Ogródek Pszczółki cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.4

Post »

WITAJ WIESIU!
Tak masz rację ta jeżówka jest urocza. Ja też ją bardzo lubię chociaż u mnie w tym roku
po tych powodziach wszytko gorzej wygląda. Piękne zakwitły Ci lilie aż dziw, że ja dopiero
wiosną kupiłam pierwsze cebule. ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Moniu, już byłam u Moni68 z prośbą. Ależ ona ma piekne lilie :shock:
Patryku, trzeba by dokupić na jesień, bo są piekne i bardzo zdobią ogród. Tylko mnie się długo nie trzymają ;:224
Krysieńko, nie martw się ich wygladem, wszystko nadrobi z piekną pogodą i ogród zapomni o wiosennych powodziach ;:108
;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesiaczku, jeżówki i lelija przepiękne. Myślę, że gdybyś posadziła cebule w donicach w lekkiej ziemi, to by zdecydowanie lepiej urosły. Trzeba by tu do Ciebie Basówkę, albo Babisię przysłać, to zaraz by to cudeńko rozpoznały :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesiu ;:196
Przejrzałam taki mini katalog lilii - oferta z tego roku, ale nie ma tam takiej lilii, jak Twoja. :?
Ale co tam nazwa, ważne, że jest piękna i wspaniale kwitnie. :tan
I pewnie jeszcze pachnie jak najęta, co :;230 ?
Będę musiała wykopać cebule moich silnie pachnących lilii i posadzić je trochę dalej od okien sypialni,
bo trudno spać przy otwartych oknach w tym zapachu. A chciałam dobrze. :;230
:wit
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Madzik, dzięki za radę, tym razem podsypałam piasku pod cebule, ale jeśli to też im nie wystarczy to zrobię tak jak mówisz, posadzę
w ziemi w donicach z lekką ziemią. Pójde popytać Basówkę albo Babisię o tą lilię. Już u Moni68 Krysia mi podpowiadała że ona wyglada na
Roberta Swansona. Może akurat potwierdzą ;:108 albo i nie...
;:196
Krysiu, ale to musi być niesamowite by pod oknami lilie tak pachniały jak u Ciebie że spać nie da rady :shock: ja też tak chcę i wcale bym ich nie
przesadzała :heja Moja pachnie ładnie ale jakoś delikatnie szczególnie w porównaniu do takich mocno zapachowych jaśminów albo jaśminowców. ;:138
Milutkiego wieczorka Ci życzę
A do poduszki kilka widoczków. Obiecałam kiedyś zdjęcia miejskich klombów. Nareszcie te letnie klomby są w pełnej krasie i bedę robić im obchód z
aparatem. A na początek jeden z naszych miejskich i niedalekich, akurat do podziwiania. Może kogoś zainspiruje ?

Obrazek

Obrazek

I moje ukochane płaczące brzozy nad Sekwaną

Obrazek

Jak ja lubię te ich zwisające do wody gałęzie

Obrazek

Miłego wieczorka :wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

WSiesiu widoczki zielieleni miejskiej równie piękne jak twojego ogrodu :D
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Agnieszko, dziękuję ;:196

Na dzisiejszy pochmurny dzień mały rzut oka do pobliskiego parku. Posadzili tam bardzo dużo traw głównie miskantów i strasznie wszystko porosło.
Prawie nie widać jeziorka spoza dwumetrowych i nawet jeszcze wyższych traw. To jednak nie jest zdobycz do małych ogródków. Ja się zadawalam
doskonale moimi maluszkami ostnicą, trzcinnikiem ostrokwiatowym i hakonechloa.

Obrazek

Obrazek

W parku dalej kwitnie wiele typów liliowców. Naprawdę będę musiała poszukać tych później kwitnących by zapewnić i u mnie dłużej trwający spektakl.

Obrazek

Mają też piękny okaz akanta, ale jaki kłujący :;230

Obrazek

W części parku poświęconej białemu ogródkowi królują floksy. Tym razem nie pozostawili tylko i wyłącznie bieli i dodali by ją podkreślić niewielkie fioletowe
i niebieskie akcenty. bardzo fajnie to wygląda. A może też przeznaczyć u mnie jedną część rabat na biały kolor? To nie będzie biały ogród ale biała rabata :;230

Obrazek

CDN opowieści o pobliskich parkach i ogrodach.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Piękne połączenie roślin :uszy . Co to za śliczne kwiatuszki, te fioletowe na ostatnim zdjęciu? Mam coś podobnego w ogródku (w białym kolorze) i nie wiem jak się nazywa.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiesiu piękne widoki pokazujesz :D te zdjęcia z nad jeziorka w parku przepiękne, z tej altanki to można by nie wychodzić, tylko siedzieć i zachwycać się otoczeniem :D
ballada
200p
200p
Od: 6 mar 2009, o 12:07

Post »

Witaj Wiesiu! :D
Mnie zachwyciło otoczenie stawu i bardzo bym chciała doczekać czasu, gdy i mój stawek będzie choć trochę tak zarośnięty.
pozdrawiam. Ewa

U Ballady
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Moniu, te fioletowe kwiatuszki na ostatnim zdjęciu to jest odętka. Też mam białą choć wyrzuciłam ją w zeszłym roku bo u mnie bardzo się kładzie
ale ona zdecydowała zostać w ogrodzie i sama się wysiała. Niestety dalej się kładzie i ekspedycja nieunikniona ;:224
Agnieszko, taki stawek z altanką u siebie to by było dopiero marzenie ;:108 chybabym nigdy z niej nie wychodziła tylko tak jak Ty siedziała godzinami
i wdychała atmosferę :heja
Ewuniu, życzę Ci szczerze bardzo szybkiego ale umiarkowanego zarośnięcia Twojego stawu. Taki naturalny jest najpiękniejszy ;:180

Nad stawkiem jest mostek cały obrośniety glicynią

Obrazek

A ze stawku wypływa strumyczek

Obrazek

obok są pieknie zaaranżowane cieniste hostowo hortensjowe rabaty

Obrazek

CDN :wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Dziękuję za odpowiedź, Wiesiu ;:196 Moja ładnie rośnie w górę, podczas przekwitania zmienia barwę na delikatnie różową - bardzo mi się podoba ta bylinka. Ciekawe to, co piszesz, że Twoja się kładzie. Mam podobne doświadczenia z czyścem wełnistym - mam dwa z różnych źródeł i jeden ma piękne, proste, duże kwiatostany, a drugi właśnie ma pędy pokładające się lekko i liście jakby nieco węższe. Jeden i drugi rozmnożyłam i w tych nowych sadzonkach obserwuję to samo zjawisko. Ciekawe dlaczego? Pewnie podobnie jest z tą odętką :roll:
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Wiesiu, polecam niższe odmiany miskantów do małych ogrodów :D
Jest tego naprawdę sporo, a taka miskantowa kępa jest przepiękna.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Moniu, to co piszesz jest bardzo ciekawe. Tak właśnie myślałam, bo mój czyściec też się wykłada a widziałam inne całkiem proste.
Ponoć są rośliny tylko nie wiem już jakie, które wykładają się jak ziemia jest za bardzo bogata w pokarm bo wolą taką ubogą.
Ale moja perowskia jest z sadzonki podebranej na klombie i jej matka też jest cała wykładziona i to bez przyczyny. A przecież są inne
perowskie co pięknie sie trzymają prosto ;:223 na pewno odmiana na to dużo wpływa. Niestety druga perowskia którą juz kupułam
na targach też się wykłada. ;:108 No nie mam szczęścia do nich. Ale złocień tez mi się w tym roku wyłożył choć na ogół trzyma
sie sztywno. Trzeba by poobserwować dużej ;:196
Oliweczko, miskanty są naprawdę piękne, może niższe odmiany by akurat pasowały, ale na przykład rozplenice japońskie też nie są duże i
jeszcze bardziej mi się podobają pod względem formy i kwiatostanów. Całe szczęście że mamy duży wybór ;:65

Dopiero spadł pierwszy od trzech tygodni letni deszcz choć nic go nie zapowiadało. Uwielbiam takie letnie ciepłe burze i deszcze, ziemia
zmoczona pachnie ozonem jest bosko i nie trzeba podlewać. Roślinki bardzo zadowolone z takiego niespodziewanego podlewania, tylko
dlaczego ja akurat dziesięć minut wcześniej skończyłam opryski na tarczowniki? Po co ja tak się namęczyłam, nawdychałam chemi jeśli
natura zdecydowała się dać tarczownikom nastepną szansę na przeżycie? :;230 ;:224
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

W parku znalazłam ogromne crinium powelii prawie całkiem przekwitłe. Na rabacie irysowej zrobiło się pusto, irysy są krótko przycięte
a trytomy powiazane w ogromne kępy.

Obrazek

Jedna z trytom nie zważając na powiązania zdecydowała się zakwitnąć na nowo. Nie wiem czy wszystkie odmiany trytom powtarzają
kwitnienie czy tylko niektóre? Moje trytomy w ogródku nawet nie mają ochoty na nowe kwitnienie.

Obrazek
Wątki Pszczółki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”