A tak wygląda zwiędnięty liść. Jak widać na liściach nie ma żadnych przebarwień.
Więdnące liście papryki
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum 
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- 
				Erazm
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Przyczyną więdnięcia liści na jednym pędzie papryki jest choroba. Jak widać na zdjęciach pęd w jednym miejscu zrobił się na odcinku 3 cm brązowy. Co to za przyczyna - choroba. Proszę o pomoc.
Dziś opryskałem paprykę Topsinem.

Po naciśnięciu znaczka zdjęcie otworzy sie na cały ekran monitora.
 zdjęcie otworzy sie na cały ekran monitora.

Po naciśnięciu znaczka
 zdjęcie otworzy sie na cały ekran monitora.
 zdjęcie otworzy sie na cały ekran monitora.Pozdrawiam Andrzej.

- 
				Erazm
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Jeżeli jest to ta choroba to zastosowanie Topsinu po wycięciu chorego pędu było trafne http://www.target.com.pl/katalog/choroby/38.html Roślinę podlałem też preparatem Previcur.

Pozdrawiam Andrzej.

Erazm pisze:Przyczyną więdnięcia liści na jednym pędzie papryki jest choroba. Jak widać na zdjęciach pęd w jednym miejscu zrobił się na odcinku 3 cm brązowy. Co to za przyczyna - choroba. Proszę o pomoc.
.....

Po naciśnięciu znaczkazdjęcie otworzy się na cały ekran monitora.
A może to zgnilizna twardzikowa?dosyć popularnie występuje w uprawie po sobie tego gatunku. Łodygi zamierają na różnej wysokości, a wewnątrz nich tworzą się twarde grudki-to tzw. sklerocja. One zimują w glebie, i są źródłem zakeżenia w przyszłym roku. W miejscu zgnilizny łodygi w późniejszym etapie powstaje biała grzybnia. Amistar ogranicza występowanie choroby, ale wskazana jest przerwa w uprawie. Proponuję usunięcie tego krzaka.