Storczyki Katarzynki

Zablokowany
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Katarzynki

Post »

Monisiu Malinka trzyma się dzielnie ma jeszcze dwa kwiatuszki i na drugiej łodyżce pączek na końcu daje oznaki życia wiec może pokaże jeszcze kwiatuszka :D Mam jeszcze pytanie do ciebie odnośnie sabotków tych szczuplaków czy u ciebie kwitł :?: bo ja jestem ciekawa jakie maja kwiatki te odmiany, mój jest dla mnie tajemnicą :roll:
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to ja też jestem dumna z mojej chrześnicy :D Zuch babka :D
U mnie sabotek jeszcze nie kwitł... z rocznej rozetki wciąż wypuszcza nowe listka. Więc może na jesieni czegoś się w końcu doczekam? Mój podobno ma być zielony i bardzo włochaty :D Tyle wiem... nie widziałam go kwitnącego niestety. Ale mam nadzieję, że uraczy mnie kwiatem i że będzie to miła niespodzianka :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Białemu brakuje jednego policzka przy warżce. A listka innych może sie z czasem zabiorą, wyjdą nowe i trochę zakryją te połamane.
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Dusiu listki na pewno zaraz zastąpią nowe już zaczynają rosnąć.Najbardziej jednak jest mi szkoda tego który najbardziej ucierpiał i jak by tak popatrzeć i policzyć to co drugiego listka niema
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Ponieważ rozpisuję się z dziewczynkami o tych rozleniwionych pędach to teraz je pokażę Obrazektak wygląda leniwiec większy tak już stoi od chyba dwóch miesięcy w miedzy czasie białasek już zakwitł a w tym samym czasie wypuściły pędy. Obrazeka to leniwiec mniejszy wygląda nieśmiało i ani myśli się pokazać, chyba czeka na większego aż ten poczyni jakiś ruch :;230 Obrazek wypuszczają sporo nowych korzonków. Obrazek Niestety jeden z nich po upadku też ma złamanego listka :( Obrazek Obrazeka tak wyglądają razem i powiem szczerze że cały czas się zastanawiam czy by ich nie rozsadzić albo przesadzić do większej doniczki Obrazek a propos doniczki, pokażę wam jaką dostałam śliczną osłonkę, szkoda że jedną mam dylemat :roll: który ze storczyków ją dostanie.Myślałam żeby może dendrobium wsadzić razem i one by dostały ją
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

katarzynka575 pisze:Dusiu listki na pewno zaraz zastąpią nowe już zaczynają rosnąć.Najbardziej jednak jest mi szkoda tego który najbardziej ucierpiał i jak by tak popatrzeć i policzyć to co drugiego listka niema
Rzeczywiście wygląda okropnie, ale moglo być gorzej, mógł się cały trzon złamać, ale listka sobie niedługo puści, choc jeszcze długo bedzie wyglądał nie za ciekawie. Ale pędzik może kiedyś puści i powinno być ok. Mi też nie raz spadały storczyki, kilka tygodni temu spadło Liodoro i nadłamało sobie pęd, ale na szczeście lekko, więc kwitnie. W zeszłym roku spadł biały z mazami i potem musiałam mu uciąć 2 listka, bo były całe popekane i zżółkły. No i ten biały z prawie 40 pąkami... przeważyły go jego bardzo cięzkie i długie 4 pędy. Ale twoje storczyki też powinny się wkrótce zabrać choć pęknięcia zostaną aż do uschnięcia listka.
A osłonka jest prześliczna... Choć nie pochwalam stosowania osłonek w uprawie Phalaenopsisów, ta twoja jest bardzo ładna. Ale dla Dendrobium powinna być dobra, bo one i tak nie potrzebują dostepu światła do korzeni, zwykle mają nieprzezroczyste domiczki.
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

No jestem w podziwie dla twojego Liodoro ;:63 jak mówisz że kwitnie po nadłamaniu pędu no,no.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pęd nie złamał się w całości, ale ma paskudne peknięcie, które zasypałam węglem. Przypięłam go mocniej do patyczka i jakoś sobie radzi, dzisiaj otworzył trzeci kwiat. Jeśli pęd nie peknie w całości, to moze zakwitnąć, tylko trzeba go jakoś przypiąć do patyka, zeby obie cześci się stykały i żeby przechodził sok. 2 razy zdarzyło mi się złamać pęd całkiem, ale te się nie zrastały, choć sklejałam je taśmą. Ale zawsze jest szansa, że z tego kawałka, co zostanie, wyjdzie odgałezienie. Ten biały, ktoremu pęd zlamalam, puścił odgałęzienie na pół metra :).
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Czyli że wychodzi na to że niema tego złego co by na dobre nie wyszło :D Dusiu a może pędzik do podpórki delikatnie szerszą tasiemką obkręć po prawie całej długości i tak żeby się stykały te naruszone części aby mogły pobierać soki i wtedy nie będziesz musiała się martwić że może ciężar przeważyć .Nie wiem czy dobrze napisałam o co mi chodzi :?:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mojego Liodoro ostatnio przeważyły liście, al ze względu na swoje olbrzymie rozmiary nie idzie go inaczej ustawić, więc niestety jest tą cięzszą stroną, czyli liśćmi na zewnątrz, więc łatwo może spaść. Wtedy spadł do wiadra, ale nie zadrapal sobie ani jednego listka, tylko ten pęd... Po zaschnięciu już to nie wygląda tak źle, ale na początku się bałam, że moze zwiędnąć. Ale inne storczyki staram się ustawiać tak, żeby ich nie przeważyło, a patyczki podpierające pędy mocno wbijam w podloże i przypinam pedy w kilku miejscach spinkami, zeby były w miarę możliwości prosto.
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

No kurcze o tych dużych listkach coś wiem ,ten mój najbardziej poszkodowany właśnie ma takie tzn. te dolne bo te które u mnie wypuścił już są krótsze i bardziej okrągłe.Myślę że tak gdzie był kiedyś miał może za ciemno i dlatego tak mu się wyciągnęły .No a ja mam teraz problem jak i gdzie go ustawić właśnie żeby np. nie spadł.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak stoi na oknie, powinnaś go ustawić tak, żeby liście były w stronę okna, żeby go nie ciągły do podłogi. Musi byc cięższą stroną na parapecie, pęd też musisz tak podpinać, żeby nie zwisał za bardzo. Zwisające pędy są piękne, ale łatwo przeważają roślinę. A jak z jego korzeniami? jeśli jest naprawdę gigantyczny i jego korzenie rozsadzają doniczkę, można pomysleć o przesadzeniu do większej o parę cm.
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Wiesz ja nie jestem zwolenniczką zwisających pędów bardziej podobają mi się te na uwięzi (podwiązane).Tak właśnie myślałam że chyba muszę zmienić mu doniczkę na większą
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zalezy od ilości korzeni. jeśli nie jest ich zbyt dużo, powinnaś trochę zaczekać, bo storczyki niezbyt lubią przeniesienie do większej doniczki (wolą ciasnotę), dlatego robi się to dopiero wtedy, gdy korzeni jest naprawdę dużo. I tak po przesadzeniu przekorzenianie się w nowym podłozu zajmuje im trochę czasu, muszą się przyzwyczaić. Twój jest w doniczce 12 cm? Jak tak, to przy przesadzaniu powinnaś go wsadzić w 14 lub 15, zalezy, co znajdziesz, ale niestety jest problem ze znalezieniem tych doniczek. Potrzebuję kilka 14 lub 15, ale nigdzie ich nie ma, w LM mają tylko takie na ponad 20 cm.
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Dusiu mam zaprzyjaźnioną panią która pracuje w hurtowni z kwiatami i wszystkimi dodatkami do nich czyli doniczkami też i jeszcze panią w kwiaciarni ,popytam jak coś się dowiem dam znać.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”