witam
moje pytanie jest takie już w tym roku posypałem trawnik Compo Entec i czy mogę znów nim posypać trawnik? jakiś miesiąc temu posypałem pierwszy raz?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Witam, mam pytanie jaki bysie polecili mi nawóz do trawy, oczywiście nie za drogi i taki który dość długo działa.
Te które właśnie stosuje czyli substrala lub florovita działają efektownie, ale krótko max 1,5 tyg, a maja działać niby 100dni, może coś źle robię, dlatego tak działają krótko...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
W sierpniu już nie nawozi się żadnych trawników, żadnymi nawozami, trawa ma się przygotować do zimowych warunków, a piękność trawnika jest już o tej porze sprawa drugorzędną.
Jeżeli teraz zaczniesz nawozić trawnik, wtedy wiosną ,czy będziesz chciał, czy nie , Twój trawnik z pewnością ,długo nie będzie piękny.
Ja wysiewam nawóz do trawników na wiosnę w okresie od połowy kwietnia, gdy trawnik jest dokładnie wygrabiony i mniej więcej powtarzam taką czynność trzykrotnie. Wczesną jesienią w okresie sierpień-wrzesień też nawożę trawnik, ale wtedy stosuję inny nawóz mineralny już typowo jesienny. Jednak nie można stosować go zbyt późno, aby trawy nie wybujały przed zimą. Mam już swój sprawdzony nawóz i powiem nieskromnie, że mój trawnik jest w idealnym stanie.
Tu masz rację, nawozy stosuje się niemal, że cały rok.
Jesienią i w zimie trwa żyje i pobiera składnik odżywcze, które należy jej zapewnić.
Obecnie jest wybór nawozów późno jesiennych, a nawet zimowych i bardzo wcześnie wiosennych.
Wszytko dobiera się wedle potrzeb darni, warunków atmosferycznych, rodzaju podłoża.
Powyższe informacje nie dotyczą trawników pielęgnowanych tradycyjnie i ekotrawników.