Miodówka czy przędziorek ? A może jednocześnie to i to na bu

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
wiszedi
100p
100p
Od: 6 sie 2010, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Miodówka czy przędziorek ? A może jednocześnie to i to na bu

Post »

Witam.

Na początku byłam przekonana że to miodówka bukszpanowa ale po obejżeniu kilku zdjęć na necie zaczęłam mieć wątpliwości czy to jednak nie przędziorek. W przypadku miodówki nie znalazłam zdjęć gdzie listki by tak wyglądały (tak jakby się powoli odbarwiały), a jedynie główki kapuściane (ale nie traciły koloru). Prosze o pomoc w diagnostyce bo moje skromne bukszpaniki marnieją w oczach. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Re: Miodówka czy przędziorek ? A może jednocześnie to i to na bu

Post »

No mszyce jak byki :roll:
A przędziorka to jak się dobrze przyjrzeć, to też gołym okiem widać. Z fotki trudno wyrokować.
Trzeba pryskać, bo silnie zaatakowany.
wiszedi
100p
100p
Od: 6 sie 2010, o 22:12

Post »

Mszyce ? O kurcze nawet nie brałam tego pod uwagę, a czy jest jakiś preparat złożony który jednocześnie działałby na przędziora, miodówkę i mszyce? Bo miodówka to też chyba jest - te listki na jednym zdjęciu takie właśnie kapuściane główki a w środku małe wełenki.

I jeszcze jedno, te niby "mszyce" to tylko ich tyle co na tych zdjęciach czyli 3 może 4. I tylko na tym jednym bukszpanie a chorują wszystkie 3. Czy 4 mszyce byłyby w stanie tak zmasakrować 3 bukszpany???

Nikt nic więcej nie pomoże? I czym to zwalczyć?

Proszę, abyś nie pisał postów jeden pod drugim. Używaj opcji "edytuj" (ikonka w dolnym prawym rogu okienka postu) - aniawoj
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

A czymkolwiek. Mospilan bodaj, Karate... i obejrzyj dokładnie te liście. Miodówkę łatwo wytluc, przędziorka trudniej. Magus niezły.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”