą wiertła przedłużanego rurkami 3/4 cala + rura osłonowa PCV 200. Doszliśmy do 8m - przy tej wysokości operowanie wierłem (nawet w cztery osoby) to tragedia. Na głebokości 6m była pierwsza warstwa wodonośna - bezciśnieniowa. Pomimo odszlamiania jej, jakość wody i wydajność była bardzo marna (teren częściowo gliniasty). Natrafienie na kilkucentymetrowy kamień to zabawa na cały dzień jak nie więcej. Ale ogólnie było ciekawie :).

W tym roku już coś szwagier wspomina o zejściu poniżej 8 metrów... zobaczymy :) bo robi się ciepło....
ardt
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sie 2011, o 23:05

Post »

Witam -
Podziwiam wytrwałość przy wierceniu w ziemi - ale chciałem zapytac o jedną sprawę -
rozumiem ze rura ma 6 metrów w całości - czy tak ? nie jest łączona i woda do niej napływa tylko dołem czy może bokami tez?.
Kopiąc w podobny sposób doszedłem do miejsca gdzie wszystko spływa z wiertła i musiałbym robić podobną rurę z klapka -czy można jakieś bardziej szczegółowe zdjęcie prosić ?
Reasumując : najpierw powstała dziura w ziemi a potem w to poszła rura o długości 6 metrów? czy tak ?
rura została umieszczona za pomocą drzewka i kółka od wózka.?
mirzan
---

Post »

Rura oczywiście w całości,jak miałbym wejść połączyć kawałki.Przez kółko od wózka przeciągnięta była lina,z jednej strony przyczepiona do rury,z drugiej do żony.Żona ciągnęła,ja pchałem,aż rura chlupnęła do dziury.Dziurę trzeba wypełnić wodą,aby rura nie wpadła,bo się może złamać.Delikatnie utonęła.Trzeba dać deskę u wylotu dziury,aby rura miała na czym się oprzeć i ładnie ześlizgnąć.
Rura dość ciężka,z trudem jeden koniec zarzuciłem na klatę.Trochę ramieniem dźwignąłem do góry
I dalej ani rusz,ani podnieść,ani opuścić.Żona podstawiła drabinkę i dopiero przeciągałem linę.
Zdjęć klapek nie mam,wszystko rozmontowane. Trzeba wymyślić i dopasować samemu. Robiłem
blaszane,plastykowe,gumowe.Jak masz berbeluchę,to musisz wsadzić już rurę i wybierać błoto
ze środka,a rurę wbijać i obracać.Cały czas ciagnę wodę z moich dziur,wystarcza na 120 m kw
namiotów i czasem coś w gruncie podleję.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ardt
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sie 2011, o 23:05

Post »

Pytałem czy łączona bo sam miałbym problem z przetransportowaniem 6 metrów ze składu do mnie.
Czy woda nachodzi tylko dnem czy może bokami też ?
mirzan
---

Post »

Tylko od dołu.Ale w dolnej części rury nawierciłem kilka otworów,więc z boków też może dostawać się do środka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”